Idu na sud zbog planova na Skočiđevojci

Mještani će preko Upravnog suda tražiti da se poništi saglasnost kiparskoj kompaniji za izgradnju turističkog kompleksa od pet zvjezdica

15287 pregleda 66 reakcija 12 komentar(a)
Planirani izgled kompleksa na Skočiđevojci, Foto: -
Planirani izgled kompleksa na Skočiđevojci, Foto: -

Mjesna zajednica “Reževići” podnijeće tužbu Upravnom sudu radi poništenja saglasnosti koju je krajem prošle godine dao glavni državni arhitekta Mirko Žižić kiparskoj kompaniji “K.D.P. Promotion and Investments Limited” na idejno arhitektonsko rješenje projekta za izgradnju turističkog kompleksa od pet zvijezdica na lokaciji Skočiđevojka kod Reževića.

To je “Vijestima” potvrđeno u toj mjesnoj zajednici, koja je o spremnosti pokretanja sudskog postupka obavijestila i predsjednika Skupštine opštine Budva Krsta Radovića.

Smatraju da je prilikom izdavanja saglasnosti prekršen postupak, ali i zakonske odredbe, te protive se betoniziranju Paštrovića, jer je na Skočićevojci čak odobrena gradnja hotela sa 15 etaža i 35 metara visine.

”Tužba Upravnom sudu Crne Gore se podnosi iz razloga bitne povrede samog toka postupka i važećih materijalnih propisa koji regulišu ovu oblast i to: Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, Zakona o turizmu i ugostiteljstvu, Pravilnika o bližem sadržaju i formi planskog dokumenta, kriterijumima namjene površina, elementima urbanističke regulacije i jedinstvenim grafičkim simbolima, Pravilnika o vrstama, minimalno-tehničkim uslovima i kategorizaciji ugostiteljskih objekata, Pravilnika o načinu izrade i sadržini tehničke dokumentacije za građenje objekta i odredbi važećeg planskog dokumenta Urbanističkog projekta ‘Turističko naselje Skočiđevojka’”, naveli su u dopisu u MZ “Reževići”, koji su taksativno naveli gdje je došlo do kršenja odrebi i propisa.

Podsjetili su da je rješenjem Glavnog državnog arhitekte od 28. decembra data je investitoru “K.D.P. Promotion and Investmens Limited” za izgradnju turističkog kompleksa kategorije 5 zvjezdica, bruto razvijene građevinske površine podzemnih i nadzemnih etaža 80.419 kvadrata (spratnost objekata sedam etaža suterena, prizemlje, sedam spratova za hotel i prizemlje i jedan sprat za vile).

”Veoma je indikativna spratnost objekta hotela od ukupno 15 etaža, od čega je čak sedam etaža označeno kao suteren, a samo je nivo prvog suterena po svojoj namjeni predviđen za garažna mjesta, dok je samo dio etaža suterena od nivoa 2 do nivoa 6 planiran za garažna mjesta, dok je dio tih površina planiran sa namjenom za smještajne jedinice za apartmanski dio objekta hotela”, naveli su u dopisu mještani.

Kiparska firma kupila je 2020. zemlju čiji je vlasnik do tada bila kontroverzna austrijska Meinl banka.

”Vijesti” su ranije objavile da je vojna baza na Skočiđevojci prodata 2005. za 2,3 miliona eura, u vrijeme kada je Crna Gora bila u državnoj zajednici sa Srbijom, a na njenom čelu bio Budvanin Svetozar Marović.

Prije 17 godina za 2,3 miliona eura kupila je ruska kompanija “Opora” i firma “Spartak” iz Kotora. Od “Spartaka” je 2007. godine za 14,2 miliona eura nekadašnju vojnu bazu kupuje firma sa Kipra “Caldero Trading Limited”. Samo sedam dana kasnije je preprodaje firmi “Montenegro Real Estate Investment Company Limited” sa Britanskih Djevičanskih Ostrva za čak 41,7 miliona eura. Izvršni direktor ove firme bio je palestinski biznismen Muhamed Borhan Rašid, a zastupnik kompanije bila je advokatica Ana Đukanović. Rašid je u Podgorici 2007. osnovao firmu “Montenegro company for real estates investment and development”, kojoj je kasnije nakratko partner bila firma “Primary invest” čiji je vlasnik bio Milo Đukanović.

Rašid ostaje dužan Hypo Alpe Adria banci 5,3 miliona eura, zbog čega ta banka plijeni Skočiđevojku, a zatim je krajem 2014. prodaje Meinl banci za 7,2 miliona eura.

Radović: Planovi su se donosili po željama investitora

Šef parlamenta Krsto Radović kazao je “Vijestima” da se na toj lokaciji vodi više desetina sporova za povrat zemljišta, kao i da mještani imaju apsolutno pravo na povrat oduzete zemlje.

”Naravno da nisam apsolutno protiv investicija i povećanja kapaciteta visoke kategorije, međutim definitivno sam protiv linearnog planiranja obale kao i podizanja objekata visoke spratnosti koji su predviđeni planom iz 2007. godine, a čije je važenje krajnje upitno. Takođe, moram napomenuti da je to zemljište oduzeto mještanima Reževića za potrebe Vojske Jugoslavije koje je tadašnji predsjednik državne zajednice SCG Svetozar Marović 2005. godine prodao na volšeban način. Po svemu sudeći, ovo predstavlja još jedan primjer da su se planska dokumenta donosila isključivo po želji i potrebama investitora čime su se zaobilazili prioriteti i potrebe lokalne zajednice. Izgradnjom ovog kompleksa, budvansko primorje bi dobilo još jedan zatvoreni kompleks od kojega mještani Reževića neće imati niti jedan benefit. U skladu sa navedenim, nameće se i pitanje štete koju će vlasnici parcela u blizini ovog kompleksa pretrpjeti kada se ispred njih izgradi objekat visok najmanje 35 metara”, kazao je Radović.

Prema njegovim riječima, Opština Budva će se isključivo voditi interesima građana i da propratna infrastruktura koja je isplanirana za realizaciju ovog projekta neće ići na štetu građana, onako kako je investitor zahtijevao ili zamislio.

Bonus video: