Kampanja TO Nikšić: Turisti da dolaze, a ne samo prolaze

Svjetski dan turističkih vodiča, 21. februar, uspostavljen je 1990. godine. Danas se proslavlja u gotovo svim državama širom svijeta. Cilj obilježavanja ovog datuma jeste podizanje svjesnosti o značaju zanimanja “turistički vodič” u odnosu na lokalnu zajednicu i turističku privredu

4753 pregleda 24 reakcija 4 komentar(a)
Foto: Vijesti.me
Foto: Vijesti.me

Nikšić može i ima šta da ponudi turistima, samo je potrebno to na pravi način predstaviti i mogućnosti valorizovati.

To je rečeno prilikom obilježavanja Svjetskog dana turističkih vodiča i promocije turističkog filma o Nikšiću iz serijala “Secret Montenegro”.

Događaj je organizovala Turistička organizacija (TO) Nikšić po četvrti put zaredom, a tema ovogodišnjeg Dana vodiča je unapređenje turističkih ruta. Film koji prezentuje turističke potencijale i istorijsko-kulturne lokalitete opštine Nikšić, kao i dva domaćinstva iz Grahova, ali i promoviše zanimanje - turistički vodič, režirao je Mirko Matović, a produkciju potpisuju Montenegro Adventures i Regionalna razvojna agencija/RDA Bjelasica, Komovi, Prokletije.

”Cilj nam je da krenemo od toga da se ne ‘pretrčava’ kroz Nikšić, a sljedeći korak bi nam bio da na potezu od primorja, ka Žabljaku, mogu ljudi provesti čitav dan razgledajući neke veličanstvene spomenike kulture, ali učeći nešto i o krajevima kroz koja prolaze. Postoje neka mjesta gdje se uvijek svraća, kao na primjer manastir Ostrog, ali postoje spomenici koje skoro niko ne obilazi, a kojima se itekako možete pohvaliti - spomenik na Grahovu i spomenik palim borcima pod Trebjesom. To su spomenici koji će svakoga zadiviti. Film je objavljen prije pet dana i mi već imamo prve reakcije iz čitavog svijeta”, kazala je Slavica Vukčević, izvršni direktorica turističke agencije Montenegro Adventures, kao i menadžerka na projektu koji će pored Nikšića, predstaviti i opštine Cetinje, Bar i Herceg Novi kako bi uspostavili nove turističke ture, ali i unaprijedili postojeće.

”Razmišljamo da za svaki od tih gradova, napravimo ture da turisti mogu provesti dva ili tri dana. Cilj nam je da se od grada kroz koji se pretrčava ili samo vozi, napravi destinacija gdje će se provesti nekoliko dana. Vjerujemo da Nikšić ima potencijala da se razvije turistički proizvod, ali moraće se raditi ozbiljno istraživanje koji su to potencijali i izgradnja kapaciteta, posebno u seoskim područjima”, istakla je Vukčević.

Ruralnom turizmu će, prema riječima Mitra Baraća, direktora TO Nikšić, biti posvećena posebna pažnja jer su potencijali Nikšića u tom dijelu ogromni. U sklopu podrške razvoju ruralnom turizmu od resornog ministarstva su, kako je kazao, dobili sredstva za izradu digitalnih mapa koje će pomoći turistima da lakše dođu do seoskih domaćinstava koja se bave turizmom.

”U planu je i niz edukativnih radionica i obilazak seoskih domaćinstava kako bi ih podstakli da prošire svoju ponudu i kako što jednostavnije i što brže da dođu do turista. Nažalost, imamo samo šest prijavljenih seoskih domaćinstava, iako znamo da je taj broj značajno veći. I to je jedna od aktivnosti koju ćemo sprovesti - da ljudima koji nijesu prijavljeni približimo da će mnogo jednostavnije i mnogo bolje poslovati ukoliko uđu u legalne tokove”, kazao je Barać.

Prema njegovim riječima, da bi Nikšić zaista postao zanimljiva turistička destinacija, potrebno je lokalitete koji bi mogli biti interesantni turistima dovesti na optimalan nivo, prije njihove valorizacije.

”Imamo veliki broj lokaliteta koji su interesantni, ali potrebno ih je osposobiti, osavremeniti, uraditi saobraćajnu signalizaciju do tih lokaliteta i na samim lokalitetima, postaviti info table, u krajnjoj liniji očistiti te lokalitete”, kazao je Barać.

TO press NK
foto: Svetlana Mandić

Tokom narednog mjeseca planiraju da organizuju edukativnu turu za tur operatore i menadžere iz Crne Gore kako bi ih upoznali sa potencijalima Nikšića, ali i sagledali mogućnost da neku od nikšićkih ruta uvrste u svoju ponudu.

Prema riječima Miljana Mijuškovića iz Opštine Nikšić, koji je bio i medijator događaja, posljednje četiri godine rade na dolicenciranju turističkih vodiča kako bi ih što bolje upoznali sa turističkim potencijlima Nikšića.

”U pitanju je velika opština i imamo podatke da od svih gradova u Crnoj Gori vodiči najmanje poznaju Nikšić. To je ono na čemu ćemo i kao Opština i kao Turistička organizacija da radimo – na što boljem upoznavanju vodiča sa turističkim potencijalima Nikšića”, kazao je Mijušković.

Iako Nikšić ima odličnu geografsku poziciju, nalazi se na raskršću puteva koji vode za primorje i sjever Crne Gore, upravo to mu je donekle i odmoglo da bude destinacija u koju će turisti da dolaze, a ne da prolaze.

”Po prirodnim bogatstvima ne zaostajemo za drugim opštinama. Možda je u prethodnim vremenima nedostajalo malo više te turističke promocije da Nikšić bude postavljen na turističkoj mapi na mjesto koje mu pripada, ali na tome ćemo da radimo”, istakao je Mijušković.

Svjetski dan turističkih vodiča, 21. februar, uspostavljen je 1990. godine. Danas se proslavlja u gotovo svim državama širom svijeta. Cilj obilježavanja ovog datuma jeste podizanje svjesnosti o značaju zanimanja “turistički vodič” u odnosu na lokalnu zajednicu i turističku privredu.

Pandemija je pokazala koliko je turizam vrlo osjetljiva branša

Svjetski Dan turističkih vodiča bio je prilika i da se skrene pažnja na njihov ne baš lak položaj u Crnoj Gori, posebno za vrijeme pandemije. Kako je kazala Ana Žarić, predstavnica Asocijacije vodiča Crne Gore, kada su teške situacije, poput pandemije, turizam prvi strada, a posljednji se vraća u normalne tokove.

”Zakon je u suštini još u izradi i mi smo u stalnom kontaktu sa ministarstvom. Pokušavamo da poboljšamo poziciju da se radi na nekim članovima gdje bi se naši vodiči zaštitili od, recimo, situacije kad dođe strani vodič pa vodi na našoj teritoriji, da poboljšamo status u smislu da je to sezonska akivnost.

U suštini tek treba da vidimo sa predstavnicima iz ministarstva kako će se to dalje odvijati. Mislim da smo na dobrom putu da izvučemo neke zadovoljavajuće uslove za našu branšu”, kazala je Žarić.

Prema njenim riječima, u Crnoj Gori ima preko hiljadu licenciranih turističkih vodiča, mada je znatno manji broj njih koji su aktivni.

”Ove dvije godine je bilo prilično ‘čupavo’ zato što je većini aktivnih vodiča to bila glavna djelatnost, glavni izvor prihoda i većina je prosto morala na neki način da se snađe, da u međuvremenu bude ili zaposen u agencijama, ili čak u firmama koje su u potpuno drugoj djelatnosti. Pandemija je pokazala koliko je turizam vrlo osjetljiva branša. Očekujemo da će 2022. godina da bude bolja nego prošla i da se turizam polako vraća nazad na velika vrata”, kazala je Žarić.

Bonus video: