Bošković: Vojska ne radi protiv svog naroda, spremna da brani CG od svakoga

Bošković je rekao da je potpukovnik Nenad Čobeljić, ispunio uslove za penzionisanje i da uniformu nije obukao punih sedam godina. On je poručio Vučiniću da ne vidi da se interesuje za skoro 90 ljudi, već samo za svog sindikalnog kolegu, i negirao da je bilo diskriminacije po nacionalnoj osnovi
17 komentar(a)
Predrag Bošković, Foto: Filip Roganović
Predrag Bošković, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 25.10.2017. 18:23h

Predsjednik Sindikata odbrane i Vojske Crne Gore (SOVCG), potpukovnik Nenad Čobeljić, ispunio je uslove za penzionisanje, čovjek je koji uniformu nije obukao punih sedam godina, a sve je urađeno uz poštovanje zakona i shodno potrebama Vojske Crne Gore, poručio je ministar odbrane Predrag Bošković.

Ministar je, odgovarajući u parlamentu na pitanje poslanika DF-a Janka Vučinića zbog čega je otpušteno 22 vojnika i pokrenuto penzionisanje Čobeljića, kazao da to zahtijevaju potrebe službe kada neko ima najmanje 50 godina i najmanje 20 godina staža, kao i 10 godina benificiranog staža.

Bošković je istakao i da vojnici nisu otpušteni već da im nije produžen jednogodišnji ugovor, koji predstavlja svojevrsni probni rad.

On je naglasio da u VCG ne mogu biti oni koji su spremni i da biju narod na ulici jer neko pripada drugom klubu.

Bošković je precizirao da oni kojima nijesu produženi ugovori nijesu ispunjavali uslove da ostanu nakon analize njihovog rada, saopštavajući da se time prekida i dugogodišnja praksa produžavanja ugovora po automatizmu.

Ministar odbrane je rekao u da u cilju jačanja Vojske i podmlađivanja u penziju ide još skoro 90 oficira i podoficira, poručujući Vučiniću da ne vidi da se interesuje za 90-ak ljudi, već samo za svog sindikalnog kolegu, i negirao da je bilo diskriminacije po nacionalnoj osnovi.

Odgovarajući na pitanja o navodnoj pripravnosti Vojske 24. oktobra 2015. kada je razbijen protest DF-a, i na tvrdnje da je VCG "trebalo da puca na okupljeni narod", Bošković je kazao da Vojska Crne Gore nikada nije radila protiv svog naroda, niti će ubuduće.

Bošković je rekao, odgovarajući na pitanje zašto njegova prethodnica Milica Pejanović-Đurišić nije imala informacije o pokušaju državnog udara, da su ti događaji u nadležnosti ANB-a, policije i Tužilaštva, a da odgovor o ostalom potraže "na drugom mjestu", navodeći da su riječi bivše ministarke mediji interpretirali u skladu sa svojom uređivačkom politikom.

Pejanović-Đurišić je ranije kazala “da Ministarstvo nije imalo nikakvih saznanja na tu temu”.

Ministar je, odgovarajući na pitanje da li bi VCG branila granicu sa Kosovom, kazao da je razgraničenje za Crnu Goru završena stvar, da je sporazum potpisan prije tri godine, da država nije ugrožena od susjeda i da je Vojska sposobna da odbrani granicu od svakoga.

Bošković je poručio DF-u da su preko svojih medija pokušali da podmetnu da bi ratovao protiv Srba na Kosovu, što je netačno tumačenje izjave, naglašavajući da na lične kvalifikacije neće odgovarati jezikom DF-a, niti se "spuštati na vaš nivo".

Bonus video: