U nikšićkoj Župi osnovano dobrovoljno vatrogasno društvo

Radulović je kazao da su prije nekoliko mjeseci raspisali konkurs za vatrogasce dobrovoljce i da se određeni broj njih javio

2920 pregleda 3 komentar(a)
Foto: NVO “Župa u srcu”
Foto: NVO “Župa u srcu”

Zahvaljujući NVO „Župa u srcu“ i njihovom projektu „Spremni da reagujemo na požar“ u Mjesnoj zajednici (MZ) Župa nikšićka osnovano je dobrovoljno vatrogasno društvo. Pomenuta NVO je za članove župskog društva obezbijedila vatrogasna odijela za deset dobrovoljaca-vatrogasaca, 20 naprtnjača i 20 metli za gašenje požara, u vrijednosti skoro deset hiljada eura.

“Ova oprema će nam u budućem periodu značajno pomoći da na adekvatan način gasimo početni požar i budemo preventivna mjera u sprječavanju požara u našoj mjesnoj zajednici'', kazao je Dragoljub Radulović, predsjednik MZ Župa, u čijem sklopu će biti dobrovoljno vatrogasno društvo “Župa''.

Zahvalio se na donaciji i podsjetio je na postojanje velikog šumskog bogatstva u Župi koje je u zadnjih desetak godina značajno devastirano požarom.

“Ove aktivnosti koje sprovodimo na ovom planu su neki vid mijenjanja ljudske svijesti. Želja nam je da promijenimo navike ljudi u mjesnoj zajenici i odnos prema izbijanju požara. U prošlosti smo imali bezbroj slučajeva da izbije požar, a niko neće da ide da gasi u početnom stadijumu, a ova oprema je podstrek da te početne požare ugasimo na vrijeme, jer dosad mi u mjesnoj zajednici nijesmo imali čime gasiti požare'', naglasio je predsjednik MZ na sastanku kome su prisustvovali članovi dobrovoljnog vatrogasnog društva i Službe zaštite i spašavanja.

Radulović je istakao da su prije nekoliko mjeseci raspisali konkurs za vatrogasce dobrovoljce i da se određeni broj njih javio.

“Mjesna zajednica će gledati da se oduži tim ljudima kroz neke benefite kao što su asfaltiranje ulica i slično”, poručio je.

DVD Župa
foto: NVO “Župa u srcu”

Komandir Službe zaštite i spašavanja, Slavko Tadić, pohvalio je ideju i realizaciju najveće MZ u opštini Nikšić da osnuju dobrovoljno vatrogasno društvo.

“Tokom požarne sezone ispostavilo se da nam je falilo dobrovoljnih vatrogasnih društava, tako da nam je zadovoljstvo što počinje sa radom ovo društvo. Sa naše strane imaćete svu pomoć, kako kadrovski, tako i stručnu. Takođe, neće to biti pomoć samo sa naše strane, jer kako vi pomažete sebi tako pomažete i čitavoj opštini, pa i našoj Službi u budućem radu. Svima nam je cilj da smanjimo uticaj klimatskih promjena u budućnosti. Ovim pokazujemo da smo spremni za sledeću požarnu sezonu, ali i na sve moguće hazarde koji mogu da se dese'' , kazao je Tadić.

I on i Radulović su izrazili zadovoljstvo što će Služba zaštite i novoosnovano dobrovoljno vatrogasno društvo dati zajednički doprinos da spriječe i na vrijeme lokalizuju buduće požare, kao i da utiču na svijest građana.

Projekat “Spremni da reagujemo na požar'' je podržan od strane Direktorata za vanredne situacije Ccrne Gore.

Bonus video: