Čobeljić: Bošković obmanjuje javnost

"Da sedam godina nisam nosio uniformu nije izmislio ministar Bošković, on je to čuo u nekoj kafani, lijepo mu je zvučalo, pa s tim pravo na Skupštinu i pred crnogorsku javnost, jer evo konačno jakog argumenta za prijevremeno i hitno penzionisanje potpukovnika Čobeljića"
3 komentar(a)
Nenad Čobeljić, Foto: Boris Pejović
Nenad Čobeljić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.10.2017. 09:38h

Predsjednik Sindikata odbrane i Vojske Crne Gore (SOVCG), potpukovnik Nenad Čobeljić optužio je ministra odbrane Predraga Boškovića da "kontinuirano obmanjuje javnost i unižava Skupštinu Crne Gore iznoseći neistine".

Čoblejić je reagovao na navode Boškovića da je, između ostalog, predsjednik SOVCG spunio uslove za penzionisanje i da uniformu nije obukao punih sedam godina.

"Da sedam godina nisam nosio uniformu nije izmislio ministar Bošković, on je to čuo u nekoj kafani, lijepo mu je zvučalo, pa s tim pravo na Skupštinu i pred crnogorsku javnost, jer evo konačno jakog argumenta za prijevremeno i hitno penzionisanje potpukovnika Čobeljića. Dovoljna je riječ ministra, dok argumenti i dokazi nisu potrebna, nisu ih po ministru građani Crne Gore vrijedni. Takve ministrove izjave i '"istine'" su opravdavale i protjerivanje vojnika iz VCG", navodi u reagovanju Čobeljić.

Dodaje da bi ministar odbrane morao, zbog ugleda Vlade i Ministarstva odbrane ali i zbog građana, da pokrene pitanje odgovornost i utvrditi kako se to desilo i ko je odgovoran da jedan oficir VCG sedam godina ne nosi uniformu.

"Ukoliko to ne uradi ministar Bošković siguran sam da će to uraditi Vrhovni državni tužilac jer se očigledno radi o krivičnom djelu. Pošto je jasno da će se, po običaju, ministar zaustaviti na traču, pozivam Vrhovnog državnog tužioca da pokrene istragu po ovom pitanju".

Čobeljić navodi da je tačno da jednu godinu (2012) nije nosio uniformu.

"Jer sam nezakonito bio suspendovan zbog mog sindikalnog rada i djelovanja. Tačno je da 2016. godine nisam bio raspoređen na dužnost opet iz razloga antisindikalnog djelovanja tadašnjeg NGŠ admirala Samardžića. Tačno je da sam zbog diskriminacije a zbog mog sindikalnog rada i djelovanja pretrpio značajne profesionalne i materijalne štete. Tačno je, na žalost, i to da te štete neće plaćati oni koji su ih prouzrokovali već građani Crne Gore".

Čobeljić ističe da Bošković nije dao informaciju koliko precizno oficira, a koliko podoficira ispunjava uslov za prijevremeno penzionisanje, koliko od njih je predloženo za penzionisanje a koliko nije i zbog čega.

"Koliko oficira broji VCG a koliko nedostaje, koliki je godišnji priliv oficirskog kadra a koliki odliv da bi sa svim tim podacima potkrijepio hitnost mog penzionisanja pored činjenice da su navedeni uslovi na snazi do kraja 2020. godine. Ministar nije naveo ni podatak koliko će mi penzija biti manja nego da sam penzionisan za godinu ili dvije godine. Ali treba Čobeljiću i njegovoj porodici nanijeti što veću štetu, sa plate na penziju i to što je moguće manju. Ako se svega dva oficira nisu saglasila sa prijevremenim penzionisanjem zašto to nije ispoštovao? Zašto bar nije odložio to penzionisanje? Jasno je da je u pitanju osveta i revanšizam. Ministar je po zakonu o radu, opštem kolektivnom ugovoru i Sporazumu SOVCG i MO dužan da sindikatima dostavi podatke vezane za pomenuta penzionisanja i druga pitanja važne za sindikate ali on to ne čini i zbog toga ne snosi nikakve posledice".

Čobeljić ističe da se se prije ili kasnije tvrditi pravi razlozi i motivi "ministrove samovolje kada su u pitanju protjerani vojnici pa ćemo znati koja vrsta diskriminacije je u pitanju".

Bonus video: