Izmirili bi dug ako Brković njima plati

Đačić je kazao da bi Opština mogla da izmiri zaostala poreska dugovanja ukoliko bi im “Vektra Jakić” Dragana Brkovića uplatila dug po osnovu koncesija na šume
1 komentar(a)
Mirko Đačić, Foto: Goran Malidžan
Mirko Đačić, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 24.10.2017. 20:26h

Opština Pljevlja zadužena je više od 19 miliona eura, što je iznos koji se sa manjim oscilacijama održava posljednjih skoro desetak godina.

Gradonačelnik Mirko Đačić kazao je juče da se za prvih devet mjeseci u budžet slilo 7,5 miliona eura, što je manje od 40 odsto od planiranog godišnjeg budžeta.

Dospjele obaveze su skoro 5,9 miliona eura, pa u svakom trenutku neko od izvođača ili dobavljača može da blokira račun.

Đačić je na konferenciji za medije kazao da se ipak nada da do toga neće doći.

Ističe dobru saradnju sa partnerima koji ne posežu za blokadom računa kako bi naplatili potraživanja.

Đačić je precizirao da Opština po osnovu poreza i doprinosa duguje državi skoro dva miliona eura.

Ranije je Opština sa Ministarstvom finansija potpisala ugovor o reprogramu ranijeg poreskog duga na iznos od skoro 11 miliona eura.

Đačić je kazao da bi Opština mogla da izmiri zaostala poreska dugovanja ukoliko bi im “Vektra Jakić” Dragana Brkovića uplatila dug po osnovu koncesija na šume.

“Vektra Jakić nam je dužna 1,5 miliona eura za poreze za period od 2012. do 2017. i za koncesionu naknadu 1,71 milion eura. Mi smo za poreze dužni preko 1,9 miliona eura i bez ustručavanja Ministarstvu finansija ističemo da se može staviti znak jednakosti između naših obaveza po osnovu poreza i Vektre Jakić po osnovu koncesija“.

Đačić je istakao dobru saradnju sa Rudnikom uglja od kojeg su u prošloj godini prihodovali 1,7 miliona eura po raznim osnovama.

Lani se od EPCG u lokalni budžet slilo 810.000 eura, firme “Gradir Montenegro” 341.000, a od “Vektre Jakić” 19.000 eura.

Đačić je rekao da je Opština u protekle tri godine vratila više od 5,2 miliona eura, a još oko dva miliona eura treba da se vrati bankama do kraja 2021.

“Da nije bilo ove obaveze, ne bi bilo problema sa poreskim obavezama, sa plaćenjem izvođačima radova, obaveza prema javnim preduzećima“.

Đačić je ocijenio da je lokalna uprava solidno radila u prethodnom periodu, uprkos brojnim poteškoćama.

“Moramo se svi zajedno izboriti za jedan stabilniji budžet Opštine jer bi onda lokalna uprava mogla da preuzme punu odgovornost za ono što radi. Ne bježimo mi od odgovornosti ni sada, ali nije bilo jednostavno u finansijskom smislu funkcionisati ove tri godine”.

Bonus video: