Institut Robert Koh donirao Kliničkom centru robota za telemedicinu

"Crna Gora je prva zemlja Zapadnog Balkana koja je sa Njemačkom dogovorila saradnju u oblasti telemedicine, i Ministarstvo zdravlja je zahvalno na povjerenju uglednih njemačkih kolega", kazala je ministarka zdravlja Borovinić Bojović

6957 pregleda 8 komentar(a)
Foto: KCCG
Foto: KCCG

Institut Robert Koh iz Berlina donirao je Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) robota za telemedicinu.

Na taj način je, kako je saopšteno iz KCCG, ova ustanova postala prva zemlja Zapadnog Balkana sa kojom Njemačka uspostavlja ovaj vid saradnje.

Donaciju je preuzela ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović sa direktoricom KCCG Ljiljanom Radulović. Delegacija iz Berlina u kojoj su zamjenik direktora Centra za međunarodno-zdravstvenu sigurnost Instituta Robert Koh, Andreas Jansen i Martina Gasner dočekana je u KCCG gdje će robot biti korišćen.

Borovinić Bojović je ocijenila da se ovom donacijom nastavlja plodonosna saradnja između Ministarstva zdravlja Crne Gore i Kliničkog centra sa Institutom Robert Koh i bolnicom Šarite iz Berlina.

"Donacijom robota za telemedicinu, naša saradnja dobija novu dimenziju koja će, nadamo se, trasirati put da naš KCCG postane regionalni centar ove oblasti u regionu. Crna Gora je prva zemlja Zapadnog Balkana koja je sa Njemačkom dogovorila saradnju u oblasti telemedicine, i Ministarstvo zdravlja je zahvalno na povjerenju uglednih njemačkih kolega, a ja sam sigurna da će crnogorski zdravstveni sistem opravdati i nadmašiti očekivanja“, kazala je Borovinić Bojović.

foto: KCCG

Radulović je, uz zahvalnost na dosadašnjoj saradnji, istakla značaj partnerstva u oblasti telemedicine.

"Srećna sam što ćemo crnogorskoj javnosti danas predstaviti donaciju Njemačke u vidu robota za telemedicinu. Na ovaj način brišemo fizičku distancu između Podgorice i Berlina i omogućavamo praktično svakodnevne konsultacije ljekara Kliničkog centra Crne Gore i bolnice Šarite“, istakla je ona i objasnila kako robot za telemedicinu radi.

"Jednostavno je: robot, koji je mobilan, treba da bude postavljen uz pacijenta. Zatim se uspostavlja video i audio veza između naše dvije kuće. Ljekari sa druge strane, konkretno iz Berlina, zahvaljujući robotu kojim preko džojstika upravlja naš doktor na licu mjesta, moći će da vide i pregledaju pacijenta kao da su bukvalno uz njega“, navela je dr Radulović. Ona je kazala da isprva očekuje da fokus budu COVID pacijenti, ali, s nadom da će pandemija uskoro biti prošlost, ona se nada konsultacijama i iz svih ostalih oblasti medicine.

Ona je najavila i da će KCCG, kao prva zemlja Zapadnog Balkana s kojom je njemačka bolnica Šarite uspostavila saradnju u oblasti telemedicine, nastojati da u ovaj projekat uključi kolege iz susjednih država.

"Naša ambicija je da postanemo regionalni centar za telemedicinu“, naglasila je direktorica KCCG.

Iz KCCG su podsjetili da je saradnja između Ministarstva zdravlja Crne Gore i Kliničkog centra Crne Gore sa Institutom Robert Koh i bolnicom Šarite iz Berlina ozvaničena prošle godine i da je do sada rezultirala, kako su kazali, zavidnim postignućima.

foto: KCCG

"Naša saradnja je dokaz o tome koliko lako, brzo i uspješno slovo na papiru intenzivno oživljava kad postoje volja i spremnost da se predano radi", kazala je ministarka zdravlja.

"Od novembra prošle godine, naši doktori se usavršavaju u Njemačkoj. Osim usvajanja novih, teorijskih znanja, ljekari i medicinske sestre KCCG u Berlinu rade i neposredno sa svojim kolegama. Sigurni smo da je ovakav vid saradnje dodatni impuls našem medicinskom osoblju da se iz dana u dan dokazuju i u Crnoj Gori“, navela je Borovinić Bojović.

I direktorica KCCG je poručila da se edukacija našeg medicinskog osoblja u bolnici Šarite ne završava njihovim boravkom u Berlinu, već naprotiv.

„Prva kohorta naših doktora i medicinskih sestara koja je biravila u Šariteu, nakon povratka u Crnu Goru, organizovala je četiri edukacije kolega kojima su prenijeli stečeno znanje iz oblasti anesteziologije, interne medicine i infektivnih bolesti. Usvojena znanja u Njemačkoj u značajnoj mjeri su primijenjena u našim nacionalnim preporukama za liječenje COVID pacijenata. Nijesmo zaboravili ni kolege na primarnom nivou zdravstvene zaštite kojima smo podrobno prenijeli stečeno iskustvo“, kazala je Radulović.

Prethodno je, navode iz Kliničkog centra, takođe zahvaljujući ostvarenom partnerstvu, delegacija Ministarstva zdravlja Crne Gore prvi put u istoriji učestvovala na Svjetskom zdravstvenom samitu koji je 2021. godine održan u Berlinu.

"Mi ne možemo imati luksuz i živjeti izolovano od svijeta vršeći lokalna poređenja i tako izvlačiti zaključke o stepenu kvaliteta zdravstvenih usluga već naprotiv. Neću biti skromna, pa ću podsjetiti da su eminentni stručnjaci iz Njemačke, tokom najjačeg udara koronavirusa u svijetu, boravili u Crnoj Gori i svim našim bolnicama i nakon toga su nam i zvanično dali prilično visoke ocjene, kako u odnosu prema pacijentima, tako i u odnosu na proces liječenja. Vjerujem da je taj njihov početni susret sa crnogorskim zdravstvom, u kriznoj situaciji za cijeli svijet, uistinu i otvorio vrata ovoj saradnji koja se nastavlja intenzivnije i na radost svih naših građana i kolega", kazala je ministarka zdravlja.

Bonus video: