Kapija nepravde na ulazu u Valdanos završila na smetlištu istorije

Uklonjena rampa na ulazu u Valdanos koja je od 1978. bila simbol utamničene uvale, nakon što je država mještanima vratila drevne maslinjake oduzete, odnosno eksproprisane prije 44 godine

15777 pregleda 96 reakcija 17 komentar(a)
Valdanos konačno bez kapije, Foto: Samir Adrović
Valdanos konačno bez kapije, Foto: Samir Adrović

Kapija na ulazu u Valdanos, koja je od 1978. bila simbol nepravde, ohole i drske vlasti i utamničene uvale, uklonjena je u ponedjeljak 20. februara. Država je prethodno, prije nekoliko mjeseci, na osnovu Zakona o otklanjanju posljedica oduzimanja uvale Valdanos usvojenog u Skupštini, mještanima vratila drevne maslinjake oduzete, odnosno eksproprisane prije 44 godine.

”Kapija na Valdanosu bila je kapija srama naše države. Velika nepravda, prvenstveno protiv svih onih koji tu imaju svoju imovinu, a i nas ostalih kojima je borba protiv ove nepravde predstavljala odbranu časti naših predaka”, kazao je za “Vijesti” građanski aktivista, učesnik u organizaciji protesta i medijskih kampanja Ilir Lazorja.

Rampa je postavljena iste godine kada je tadašnja JNA za potrebu izgradnje vojne baze, koja nikad nije sagrađena, od 204 ulcinjske porodice eksproprisala 643 hiljade kvadrata sa 17.825 drevnih stabala maslina. Većina vlasnika nevoljno je pristajala na “nepristojnu” ponudu, ali moćnoj Armiji nije se smjelo reći NE.

Kvadrat zemljišta pod maslinom plaćan je tada navodno 1,07 dolara, a korijen masline 59,74.

Naknadnim vještačenjem, dr Momčilo Radulović i dr Biljana Lazović utvrdili su da kvadrat zemljišta vrijedi 44 eura, a stablo masline 417,5.

Lazorja smatra da je najveći napor u povraćaju Valdanosa, bilo u vrijeme kada su mještani masovnim protestima privukli pažnju potencijalnim investitorima kojima je nuđeno da tu grade.

”Ali i poruke tadašnjim lokalnim i državnim funkcionerima, da se ne šalimo i da ćemo istrajati do kraja. Da smo tada posustali, šteta bi bila nepovratna”, kaže Lazorja.

Podsjetio je na masovnu protestnu šetnju i brojne proteste, na simboliku praznih korpi ispred zgrade Opštine, na peticije širom države i podršku skoro čitavog nevladinog sektora Crne Gore.

”Bio je to period najvećeg građanskog bunta ikada u Ulcinju. On nikog nije ostavljao ravnodušnim i sve to mora ostati u sjećanju”, kaže Lazorja.

Naveo je da mu je drago “da je danas ova kapija uklonjena perom i znanjem poslanika u Skupštini, onih koji su izradom i donošenjem Zakona o povraćaju imovine u Valdanosu to omogućili”.

”Sada su na redu vlasnici i institucije koji će morati da se brinu u očuvanju i poštovanju zabrane bilo koje gradnje. Samo tako Valdanos će ostati jedna od najljepših maslinada u Evropi”, kaže Lazorja.

Usvojenim zakonom, bivši vlasnici državi neće morati da vrate novac koji su uzeli kao naknadu za oduzetu imovinu. Istovremeno, neće moći ni da traže bilo kakavu naknadu štete po osnovu izgubljene dobiti.

”Vijesti” su ranije objavile da je Ministarsvo odbrane godišnje izdvajalo više od 80.000 eura za obezbjeđenje Valdanosa, iako taj kompleks godinama ranije nije bio vojna imovina.

Bivši ministar odbrane Predrag Bošković ranije je kazao da zvanična Crna Gora NATO paktu nije ponudila uvalu Valdanos za vojnu bazu, odnosno, ratnu luku.

”Tačno je da je prije 1918, kralj Nikola tako nešto ponudio tadašnjem predsjedniku Amerike, Taftu. Od 2006, Crna Gora to nije uradila, nije nudila Valdanos za kreiranje ratne luke niti ima potrebe za tim. Sve ostalo je u domenu spekulacija i nagađanja”, kazao je Bošković.

Prethodno je već bila donijeta odluka da uvala ne predstavlja prostor posebne namjene za potrebe odbrane.

”Vijesti” nijesu uspjele da saznaju ko je donio odluku o uklanjanju kapije i kakvog je ona karaktera.

Bonus video: