Kupovina na Amazonu uslov za ispit?

Profesor Vučetić negira tvrdnje studenata - da je kupovina njegove knjige uslov za polaganje ispita

38625 pregleda 69 reakcija 65 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Studenti Fakulteta za turizam i ugostiteljstvo tvrde da ih redovni profesor te jedinice Univerziteta Crne Gore (UCG) Aleksa Vučetić ucjenjuje da moraju kupiti njegovu publikaciju od oko 29 eura preko platforme za trgovinu Amazon, jer u protivnom ne mogu polagati usmeni dio ispita.

Studenti, čiji su identiteti poznati redakciji, još kažu da je ispit kod tog profesora jedino moguć uz dokaz o kupovini te knjige preko Amazona “opet limitirajući moguć uspjeh iz tog predmeta”.

Profesor Vučetić poručuje da se radi o neistini.

”Nikoga nisam uslovljavao. Naprotiv, ko hoće da uči i da kupi knjigu može, ko neće, ne mora. Nije prvi put da mi politički podmeću. Nekad su to radili DPS i SDP, a sad i SD, zato što imam svoj stav, pa to rade preko studenata”, kazao je “Vijestima” profesor Vučetić.

U materijalima koje su studenti dostavili redakciji, profesor Vučetić daje upustva studentima za pismeni i usmeni dio ispita. Kad je usmeni dio u pitanju, profesor navodi da će “polaganje biti preko skajpa, tokom vikenda...”

”Tek nakon završenog popravnog kolokvijuma, možete mi slati poruke da ste kupili publikaciju na Amazonu i da želite polagati usmeno... Tokom radnih dana ću napraviti spisak studenata sa terminima polaganja i objavljivati ga u četvrtak popodne. Ja ću vas zvati u naznačenom terminu, pri čemu morate uključiti kameru. Morate se isključiti sa Amazona i Kindla pet minuta prije nego vas nazovem... Kada provjerim da ste zaista kupili publikaciju, počinje usmeni dio ispita. Prvo ćete odgovarati dio gradiva koji ste najbolje pripremili, a nakon toga ću vam iz tog dijela gradiva postaviti potpitanja”, navodi se na platformi Moodle, na kojoj se postavljaju materijali i obavještenja za studente.

Profesor Vučetić kaže da se radi o upustvu za one koji su kupili publikaciju, ali i da usmeni ispit mogu polagati.

”Ne postoji knjiga slična toj publikaciji, koja će uskoro biti štampana i na srpsko-hrvatskom jeziku, jer se radi o specifičnoj materiji. Oni koji ne žele da je kupe, imaju predavanja i prezentacije sa predavanja, pa mogu da odgovaraju”, tvrdi on.

Aleksa Vučetić knjiga
foto: Printscreen

Profesor kaže i da je drastično opao kvalitet znanja i na tom fakultetu, ali i na državnom i privatnim univerzitetima, jer studenti jednostavno “lakše prođu fakultet nego srednju školu”.

”Ne mogu položiti ispit ako ne nauče i ja to neću dozvoliti. Netačni su i navodi, a dobijam takve mejlove prethodnih dana, da kupovina publikacije nosi 35 bodova”, kazao je Vučetić.

On poručuje i da su publikacije svakako već prekucane i dijele se po studnetskim vajber grupama.

”Amazon štiti autorska prava. Iako imam informacije o tome da oni već imaju sve to prekucano, nijesam prijavio Amazonu da ne naštetim Fakultetu i Univerzitetu, jer bi ih ta platforma tužila. U krajnjem, radi se o publikaciji koja ne košta više od neke srednjoškolske. Još jednom ponavljam da je sve ovo dio političke igre protiv mene, na šta sam kroz godine navikao. Zamislite - skinuli su mi prijavu sa dokumentacije koju sam predao na konkurs za redovnog profesora. Da nijesam imao svoj primjerak, imao bih nepotpunu dokumentaciju. A sve zato što imam svoj stav”, zaključio je profesor Vučetić.

Studenti, pak, tvrde da taj profesor predaje više predmeta i “takođe zahtijeva od prve godine pa nadalje kupovinu dodatnih publikacija sa sličnim uslovljavanjem”.

Đurđica Perović: Ako je tačno - nedopustivo je

Prema informacijama “Vijesti”, u Rektoratu UCG su nezvanično upoznati sa tim slučajem i tražiće dodatne informacije od uprave Fakulteta za turizam i hotelijerstvo.

Dekanka fakulteta Đurđica Perović, kazala je “Vijestima” da je dobila pritužbe na račun profesora Vučetića u vezi sa publikacijom i da mu je uputila dopis.

”Ukoliko je tačno, takva praksa je nedopustiva, a ja ću reagovati svaki put kad se dokaže da su ugrožena studnetska prava i preduzeti sve one korake i instrumente koje imamo u aktima UCG”, kazala je Perovićeva.

Bonus video: