Diskriminatorski na zagađenje

Vlasnici nelegalno izgrađenih stambenih objekata u Pljevljima nemaju pravo na subvenciju koju lokalna uprava daje za utopljavanje stanova i kuća, zamjenu bravarije i nabavku kotlova i peći na pelet, ekolog Milorad Mitrović upozorava da zagađenju vazduha svi podjednako doprinose...

6673 pregleda 0 komentar(a)
Zagađenje vazduha veliki problem u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan
Zagađenje vazduha veliki problem u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan

Vlasnici nelegalno izgrađenih stambenih objekata nemaju pravo da podnose zahtjev Opštini Pljevlja za subvenciju koju lokalna uprava daje građanima za utopljavanje stanova i kuća, zamjenu bravarije i nabavku kotlova i peći na pelet.

To je navedeno u javnom pozivu za dodjelu podrške, za koji predsjednik Ekološkog društva Breznica Milorad Mitrović kaže da je diskriminatorski jer je riječ o mjeri čiji je cilj smanjenje zagađenja vazduha, kojem podjednako doprinose vlasnici legalno i ilegalno izgrađenih objekata.

Pravo na subvenciju u cilju smanjenja zagađenja vazduha nemaju ni građani koji su u postupku legalizacije stambenih prostora, kao i oni koji neredovno izmiruju poreske obaveze.

Prema procjenama, u Pljevljima ima više od tri hiljade nelegalno podignutih građevina.

”To je za mene oblik diskriminacije, jer Opština subvencionira utopljavanje zgrada zbog smanjenja zagađenja vazduha u gradu. Na ovaj način u startu se isključuje veliki broj domaćinstava koji su nelegalno napravili svoje kuće, a pritom podjenako zagađuju vazduh kao i oni koji su kuće napravili legalno. Ako je cilj smanjenje zagađenja, onda svaki vlasnik mora imati pravo na subvenciju, jer se jedino na taj način nešto može postići”, smatra Mitrović.

Milorad Mitrović
Milorad Mitrovićfoto: Luka Zeković

On kaže da mu nije logično da Opština od vlasnika nelegalnih građevina redovno naplaćuje porez na nepokretnosti, a ne dozvoljava im da učestvuju na javnom pozivu za subvencje.

”Razumijem da Opština ovo pravo uskraćuje građanima koji neredovno izmiruju svoje poreske obaveze, ali smatram da je uskraćivanje prava na subvencije vlasnicima nelegalnih objekata diskriminacija, s obzirom da se projekat realizuje u cilju rješavanja jednog od najvećih problema u gradu - zagađenja vazduha. Problem se ne može riješiti ako se ne omogući da i vlasnici nelegalnih građevina imaju pravo na podršku”.

Opština Pljevlja, zajedno sa UNDP-jem, objavila je oglas za subvencionisanje mjera za povećanje energetske efikasnosti u stambenom sektoru i smanjenje zagađenja vazduha, a zainteresovani građani zahtjeve mogu predati do 21. marta.

Opština Pljevlja je za realizaciju projekta opredijelila 230.000 eura, uz mogućnost uvećanja iznosa u toku trajanja javnog poziva.

Javnim pozivom omogućeno je subvencionisanje mjera povećanja energetske efikasnosti (EE) u porodičnim kućama kroz podsticanje obnove termoizolacije spoljnjih zidova, krovova i potkrovlja u iznosu od 50 odsto vrijednosti nabavke i ugradnje, s tim što subvencija ne može iznositi više od 3.500 eura.

Sa pedeset odsto opština će subvencionisati nabavku i ugradnju stolarije u kućama do iznosa od 2.000 eura, a u stanovima do 1.200 eura.

Nabavku i ugradnju kotlova i peći na pelet, Opština će pomoći sa 20 odsto vrijednosti nabavke. Subvencija ne može iznositi više od 600 eura za kuće, a za stanove 500 eura.

Propisano je da ukupna subvencija po sva tri osnova ne može iznositi više od 6.100 eura, a za stanove 1.700 eura.

Građani koji ne mogu obezbijediti sva potrebna finansijska sredstva za realizaciju mjera mogu se za kredit obratiti partnerskim institucijama - Prvoj banci Crne Gore, NLB Banci i CKB Banci, koje su izrazile namjeru da, kako su saopštili, pruže povoljne uslove kreditiranja. Mogu se obratiti i drugim bankama.

Banke za ovu namjenu odobravaju maksimalan iznos kredita od 10.000 eura, s rokom otplate do 72 mjeseca i uz kamatnu stopu od 4,99 odsto kod Prve banke, 6,99 kod CKB banke i 7 odsto kod NLB banke.

Na Javni poziv mogu se prijaviti svi zainteresovani građani Pljevalja koji su vlasnici ili suvlasnici stambenih objekata individualnog ili kolektivnog stanovanja u kojima borave.

Podnosioci prijava mogu konkurisati za podršku - subvencionisanje realizacije jedne ili više mjera za unapređenje energetske efikasnosti, u skladu sa uslovima definisanim javnim pozivom.

Nakon bodovanja pristiglih zahtjeva, utvrdiće se rang-lista, a raspodjela će se obaviti do utroška raspoloživih sredstava.

Mitrović: Stiropor prevaziđen, subvencija za pelet nepravična

Mitrović tvrdi da je utopljavanje zidova stiroporom prevaziđeno i da se odavno u mnogim evropskim zemljama koristi presovana vuna debljine deset centimetara.

”To je daleko efikasnije od stiropora za kojeg stručnjaci kažu da je prevaziđen i da se sve manje koristi za utopljavanje kuća”, rekao je Mitrović.

Kaže i da nije pravično da subvencije opštine za vlasnike stanova u zgradama u centru grada iznose 90 odsto, kako je bio slučaj do sada, a da se drugim građanima ona omogućava u iznosu od 50 odsto.

Pljevaljski ekolog ističe i da bi Opština trebalo da poveća subvencije za nabavku peći na pelet, ili da ih stoprocentno finansira kako bi što više građana prestalo da koristi ugalj kao energent, koji je, naglašava, jedan od najvećih zagađivača vazduha u gradu.

Smatra i da i nije pravična dodjela subvencija za pelet građanima koji su prestali da koriste ugalj kao energent, jer je svakom građaninu omogućena kupovina dvije tone peleta po subvencioniranim cijenama od 50 odsto.

”Pravičnije bi bilo da više peleta dobijaju građani koji zagrijevaju veći prostor od onih koji zagrijavaju manje stanove”.

Bonus video: