Pokrenuli kampanju posvećenu promociji EU projekata

„Gradimo bolnice i stanove, pomažemo poljoprivrednike i ulažemo novac u proizvodnju zdrave hrane, činimo zdravstvenu zaštitu boljom i modernijom, podražavamo reformu državne uprave i pružamo nezaposlenima priliku da pokrenu sopstveni posao“, kazala je ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa

4120 pregleda 2 komentar(a)
Foto: EU info centar
Foto: EU info centar

Evropska unija (EU) u Crnoj Gori pokrenula je novu kampanju pod nazivom Naše prijateljstvo je uspješna priča, koja je posvećena promociji EU projekata.

Iz EU info centra saopšteno je da kampanja „Naše prijateljstvo je uspješna priča“ govori o dugoj saradnji Unije i Crne Gore, koja na svakodnevnom nivou mijenja živote građana, poboljšava kvalitet života i uvodi nove standarde u različitim oblastima.

Navodi se da je na sajtu EU info centra www.euic.me predstavljena nova baza sa više od 100 eura projekata iz 14 različitih oblasti.

„Na sajtu možete da saznate šta su EU i Crna Gora zajedno postigle u oblasti ljudskih prava, prekogranične sradnje, poljoprivrede, zaštite životne sredine, saobraćaja, privrede, medija, zdravlja“, kaže se u saopštenju.

Ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa je povodom pokretanja kampanje navela da EU, kroz projekte koje sprovodi zajedno sa državnim i lokalnim vlastima, nevladinim sektorom, privrednicima i građanima, Crnoj Gori donosi suštinsku promjenu.

„Gradimo bolnice i stanove, pomažemo poljoprivrednike i ulažemo novac u proizvodnju zdrave hrane, činimo zdravstvenu zaštitu boljom i modernijom, podražavamo reformu državne uprave i pružamo nezaposlenima priliku da pokrenu sopstveni posao“, kazala je Popa.

Ona je dodala da pomažu da se zaštite crnogorske rijeke, jezera, šume i livade, i da Crna Gora usvoji evropske standarde zaštite prirode.

„Mladima pružamo mogućnost da studiraju u inostranstvu, ali i da steknu nova znanja i vještine, kroz neformalnu edukaciju“, navela je Popa.

Ona je rekla da su posebno posvećeni ugroženim grupama, pa žene, manjine, LGBTIQ zajednica, mladi i osobe sa invaliditetom danas imaju veća prava i bolju zaštitu.

Zvanični podaci, kako je saopšteno, govore da je EU najveći donator i investitor u Crnoj Gori.

„Od 2007. godine, kada je počelo sprovođenje Instrumenta pretpristupne pomoci IPA, EU je uložila preko 600 miliona EUR bespovratne pomoći, kako bi pomogla zemlji da sprovede reforme na putu ka članstvu u EU i time učini život crnogorskih građana boljim“, kaže se u saopštenju.

Popa je rekla da je cilj podstaći suštinske demokratske i ekonomske reforme u zemlji, kako bi se što bolje pripremila za punopravno članstvo i funkcionisanje unutar sistema EU.

„Naš glavni motiv je da građani Crne Gore osjete konkretne koristi u svojim životima već sada, ne samo kada država postane dio zajednice. Želimo da znate da je budućnost ove zemlje i čitavog regiona naša zajednička odgovornost“, kazala je Popa.

Glavna pregovaračica za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore EU i nacionalna IPA koordinatorka, Zorka Kordić, istakla je da je bespovratna finansijska podrška Unije veoma važna pomoć u sveopštem transformisanju države i društva na putu ka članstvu u EU.

Kako je navela, kroz IPA instrument, čiji je treći ciklus (2021-2027) na samom početku, EU zapravo finansira politiku proširenja, kao ključni spoljnopolitički prioritet.

„Njime pomaže sveobuhvatne reforme u državama kandidatima i potencijalnim kandidatima, ali i podstiče regionalnu saradnju i dobrosusjedske odnose, a sve u cilju pripreme za period nakon pristupanja EU“, dodala je Kordić.

Prema njenim riječima, kroz EU projekte poboljšava se saobraćajna i energetska infrastruktura u Crnoj Gori, doprinosi zdravijoj životnoj sredini i zaštiti biodiverziteta, unapređuje obrazovni, zdravstveni, socijalni i pravosudni sistem u državi, podstiče poljoprivreda i ruralni razvoj.

„Time ulažemo u budućnost države i polako je približavamo EU vrijednostima i standardima, jer budućnost Crne Gore vidimo upravo u EU“, poručila je Kordić.

EU projekti će redovno biti promovisani i na društvenim mrežama EU info centra, na Fejsbuku i Instagramu.