TS u četvrtak konstatuje prekid funkcije tužiocima koji su stekli uslove za starosnu penziju

Muk kazao da se u ovom trenutku nisu stekli uslovi da izaberu disciplinskog tužioca

46479 pregleda 42 reakcija 18 komentar(a)
Sa sjednice Savjeta, Foto: Boris Pejović
Sa sjednice Savjeta, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.02.2022. 12:24h

Članovi Tužilačkog savjeta dogovorili su da u četvrtak u 15 časova nastave sjednicu na kojoj će konstatovati prekid funkcije tužiocima, koji su ostvarili pravo za odlazak u starosnu penziju.

TS je obavezao Sekretarijat Tužilačkog savjeta da pribavi podatke iz Fonda PIO za sve tužioce preko 60 godina života, te da se do četvrtka dobiju i obavještenja od rukodilaca tužilaštava o tužiocima, koji su stekli uslove za odlazak u starosnu penziju.

Tok sjednice

Predstavnik Ministarstva pravde Andrej Milović na početku današnje sjednice Tužilačkog savjeta tražio je izmjenu predloženog dnevnog reda, kako bi konstatovali prestanak funkcije tužiocima koji imaju pravo na starosnu penziju.

Vršiteljka dužnosti vrhovnog državnog tužioca Maja Jovanović kazala da u ovom trenutku nemaju dostupnu dokumentaciju, te da je ona tek stigla na tu poziciju i da se nije spremno da se danas bave time.

Članovi TS-a Miloš Vuksanović i Siniša Gazivoda su tražili da bi danas trebalo makar da odrede neki kraći rok kako bi se bavili razrješenjima tužilaca, koji imaju uslove za starosnu penziju.

Tužiteljka Sanja Jovićević kazala je da TS u ovom trenutku nemaju podatke/obavještenja od rukovodilaca, ali i da pribave podatke od Fonda PIO.

"Saglasna sam sa koleginicom, dajte da damo neki rok za pribavljanje", kazala je Jovanović.

Gazivoda je tražio da se zakon poštuje, te da su rukovodioci imali dosta vremena da obavijeste ko je od tužilaca ispunio uslove za starosnu penziju.

"Nama je ostalo breme iz ranijeg perioda. Treba još danas uputiti zahtjev Fondu PIO da tražimo podatke za tužioce, koji imaju preko 60 godina, tako da ja ne vidim razlog da mi prekinemo, pa sjutra nastavimo sjednicu", kazao je Gazivoda.

Sjednica Tužilačkog savjeta
foto: Boris Pejović

Vršiteljka dužnosti VDT-a kazala je da ne bježi od toga, ali da se sve mora pripremiti i da se da svima vremena da se upoznaju sa podacima.

"Evo i glavni specijalni tužilac se danas obratio povodom tog pitanja, dajte da damo vremena", kazala je Jovanović.

Član Tužilačkog savjeta Stevo Muk kaže da TS kasni u razmatranju svih relevantnih pitanja u vezi sa tom odlukom i da pored svih drugih administrativnih odluka imaju obavezu da ovo pitanje razješenja tužilaca što prije uvrste u dnevni red.

"Mi samo ubrzavamo proceduru na koju smo obavezni da sprovedemo i da je ne ostavljamo za druga vremena. I prošlu sjednicu smo održali iz dva dijela, ali ako su potrebe takve, mislim da ne treba bježati od toga. Mi informaciju o tom pitanju već imamo, već postoji, te da informacija može da nam se dostavi u najkraćem roku. Mislim da ove sedmice opet održimo drugi dio sjednice, dok dobijemo podatke", kazao je Muk.

On je kazao da se u ovom trenutku nisu stekli uslovi da izaberu disciplinskog tužioca, jer su tek jutros dobili predlog Vrhovnog državnog tužilaštva i oni nemaju druge podatke o njihovom radu.

"Nikakve informacije o njima nemamo, a nemamo ni predlog Ministarstva pravde", rekao je Muk.

Muk je kazao da se TS-u obratio i tužilac ODT-a Nikola Boričić, te da se dogovore da li treba pribaviti neke informacije o tom slučaju i da se vidi da li imaju nadležnost da donose neku odluku nakon dopisa Boričića.

Sjednica Tužilačkog savjeta
foto: Boris Pejović

Tužiteljka Đurđina Ivanović je podržala predlog Muka, te radi ozbiljnosti rada TS-a naglasila je da moraju imati svu potrebnu dokumentaciju.

"Za disciplinskog tužioca i zamjenika treba da imamo sve podatke o njima, a što se tiče prestanka funkcije - to treba da se riješi u nekom kraćem roku. Nisam da se to odugovlači. Ne treba da raspravljamo što raniji TS o tome nije odlučio, time mi ne treba da se bavimo. Mislim da treba da imamo dokumentaciju", kazala je Ivanović.

Ona je naglasila da donose značajnu odluku, te da treba da imaju sve informacije i podatke od svih relevantnih institucija da bi mogli da o tome raspravljaju.

Ona je dala predlog da se sjednica TS-a zakaže za sedam dana, te da se do tada pribave sve informacije i budu spremni za rad.

Predstavnik Ministarstva pravde kazao je da je jutros dobio mejl, ko su osobe koje se predlažu za disciplinskog tužioca i zamjenika. "Iako ja smatram da je riječ o profesionalcima, smatram da treba da pomjerimo tu tačku dnevnog reda, pa da donesemo odluku", kazao je Milović.

Njegov predlog je da preslože predložene tačke dnevnog reda, te da danas Sekretarijat TS-a dobavi informacije o tužiocima koji imaju uslove za starosnu penziju i da glasaju za njegov predlog, te da nastave sjednicu za dva dana - 17. februara.

"Mi moramo ostaviti vrijeme da se upoznamo sa svim podacima", kazala je Jovanović.

Milović je rekao da on je dobio podatke od Fonda PIO, da je lako dobaviti sve podatke brzo i lako.

"Moramo da brinemo o našem dostojanstvu, tako da mislim da bi bilo neozbiljno od nas da sedam dana raspravljaju o dva lista. Javnost to od nas očekuje. Dakle, Sekretarijat TS-a danas može već danas da traži podatke. Dajte da glasamo", kazao je Milović.

Vršiteljka dužnosti VDT-a tražila je da je članovi TS-a ispoštuju, ali da daju rok od sedam dana da se upoznaju sa svim podacima. "Ja sve hoću, ali dajte da damo razumni rok", rekla je Jovanović.

Član TS-a Gazivoda se saglasio sa Milovićem, te da je tema/konstatacija prestanka funkcije zbog ispunjavanja uslove za starosnu penziju.

"Ali saglasio bih se sa tužiteljkom Ivanović, da dobijemo podatke od Fonda PIO kako se ne bi potkrala greška. Ali da ne odugovlačimo", rekao je Gazivoda.

Vršiteljka dužnosti VDT-a predložila je četvrtak popodne kao rok za nastavak sjednice TS-a zbog vremena da bi se upoznali sa podacima i da svi članovi usaglase svoje obaveze.

Nastavak sjednice TS-a je zakazan je za četvrtak 17. februara u 15 časova.

Bonus video: