Katnić: Ekspresnim izborom novog GST obesmislila bi se moja eventualna tužba Upravnom sudu

"Iznova i po ko zna koji put krše mi se osnovna ljudska prava, a sve radi ostvarivanja gore navedenog zavjereničkog nauma"

26771 pregleda 89 reakcija 85 komentar(a)
Katnić, Foto: Boris Pejović
Katnić, Foto: Boris Pejović

Bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić saopštio je da bi se "ekspresnim" izborom njegovom nasljednika "obesmislila" njegova eventualna tužba Upravnom sudu za poništenje odluke Tužilačkog savjeta o prestanku njegove funkcije.

U saopštenju za javnost, Katnić je naveo da bi "u slučaju da se novi glavni specijalni tužilac izabere prije okončanja upravnog spora pred Upravnim sudom, ova upravna stvar postala bespredmetna, pa čak i u slučaju da Upravni sud Crne Gore usvoji moju tužbu i poništi prvobitnu odluku Tužilačkog savjeta".

Obraćanje Katnića prenosimo integralno

"Dana 17.02.2022.godine, Tužilački savjet, je nakon donošenja odluke da sam ispunio uslove za starosnu penziju, raspisao i javni oglas TSO br.1/22 za izbor novog Glavnog specijalnog tužioca.

Naprijed navedeno je Tužilački savjet uradio suprotno odredbama čl.56 Zakona o državnom tužilaštvu, koji je nalagao tom tijelu da prije raspisivanja bilo kog oglasa, donese novi plan slobodnih tužilačkih mjesta, s obzirom na to da je osim meni prestala funkcija za još 9 državnih tužilaca, te je naprijed navedeni postupak, pored zakonske obaveze, imao i svoje logično utemeljenje.

Zašto je Tužilački savjet „požurio“ sa raspisivanjem oglasa za izbor Glavnog specijalnog tužioca, iako je bio svjestan svoje obaveze da donese navedeni plan slobodnih tužilačkih mjesta, a što je i na samom sjednici Tužilačkog savjeta, konstatovala predsjednica tog tijela, v.d Vrhovne državne tužiteljke Maja Jovanović?

Za hitnost u postupanju nije bilo nikakvog opravdanja, s obzirom na to da je sjednica Specijalnog državnog tužilaštva za 2022. godinu za mog zamjenika imenovala specijalnog tužioca Sašu Čađenovića, koji je poslove v.d Glavnog specijalnog tužioca mogao obavljati do izbora novog Glavnog specijalnog tužioca u redovnoj proceduri, a što je i predviđeno čl.137 st.3 Zakona o državnom tužilaštvu, kojim je propisano da rukovodioca državnog tužilaštva u slučaju odsutnosti, spriječenosti za rad ili isteka mandata zamjenjuje državni tužilac, koga određuje sjednica državnog tužilaštva za svaku kalendarsku godinu, na predlog rukovodioca državnog tužilaštva.

Razlog je vrlo jednostavan.

"Ekspresnim" izborom novog Glavnog specijalnog tužioca obesmislila bi se moja eventualna tužba Upravnom sudu Crne Gore za poništenje odluke Tužilačkog savjeta o prestanku moje funkcije kao Glavnog specijalnog tužioca, s obzirom na to da bi u slučaju da se novi Glavni specijalni tužilac izabere prije okončanja upravnog spora pred Upravnim sudom Crne Gore, ova upravna stvar postala bespredmetna, pa čak i u slučaju da Upravni sud Crne Gore usvoji moju tužbu i poništi prvobitnu odluku Tužilačkog savjeta.

Kako bi se gore navedeni postupak pronalaska moje "zamjene" još više "ubrzao", ukazujem da mi, i pored zakonske obaveze iz čl.105 st.4 Zakona o državnom tužilaštvu, nije dostavljena odluka o prestanku tužilačke funkcije, a takva odluka nije dostavljena ni Specijalnom državnom tužilaštvu, niti je objavljena u „Službenom listu Crne Gore“ iako je oglas za izbor novog Glavnog specijalnog tužioca munjevitom brzinom objavljen u „Službenom listu Crne Gore br.8/22-Oglasni dio“ od 18.02.2022.godine .

Da bi javnost Crne Gore provjerila ove moje tvrdnje, a i ja sa tom istom javnošću, predsjednici Tužilačkog savjeta, v.d Vrhovne državne tužiteljke Maje Jovanović, dana 18.02.2022.godine dostavio sam zahtjev, koji joj je uredno uručen istog dana, da mi hitno dostavi odluku Tužilačkog savjeta kojom mi je konstatovan prestanak funkcije.

Umjesto dostavljanja pismeno izrađene odluke na koju bih mogao izjaviti žalbu i ostvariti svoja osnovna ljudska prava zagarantovana i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, Sekretarijat Tužilačkog savjeta putem e-maila obavještava Specijalno državno tužilaštvo da je na II sjednici Tužilačkog savjeta održanoj 17.februara 2022.godine utvrđen prestanak funkcije državnom tužiocu Milivoju Katniću, imajući u vidu da je ispunjen uslov za ostvarivanje prava na starosnu penziju. Istovremeno Specijalno državno tužilaštvo se obavještava da će pisano izrađena odluka biti naknadno dostavljena.

Dakle, potpuno je jasno, po onoj narodnoj „ Putuj Igumane, ne brini za manastir.“

Iznova i po ko zna koji put krše mi se osnovna ljudska prava, a sve radi ostvarivanja gore navedenog zavjereničkog nauma", navodi se u obraćanju Katnića.

Bonus video: