Strujom će štedjeti gorivo

Poslije renoviranja, Skupština će potrošiti više od 110.000 eura na tri automobila Iz Skupštine kazali da je predviđena ugradnja 248 solarnih panela, koji će obezbjeđivati preko 45 odsto ukupne godišnje potrošnje električne energije Vozni park broji trenutno 26 automobila

25175 pregleda 46 reakcija 22 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Skupština Crne Gore namjerava da ove godine utroši više od 110.000 eura na tri električna automobila.

Iz Skupštine su “Vijestima” kazali da će se na taj način “postići značajna ušteda u pogledu troškova održavanja i potrošnje goriva, dobiti veća pouzdanost, te doprinijeti smanjenju emisije štetnih gasova i podizanju svijesti o značaju prelaska na održive izvore energije”.

Vozni park raspolaže sa automobila starosti od tri do 15 godina.

Iz Plana javnih nabavki se vidi da je vrijednost nabavke vozila malo više od 117.700 eura, a vrijednost PDV-a više od 24.700 eura.

Nabavka električnih vozila je dio šireg plana modernizacije Skupštine, koji, navodi se u odgovoru, podrazumijeva i izgradnju solarne elektrane na krovu zgrade.

”Naime, predviđena je ugradnja 248 solarnih panela koji će obezbjeđivati preko 45 odsto ukupne godišnje potrošnje električne energije. Baterije novih električnih vozila će se upravo puniti iz energije generisane na krovu Skupštine”, navodi se u odgovoru skupštinske službe za odnose s javnošću. U istom cilju planirana je i realizacija projekta energetski efikasne fasade, što će, dodaju, u značajnoj mjeri povećati uštede i doprinijeti težnji ka maksimizaciji energetske nezavisnosti zgrade.

Doskorašnji predsjednik Skupštine Aleksa Bečić obišao je u drugoj polovini avgusta radove na renoviranju zgrade. Tada je saopšteno da je riječ o prvom većem renoviranju od njene izgradnje nakon Drugog svjetskog rata.

Vozni park crnogorskog parlamenta činilo je u januaru 26 vozila. Prema informacijama sa internet stranice skupstina.me, tri vozila su starosti ispod pet godina, 11 između šest i deset godina, dok su preostala između jedanaest i petnaest godina.

”Električna vozila će biti korišćena za potrebe službe Skupštine i zamijeniće dio postojećeg voznog parka, čiji troškovi održavanja, zbog starosti i dotrajalosti, iziskuju značajna sredstva na godišnjem nivou”, kazali su iz Skupštine na pitanja “Vijesti” o njihovoj namjeni.

Prema posljednjoj mjesečnoj tabeli, osim vozila koje koristi skupštinska služba i Generalni sekretarijat, po skupštinsko vozilo koristili su prošlog mjeseca tadašnji potpredsjednici Branka Bošnjak (Pokret za promjene) i Strahinja Bulajić (Demokratski front).

Bulajić je nedavno stupio na dužnost predsjednika, nakon što je prošlog ponedjeljka smijenjen Bečić (Demokrate).

U decembru je za potpredsjednika imenovan i Ervin Ibrahimović iz Bošnjačke stranke, ali on nije, prema tabeli, zaduživao vozilo.

Vozila su zadužena i za potrebe poslaničkih klubova. U decembru su zadužena vozila za potrebe Demokratske partije socijalista, Demokratskog fronta, Socijaldemokratske partije, Bošnjačke stranke, Socijaldemokrata, Crno na bijelo i Socijalističke narodne partije. Mada su imali pravo, vozila nisu zadužili poslanički klubovi Demokrate/Demos i Pokret za promjene.

Vozila su zadužena i za radna tijela. Njih jedino nisu zadužili predsjednici Ustavnog odbora Simonida Kordić, Odbora za bezbijednost i odbranu Milan Knežević, Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Vladimir Joković, Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje Srđan Pavićević i Odbora za antikorupciju Daliborka Pejović.

Poslanici koji nisu zadužili vozilo, ali koriste pravo na gorivo su predsjednici Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Damir Šehović i Odbora za rodnu ravnopravnost Božena Jelušić.

Ukupna potrošnja Skupštine Crne Gore za gorivo za 2021. godinu iznosila je nepunih 35.000 eura.

Za potrošnju i punjenje goriva za službeno vozilo predsjednika Skupštine zaduženo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Potrošnja goriva za vozila koje koriste potpredsjednici Skupštine bila je 1.200 u slučaju Bošnjak, a 1.823 eura u slučaju Bulajića. I Bošnjak i Bulajić koristili su prošlog mjeseca vozila stara po 14 godina.

Kada je potrošnja goriva za svaki poslanički klub pojedinačno za prošlu godinu, nula eura utrošio je “Demokrate - Demos”, 70 eura PzP, 601 euro SD, 1.009 SNP, 1.021 klub DPS i Liberalne partije, 1.182 DF-a, BS 1.258, SDP 1.319, a najviše koalicije Crno na bijelo 1.482 eura.

Bonus video: