I Aprcović zaboravio izborni bonus

Bivši predsjednik Opštine Kotor najmanje 15. funkcioner DPS-a za kojeg je utvrđeno kršenje zakona

6911 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Bivši predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović prekršio je Zakon o sprečavanju korupcije jer nije u izvještaju o imovini i prihodima prijavio naknadu iz Demokratske partije socijalista (DPS), utvrdila je Agencija za sprečavanje korupcije.

Time je Aprcović postao najmanje 15. član DPS-a za kojeg je utvrđeno da nije prijavio isplatu uoči parlamentarnih i lokalnih izbora 2016. godine.

Zakonom o sprečavanju korupcije propisano je da je funkcioner dužan da u svom imovinskom kartonu prijavi sve prihode i imovinu.

Aprcović, koji je sada odbornik u Skupštini opštine, kazao je da su zbog pripreme izbora svi predsjednici opštinskih organizacija dobili po 200 eura mjesečno, odnosno 1.200 eura.

”Vijesti” su sredinom 2017. objavile da je tadašnja vladajuća partija isplatila više od 22.000 eura predsjednicima odbora zbog kampanje, ali da to nije bilo prijavljeno u njihovim kartonima. Da su sredstva isplaćena vidjelo se iz nalaza Državne revizorske institucije, dok iz Agencije tada nisu odgovorili da li su se bavili ovim slučajevima.

Direktorica Jelena Perović slučaj neprijavljenih izbornih bonusa postavila je za prioritet i do sada u najmanje 15 slučaja utvrdila kršenje zakona. Odluke su, između ostalog, donijete u slučaju predsjednice Opštine Danilovgrad Zorice Kovačević i bivših čelnika opština Tivat i Ulcinj Siniše Kusovca i Ljora Nrekića.

Agencija je utvrdila i da je ministarka odbrane Olivera Injac prekršila Zakon jer nije prijavila tačno svoju imovinu.

U odluci se navodi da nije prijavila tačne i potpune podatke “na način što je prijavila suvlasništvo u obimu prava 1/3 za kuću od 65 metara kvadratnih, dok je vlasnica predmetne nepokretnosti u obimu prava 1/1” i da je prijavila 2.116 akcija manje u “13. jul Plantaže”.

Injac je kazala da je navela tačnu površinu objekta koji posjeduje u Podgorici, kao i brojeve katastarskih opština, osnove po kojima ih je stekla i sve druge tražene podatke.

Bonus video: