"Kovid dodatni rizik koji vodi ka problemima mentalnog zdravlja kod djece"

Analiza pokazala, između ostalog, neadekvatnu dostupnost postojećih servisa podrške u okviru obrazovnih, zdrastvenih i socijalnih ustanova

11638 pregleda 29 reakcija 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, uz podršku UNICEF-a, sprovela je istraživanje i sačinila izvještaj o uticaju mjera za sprječavanje širenja koronavirusa na mentalno zdravlje djece u Crnoj Gori, koji će biti predstavljen u utorak.

Analizirano je kako su određene mjere uticale na životni standard djece (siromaštvo), zaposlenje roditelja, zdravstveno stanje članova porodice, kvalitet i pristup obrazovanju, slobodno vrijeme, njihovo emotivno stanje, strahove, stres i slično, saopštili su iz Institucije Zaštitnika.

"Predmet analize bili su stavovi i mišljenja djece i roditelja, kao i profesionalaca koji sa njima direktno rade (nastavnici, vaspitači, pedagozi, socijalni radnici, defektolozi, terapeuti). Bavili smo se i uticajem mjera na ranjive grupe: djecu sa smetnjama u razvoju, djecu bez roditeljskog staranja, djecu iz seoski područja i dr. Analizom je posebno tretirana i pojava nasilja, kako u porodici, tako i među vršnjacima", dodaje se u saopštenju.

Zaštitnik je, kako se navodi, posebnu pažnju posvetio i analizi normativnog okvira, u odnosu na stupanje na snagu različitih ograničavajućih mjera kroz njihov uticaj na ostvarivanje određenog prava djeteta, vođeći računa na dinamiku donesenih mjera, njihovu restriktivnu moć i obuhvat djece na koju utiče.

Na osnovu analize postojećeg stanja i rezultata sprovedenog istraživanja, između ostalog, zaključeno je da Kovid-19 predstavlja dodatni rizik koji vodi ka problemima mentalnog zdravlja kod djece.

"Takođe se zapaža da nadležni organi nisu uspostavili metodologije procjene uticaja donijetih mjera na ostvarivanje prava djece, kao i da postoji nedovoljna međusektorska saradnja u prevenciji i podršci djece i porodica tokom pandemije. Analiza je pokazala i neadekvatnu dostupnost postojećih servisa podrške u okviru obrazovnih, zdrastvenih i socijalnih ustanova", dodaje se u saopštenju.

U cilju poboljšanja stanja u toj oblasti date su preporuke Vladi, Savjetu za borbu protiv koronavirusa, Savjetu za prava djeteta, nadležnim ministarstvima i institucijama.

"Po usaglašenoj metodologiji Evropske mreže ombudsmana za djecu i UNICEF-a (CRIA: Child Rights Impact Assessment) istraživanje na ovu temu, osim u Crnoj Gori, sprovedeno je i u Albaniji, Kipru, Slovačkoj, Srbiji, Bugarskoj, Grčkoj, Islandu, Švedskoj, Norveškoj, Gruziji, Kirgistanu, Moldaviji, Tadžikistanu, Uzbekistanu", zaključuje se u saopštenju.

Konferenciju, koja će biti održana u utorak 22. februara u Hotelu Hilton, otvoriće ombudsman Siniša Bjeković i šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander.

Bonus video: