Bošković nije smio da primi desetine hiljada iz rukometnih organizacija

Agencija je takođe utvrdila da je poslanik Miodrag Lekić prekršio Zakon o sprečavanju korupcije, jer nije prijavio sve prihode i imovinu, a poslanica Milosava Paunović, prema odluci Agencije, prekršila je Zakon jer je prijavila netačne prihode, odnosno manje prihode za 216 eura na ime prisustva vjenčanjima kao odbornica u beranskoj Skupštini opštine

36460 pregleda 169 reakcija 29 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je da je poslanik u Skupštini Crne Gore Predrag Bošković prekršio Zakon o sprečavanju korupcije, primajući prihode iz više međunarodnih rukometnih organizacija.

Zakonom je propisano da javni funkcioner može biti predsjednik ili član organa upravljanja, na primjer, sportskih udruženja, ali da ne može ostvariti prihod.

U slučaju Boškovića, Agencija je utvrdila da je prekršio Zakona jer je kao potpredsjednik Evropske rukometne organizacije 2017. godine prihodovao 24.000 eura, a godinu kasnije nepune 25.000 eura kao potpredsjednik Izvršnog odbora EHF-a i član Odbora Svjetske rukometne organizacije. Bošković je kazao da su tačni navedeni prihodi i da ih je prijavljivao u svojim imovinskim kartonima.

"Ali je smatrao da time ne krši zakon, jer se na pravila poslovanja Evropske i Svjetske rukometne federacije ne primjenjuju zakoni Crne Gore," navodi se u obrazloženju.

Slučaj oko prihoda iz rukometnih organizacija pokrenuo je Institut alternativa.

"Vijesti" su tada objavile da je Agencija prvobitno 2019. godine odbila zahtjev IA za pokretanje postupka protiv ga Boškovića. Institucija na čijem čelu je tada bio Sreten Radonjić odbacila je zahtjev kao neosnovan jer, kako su tvrdili tvrde, Zakon o sprečavanju korupcije se ne primjenjuje na međunarodna tijela. Nakon što je sud poništio rješenje Agencije, morala je da se donese nova odluka.

Agencija je takođe utvrdila da je poslanik Miodrag Lekić prekršio Zakon o sprečavanju korupcije, jer nije prijavio sve prihode i imovinu.

Zakonom je propisano da je javni funkcioner dužan da prijavi tačne i potpune podatke, u suprotnom će mu biti izrečena novčana kazna od 500 do 2.000 eura.

Lekić, kako se navodi, je prijavio manji godišnji prihod za 1.071 euro i nije prijavio akcije supruge Lidije Lekić kod emitera RCG.

Poslanik je kazao da je do neuskađenosti podataka o prihodima došlo jer u obračunskoj listi za mjesec mart nije evidentirana uplata NKT-a za pomoć u borbi protiv kovid-19, dok je u odnosu na akcije koje se vode na ime supruge istakao da se "radi o akcijama RCG-a koje su nakon što su iskorišćene za plaćanje carinskih dadžbina vraćene na njeno ime, te da ih je nakon dobijenog poziva od strane Agencije vratila na ime brata, kome je prvobitno i poklonila akcije".

Poslanica Milosava Paunović, prema odluci Agencije, prekršila je Zakon jer je prijavila netačne prihode, odnosno manje prihode za 216 eura na ime prisustva vjenčanjima kao odbornica u beranskoj Skupštini opštine.

Paunović je kazala da je u izvještaju prijavila naknade od 306 eura i da svake godine prijavljuje tačne i potpune prigode po tom osnovu.

Bonus video: