Istraživanje: TV Vijesti prva asocijacija na TV stanice, Boje jutra najgledaniji jutarnji program

Istraživanje je pokazalo da televiziju svakodnevno prati 57,8 odsto ispitanika, a građani je gledaju u prosjeku češće od pet dana sedmično

30220 pregleda 216 reakcija 20 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.02.2022. 19:39h

Kao prva asocijacija na TV stanice ispitanicima na pamet padaju TV Vijesti (29 odsto), RTCG (27,9), TV Pink (8,4) i Prva TV (8,0).

To je pokazalo istraživanje o stavovima o percepciji ispitanika u pogledu odabranih kategorija domaćih i stranih TV programa, a koje je za potrebe Agencije za elektronske medije uradila agencija DeFacto Consultancy.

Istraživanje je pokazalo da televiziju svakodnevno prati 57,8 odsto ispitanika, a građani je gledaju u prosjeku češće od pet dana sedmično.

Dodatno, 42,3 odsto ispitanika tvrdi da od početka Kovid pandemije TV gleda još češće nego ranije.

istraživanje
foto: DeFacto

Kako je pojašnjeno na konferenciji za medije, prikupljeni su podaci u 21 od 24 crnogorske opštine, a terenski dio istraživanja je sproveden u periodu od 10. do 30. novembra 2021. godine, a podaci su analizirani u decembru iste godine.

Rukovoditeljka za odnose sa javnošću u AEM Elvira K. Ceković je navela da je istraživanje sprovedeno na uzorku od 1008 ispitanika starosti 16 do 65 godina, a što je reprezentativni uzorak za Crnu Goru.

Ceković i Kandić
Ceković i Kandićfoto: Luka Zeković

Povjerenje u crnogorske TV stanice je 53,5 odsto i nešto je veće u odnosu na stanice iz zemalja regiona (46,9).

"Jutarnji program barem jednom sedmično prati 39,1 odsto ispitanika - 14,4 procenta emisije ovog tipa prati svakodnevno, gotovo petina ispitanika tvrdi da ih gleda nekoliko puta sedmično", navodi se u istraživanju.

Relativna većina, odnosno njih 24,7 odsto prati Boje jutra na TV Vijesti.

Sljedeća najpopularnija emisija je Dobro jutro Crna Goro na RTCG koju prati 17,1 odsto sagovornika, dok se na trećem mjestu nalazi jutarnji program TV Pink koji prati 6 odsto svih ispitanika.

Ceković je pojasnila da rezultati istraživanja mogu poslužiti kao prikaz stavova o televizijskim sadržajima u jednom vremenksom trenutku, novembru 2021. godine, a magu se posmatrati i kao bazična studija koja može da preraste u longitudinalno istraaživanje, što bi omogućilo praćenje promjene trendova kroz vrijeme.

"Podaci pokazuju da televizijski sadržaj dva ili tri dana sedmično najčešće gledaju mlađi ispitanici, starosti od 16 do 30 godina. Sa druge strane, 75,4 odsto ispitanika starosti od 51 do 65 godina svaakodnevno gleda televiziju, što je slučaj i sa 56,4 odsto ispitanika starosti od 31 do 50 godina, kao i 43 procenta njih koji imaju od 16 do 30 godina", naveo je izvršni direktor DeFacto Consultancy Stevan Kandić.

Televiziju ispitanici najmanje gledaju u jutarnjim časovima, te svega njih 2,4 odsto stanice najčešće gleda u periodu od 6 do 10 sati ujutro, a od 10 do 18 časova, svega 7,3 ispitanika gleda televizijski sadržaj.

"Ispitanici dominantno televiziju gledaju od 18 do 22 časa i to njih 64,5 odsto. Dodatno, nešto više od četvrtine televizijski sadržaj gleda nakon 22 časa", kazao je Kandić.

"Boje jutra", kako se navodi u istraživanju, prati 34 odsto ispitanika sa sjevera, 22,2 iz centra, te 16,8 procenata iz južne regije.

"Postoji i pozitivna korelacija u pogledu starosti ispitanika i toga da li prate 'Boje jutra' - što su ipistanici stariji to češće prate upravo ovaj jutarnji program. Kada je u pitanju jutarnji program na RTCG, primjetno je da njega u većoj mjeri prate ispitanici sa sjevera u odnosu na centralni i južni dio Crne Gore. Sa obrazovnim nivoom ispitanika blago raste i učestalost praćenja jutarnjeg programa na RTCG".

Boje jutra ispitanici najčešće prate zbog zanimljivog i raznolikog sadržaja (19 procenata), zbog aktuelnosti i informisanja (17,7), dok 16,1 njih to radi iz navike.

Bonus video: