Vazduh u “crvenom” skoro cijeli januar

U Pljevljima vrijednosti PM 2,5 praškastih materija čak 27 dana bile iznad dozvoljenih...

34861 pregleda 107 reakcija 2 komentar(a)
Jedan od najvećih zagađivača: Toplana u centru grada, Foto: Goran Malidžan
Jedan od najvećih zagađivača: Toplana u centru grada, Foto: Goran Malidžan

Samo četiri dana Pljevljaci su u januaru udisali čist vazduh, pokazuju podaci iz mjesečnog izvještaja Agencije za zaštitu životne sredine.

Više od godinu na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine Pljevljaci ne mogu da očitaju satne vrijednosti praškastih materija u vazduhu sa stacionarne stanice u tom gradu, pa sa zakašnjenjem od mjesec i više saznaju kakav su vazduh udisali prethodnog mjeseca.

Dvadeset tri dana u januaru srednje vrijednosti suspendovanih čestica PM10 u Pljevljima bile su iznad propisane granične vrijednosti od 50 mikrograma po metru kubnom, dok za tri dana ne postoje podaci u mjesečnom izvještaju. Nije obrazloženo zbog čega ti podaci ne postoje.

Vrijednosti još štetnijih PM 2,5 praškasnih materija su čak 27 dana prelazile dozvoljene dnevne vrijednosti. Najveće prekoračenje registrovano je 29. januara - 285,45 mikrograma po metro kubnom. Za suspendovane čestice PM 2,5 su propisani standardi kvaliteta na godišnjem nivou od 20 mikrograma po metru kubnom.

Dnevne srednje vrijednosti suspendovanih čestica, prema važećim propisima, ne smiju prekoračiti dozvoljenu vrijednost više od 35 puta u toku godine.

U Pljevljima ta brojka se premaši za dva mjeseca, ali niko godinama ne reaguje na očigledno kršenje propisa.

Najveće prekoračenje PM 10 čestica registrovano je 16. januara - 311,27 mikrograma po metru kubnom, što je šest puta više od dozvoljene granične vrijednosti.

U januaru nije registrovano prekoračenje dnevnih vrijednosti koncentracija sumpor-dioksida, iako se i dalje očitavaju znatno veće koncentracije ovog gasa nego u ostalim crnogorskim gradovima.

Sve izmjerene jednočasovne srednje vrijednosti azot-dioksida, kao i sve maksimalne dnevne osmočasovne srednje vrijednosti ugljen-monoksida tokom mjerenja u decembru su bile ispod propisane granične vrijednosti.

I kancerogeni benzoapiren višestruko iznad granice

Vrijednosti visoko kancerogene materije benzoapirena u PM 10 česticama u januaru u Pljevljima su višestruko prelazile dozvoljene granice.

U izvještaju o praćenju kvaliteta vazduha objavljenom na sajtu Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, navedeno je da je srednja vrijednost nedjeljnih uzoraka benzoapirena iznosila 11,38, a ciljana godišnja vrijednost je jedan nanogram po metru kubnom.

Benzoapiren je policiklični aromatični ugljovodonik i rezultat je nepotpunog sagorijevanja.

Međunarodna agencija za istraživanje raka uvrstila ga je u prvu grupu kancerogenih materija. Benzoapiren se nalazi u katranu, u automobilskim izduvnim gasovima, posebno dizel motora, u dimu proizvedenom sagorijevanjem organskih materija, poput dima cigareta i u hrani sa roštilja.

Bonus video: