Dom zdravlja Podgorica od anonimnih donatora dobio digitalni mamograf

"On će biti od neporocjenjivog značaja u prevenciji i ranom otkrivanju karcinoma dojke, jedne od najčešćih malignih bolesti u ženskoj populaciji", istakla je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović

2817 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Ministarstvo zdravlja
Foto: Ministarstvo zdravlja

Anonimni donatori donirali su Domu zdravlja Podgorica (DZPG) digitalni mamograf, vrijedan preko 150.000 eura, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.

Donaciju su, kako se navodi, danas primili ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović i direktor DZPG Danilo Jokić.

Oni su istakli da se humanim gestom donatora unapređuje zdravstvena usluga, a sve u koristi zdravlja građana.

Borovinić Bojović je kazala da je, nakon nabavke novog digitalnog rendgen aparata, DZPG kroz vrijednu donaciju dobio i najsavremeniji digitalni mamograf.

"Koji će biti od neporocjenjivog značaja u prevencijii ranom otkrivanju karcinoma dojke, jedne od najčešćih malignih bolesti u ženskoj populaciji”, dodala je ona.

Prema riječima Borovinić Bojović i ova donacija obezbijeđena je zahvaljujući humanosti i odgovornosti kompanija, koje su shvatile koliko za cjelokupnu populaciju važno ulaganje u zdravstveni sistem.

Ona je istakla da aparat, vrijedan preko 150.000, daje izuzetan kvalitet slike i ima visoke performanse, može da se koristi za 3D snimanje, 2D skrining i dijagostičke preglede i kao takav jedan je od najnaprednijih mamografskih sistema na tržištu.

Kako je saopšteno iz DZPG, digitalni mamograf obezbjeđuje trodimenzionalno snimanje niskom dozom zračenja, a dobijeni snimci povećavaju pouzdanost dijagnoze.

“Posebna prednost u odnosu na druge aparate je što se eliminiše mogućnost previda u problematičnim regijama, snimanje je mnogo komfornije i samim tim sa manje trauma i neprijatnosti za pacijentkinje”, kaže se u saopštenju.

Borovinić Bojović je podsjetila da je do sada pacijentkinjama digitalni mamograf bio dostupan samo u Kliničkom centru Crne Gore, a da je klasični mamograf, koje posjeduje DZPG, dotrajao, sa velikom dozom zračenja i nepouzdan.

“Mi smo akcenat stavili na prevenciju i rano otkrivanje bolesti, pokrenuli smo ponovo tri skrining programa za rano otkrivanje karcinoma dojke, grlića materice i debelog crijeva, koji su bili potpuno obustavljeni”, kazala je ona.

Kako je navela, za kvalitetno sprovođenje tih programa neophodna je savremena, precizna i pouzdana dijagnostička oprema.

“Nabavkom svaremenih dijagnostičkih aparata, nastavljamo sa tehničko tehnološkim osavremenjavanjem zdravstvenih ustanova, s krajnjim ciljem da unaprijedimo zdravlje i živote naših građana”, dodala je Borovinić Bojović.

mamograf
foto: Ministarstvo zdravlja

Jokić je kazao da puštanje u rad digitalnog mamografa i digitalnog rendgen aparata od prije neki mjesec, govori da DZPG, menadžment i Ministarstvo zdravlja brinu maksimalno o građanima i zaštiti zdravlja građana Glavnog grada.

On je podsjetio da su prije neki mjesec zamijenili stari analogni rendgen aparat novim digitalnim aparatom.

“Danas puštamo u rad digitalni mamograf, kojih postoje samo dva u Crnoj Gori, sada u Domu zdravlja i u Kliničkom centru - što će dati benefite ne samo za građane Glavnog grada, nego razmišljamo i za građane Crne Gore”, rekao je Jokić.

Prema njegovim riječima, uvođenje novih digitalnih tehnologija je apsolutni benefit za građane Crne Gore.

“Kao i za zdravstvene radnike koji rade na tim aparatima - zbog smanjenog zračenja, brzog i vjerodostojnog očitavanja snimaka”, dodao je on.

Jokić je rekao da su stalnom kontaktu sa grudnim hirurzima, računajući da će vremenom ići u formiranje kompletnog tima koji će raditi još jedan dio dijagnostičkih procedura za pacijente koji imaju probleme sa bolestima dojki.

On je zahvalio donatorima koji su, kako je rekao, željeli da ostanu anonimni, i dodao da se nada da će se saradnja nastaviti u korist i za benefite Crne Gore.

Bonus video: