Održana komemoracija Hasanu Canu Đećeviću: "Pamtiće ga mnoge generacije folkloraša"

Predsjednik Skupštine Udruženja folklornih ansambala Crne Gore Lazar Božović ukazao je na doprinos koji je pokojni Đečević dao razvoju folklorne scene Crne Gore
144 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.10.2017. 14:23h

Povodom smrti dugogodišnjeg umjetničkog rukovodioca i koreografa Folklornog ansambla Kulturno-informativnog centra (KIC) "Budo Tomović" Hasana Cana Đečevića, danas je u KIC-u u Podgorici održan komemorativni skup.

Od pokojnog Đečevića oprostila se porodica, ali i brojni folkloraši, prijatelji i kolege.

Nakon minuta ćutanja, govor je održala direktorica KIC-a Snežana Burzan, koja je prisutne podsjetila na uspješnu višedecenijsku karijeru Đečevića.

"Mnoge generacije folkloraša u ansamblma "Budo Tomović", "Željezničar", "Aluminijum", "Ramadan Šarkić", pamtiće čika Cana, kako smo ga mnogi zvali, po prvim naučenim igračkim koracima, po razigranim koreografijama, stručnim savjetima ali i roditeljskoj brizi", kazala je Burzan.

Samo u ansamblu "Budo Tomović" Đečević je proveo 17 godina, sa kojima je osvojio brojne nagrade i promovisao folklor Crne Gore širom svijeta. U ansamblu KIC-a Đečević je ovog proljeća obilježio i 70-godišnjicu rada društva.

Predsjednik Skupštine Udruženja folklornih ansambala Crne Gore Lazar Božović ukazao je na doprinos koji je pokojni Đečević dao razvoju folklorne scene Crne Gore.

"Kao član Upravnog odbora Udruženja folklornih ansambala Crne Gore, a posebno kao izvršni direktor Udruženja doprinio je razvoju i organizacionom ustrojstvu folklora Crne Gore te danas Udruženje predstavlja respektabilnu instituciju", istakao je Božović.

U ime Folklornog ansambla KIC-a, posljednji pozdrav Đečeviću uputio je Mirsad Ademović.

"Čika Cano u ime igrača obećavamo Vam da ćemo nastaviti tamo gdje ste Vi stali i održati ovaj ansambl onakvim kakvim ste Vi htjeli, jer ste nam svojom borbom i ljubavlju za ansambl usadili isto to – neizmjernu ljubav prema njemu i neprestanu borbu da budemo što bolji i kvalitetniji", kazao je Ademović.

Hasan Cano Đečević je bio i inicijator i direktor Međunarodnog festivala folklora djece i mladih "Skoči kolo da skočimo", direktor Udruženja Folkornih ansambala Crne Gore, kao i Nevladinog udruženja "Montefolk" iz Podgorice.

Galerija

Bonus video: