Šta Milo Đukanović zna o državnom udaru?

Osim Đukanovića, Bulatović traži saslušanje i Filipa Vujanovića, Ranka Krivokapića, Milice Pejanović Đurišić i Gorana Danilovića
89 pregleda 2 komentar(a)
Milo Đukanović, Filip Vujanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Milo Đukanović, Filip Vujanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 25.10.2017. 06:36h

Jedan od branilaca Andrije Mandića u slučaju pokušaja terorizma - traži da se u tom sudskom postupku saslušaju doskorašnji šef Vlade Milo Đukanović i aktuelni predsjednik države Filip Vujanović, kako bi saopštili njihova saznanja o navodnom pripremanju djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore u 2016.

Advokat Nikola Bulatović u istom podnesku tražio je da se tim povodom kao svjedoci saslušaju i tadašnji predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić, bivša minstarka odbrane Milica Pejanović Đurišić i nekadašnji prvi čovjek policije Goran Danilović, kao članovi Vrhovnog savjeta odbrane.

U podgoričkom Višem sudu danas bi trebalo da se nastavi suđenje optuženima u slučaju državni udar.

Mandićev pravni zastupnik konstatuje i da bi svoja saznanja o dešavanjima tokom izbornog dana 16. oktobra 2016. godine - pred sudom trebalo da podijele i opozicionari Predrag Bulatović, Nebojša Medojević, Branko Radulović i Strahinja Bulajić, svi poslanici Demokratskog fronta.

Na prvoj strani podneska advokat konstatuje da još nije utvrđeno da postoje Eduard Šišmakov i Vladfimir Popov, optuženi da su organizovali kriminalnu grupu koja je nasilno htjela da smijeni crnogorsku vlast, ubije Mila Đukanovića i onemogući državi članstvo u NATO.

“Dokaze o njihovom postojanju treba da obezbijedi državni tužilac, tj. da dokaže da oni postoje, a ne da odbrana dokazuje da ova lice ne postoje”, napisao je Bulatović. Podsjetio je da o njima u spisima predmeta postoje samo kopije putnih isprava, datumi i mjesta rođenja: “I ništa više... Kopija bilo koje isprave u bilo kojoj državi članici Savjeta Evrope nije nikakav dokaz”.

Advokat tvrdi da Saša ili Aleksandar Sinđelić (još nije utvrđeno kako mu je ime), ne ispunjava uslove da bude svjedok saradnik u tom predmetu, uprkos što mu je ta uloga odavno dodijeljena.

“Postoje dokazi koji upućuju na odlučnu činjenicu da isti ne ispunjava uslove da bude svjedok saradnik i da zbog ozbiljnog psihičkog oboljenja nije sposoban da svjedoči, odnosno da se iskaz takve osobe ne može koristiti u krivičnom postupku”, piše u podnesku advokata Nikole Bulatovića.

Medojević: Nadam se da će sud odbaciti žalbu tužilaštva

Advokat Nikola Medojević saopštio je juče “Vijestima” da očekuje da će sudije Apelacionog suda odbaciti žalbu tužilaštva, na presudu kojom su Andrija Mandić i Slaven Radunović oslobođeni optužbe da su počinili krivično djelo - nasilna promjena ustavnog uređenja.

To je saopštio nakon što je u Apelacionom sudu juče razmatrana žalba tužilaštva, pred vijećem sutkinje Seke Piletić.

“Stav Tužilaštva nema nikakvog uporišta u činjenicama ovog postupka. Upravo iz tog razloga, sud je dva puta odbio optužni predlog zbog nedostataka razloga za osnovanu sumnju, dok je treći put kontradiktorni sudski postupak održan i bukvalno svaki provedeni dokaz je negirao optužbu”, kazao je advokat Medojević.

Prvostepenu oslobađajuću presudu 26. maja donio je sudija podgoričkog Višeg suda Vladimir Novović, a tužilaštvo je žalbom tražilo da se odluka ukine i vrati na ponovno odlučivanje.

Tužilaštvo je u žalbi napisalo da je tokom dokaznog postupka utvrđena krivica optuženih i da je pogrešan zaključak prvostepenog suda da su optuženi riječima i djelima smirivali okupljene građane.

Bonus video: