Još pet ljekara van stroja u Pljevljima

U bolnici je koronom zaražen i jedan broj srednjeg medicinskog osoblja, što je dodatno otežalo funkcionisanje

5920 pregleda 2 komentar(a)
Zgrada pljevaljske bolnice, Foto: Goran Malidžan
Zgrada pljevaljske bolnice, Foto: Goran Malidžan

Funkcionisanje pljevaljske Opšte bolnice dodatno je otežano, jer je pet ljekara zaraženo korona virusom, kao i određen broj srednjeg medicinskog osoblja, što je dodatno otežalo funkcionisanje te zdravstvene ustanove.

Direktor bolnice Saša Grbović kazao je “Vijestima” da i pored takvog stanja sve službe funkcionišu, a po potrebi angažuju se i ljekari iz drugih zdravstvenih ustanova.

”Otežano funkcionišemo, jer nam je pet ljekara, ortoped, dvoje internista, anesteziolog i jedan hirurg na bolovanju jer su zaraženi korona virusom. I pored te činjenice, sve službe u bolnici funkcionišu”, rekao je Grbović.

Kazao je da od pet internista na internom odjeljenju radi trenutno njih dvoje, od kojih je jedan ljekar supspecijalista. Dva ljekara specijalista interne medicine su na bolovanju, a jedna doktorka je na porodiljskom odsustvu.

Na hirurškom odjeljenju radi pet hirurga od kojih su dva na bolovanju, jedan je zaražen korona virusom, a drugi zbog drugih zdravstvenih problema.

Grbović je kazao da angažuju jednu doktorku iz Bijelog Polja za rad na internom odjeljenju i jednog specijalistu ortopedije.

Jedini kardiolog u pljevaljskoj bolnici je dva mjeseca na bolovanju, pa je Bolnica primorana da angažuje jednog kardiologa sa strane.

Grbović je kazao da taj ljekar obavlja preglede šest dana mjesečno.

”Kako bi smanjili listu čekanja, pregovaramo sa još jednom doktorkom kardiologom za povremeni rad u pljevaljskoj bolnici i očekujemo da će i ona uskoro početi sa radom, čime će se liste čekanja za tu vrstu pregleda smanjiti”, rekao je Grbović.

On je i jedini ginekolog zaposlen u pljevaljskoj bolnici.

Grbović kaže da su Opštoj bolnici u Pljevljima potrebna tri ginekologa.

”Potrebna su nam tri ginekologa, a trenutno imamo samo jednog. Pritom su nam potrebna makar tri internista, psihijatar, tri hirurga, očni ljekar, infektolog, urolog, dva anesteziologa, ortoped”, rekao je Grbović.

Kaže da bi bilo dobro da dobiju još dva očna ljekara, jer je jedan od ljekara na dužem bolovanju.

”Imamo pet radiologa, od kojih možemo da računamo samo na dvoje, jer su ostali na dužim bolovanjima. Našoj bolnici su potrebna još dva pedijatra, epidemiolog i subspecijalisti - gastroenterolog i nefrolog, rekao je Grbović.

Kazao je da bolnica očekuje povratak sa specijalizacije jednog psihijatra i ortopeda.

Grbović je istakao da je u pljevaljskoj bolnici počeo sa radom u punom kapacitetu skener.

Skener u pljevaljsku bolnicu, vrijedan oko 300.000 eura, dopremljen je krajem prošle godine. Stari skener nije u funkciji od novembra 2020, pa su pacijenti na dijagnostiku morali odlaziti u druge gradove.

”Za posljednjih 11 mjeseci, koliko sam ja na čelu ove zdravstvene ustanove, u pljevaljsku bolnicu uloženo je oko pola miliona eura. U to računam i nabavku skenera, novog rendgen aparata, i druge medicinske opreme”, rekao je Grbović.

Bonus video: