Realizacijom KnowHub-a studenti će unaprijeđivati kompentecije

“Mašinski fakultet je, iz sopstvenih sredstava, uredio i opremio prostor za potrebe 3D Centra u kojem bi se realizovale aktivnosti usmjerene ka unapređenju inovativno preduzetničkih kompetencija studenata i komercijalizaciji njihovih inovativnih ideja"

3869 pregleda 0 komentar(a)
Foto: KnowHub
Foto: KnowHub

Nedostatak adekvatnih uslova za unapređenje inovativno preduzetničkih kompetencija studenata je prepoznat kao značajan nedostatak za adekvatno obrazovanje studenata Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

Stoga su profesori Mašinskog fakulteta, sa univerzitetima iz regiona, koji su isti nedostatak prepoznali u obrazovanju sopstvenih studenata, kao i partnerskim univerzitetima iz Austrije, Španije i Finske, pokrtenuli projekat u okviru ERASMUS, čiji je jedan od ciljeva i stvaranje uslova za unapređenje inovativo preduzetničkih kompetencija studenata.

“Nakon što je projekat, pod nazivom Povezivanje univerziteta i preduzeća u cilju unapređenja regionalnih inovativnih i preduzetničih aktivnosti - KnowHub odobren, krajem 2019. godine je počela njegova realizacija”, kaže profesor Janko Jovanović.

KnowHub
foto: KnowHub

Jovanović objašnjava, da su za ostvarenje ciljeva projekta, u prethodnom periodu, stvorene odgovarajuće infrastrukturne pretpostavke.

“Mašinski fakultet je, iz sopstvenih sredstava, uredio i opremio prostor za potrebe 3D Centra u kojem bi se realizovale aktivnosti usmjerene ka unapređenju inovativno preduzetničkih kompetencija studenata i komercijalizaciji njihovih inovativnih ideja. Iz sredstava obezbjeđenih kroz projekat KnowHub je nabavljena nedostajuća oprema, kao i komercijalni i edukativni CAD softveri. Takođe, razvijeni su i strategija razvoja, biznis plan i portfolio usluga centra” kaže Jovanović.

Studentski projekti koji bi se realizovali za potrebe lokalnih kompanija su prepoznati kao alat za unapređenje inovativno preduzetničkih kompetencija studenata. Tokom realizacije projekata studenti bi unapređivali kompetencije koje se tiču timskog rada, usmene i pisane komunikacije, organizacionih sposobnosti, kreativnosti, riješavanja problema, upravljanja projektima, itd.

“Stoga je u oktobru prethodne godine raspisan javni poziv lokalnim kompanijama za prijavu prijedloga pilot projekata koje bi za njihove potrebe realizovali studentski radni timovi pod nadzorom akademskog mentora i ko-mentora iz kompanije. Nakon izbora tri prijedloga za pilot projekte, formirani su studentski radni timovi i otpočela je njihova realizacija uz korišćenje infrastrukturnih kapaciteta 3D Centra”, objašnjava Jovanović.

Pored studentskih projekata, inovativno preduzetničke kompetencije studenata će biti unprijeđene i kroz dvonedjeljnu obuku koja će se realizovati na partnerskom univerzitetu iz Španije.

Tokom ove obuke studenti će se upoznati sa metodama i tehnikama razvoja novih biznis ideja, kao i pripremom biznis planova kojim bi svoje inovativne i preduzetničke ideje pretočili u sopstvene startup kompanije.

Pored profesora Janka Jovanovića, koji je rukovodilac projekta, u njemu učestvuju i profesorica Jelena Šaković Jovanović, profesor Aleksandar Vujović i profesor Radoslav Tomović.

Bonus video: