Grahovo će na ljeto biti baza za oko dvije hiljade izviđača iz 15 zemalja

Prema riječima predsjednik SICG Peka Vukadinovića, izabrali su da na Grahovu naprave kamp, izgrade Omladinski izviđački centar i organizuju smotru, jer smatraju da je to najbolje mjesto za izviđačke aktivnosti, a i svjesni su njegovog potencijala u budućnosti

3079 pregleda 241 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Na Grahovu će od od 28. jula do 5. avgusta Savez izviđača Crne Gore (SICG) organizovati VI smotru koja će okupiti oko dvije hiljade izviđača iz 15 zemalja. Predsjednik SICG, Peko Vukadinović, kazao je da je smotra događaj kojim se završava krug mladog izviđača.

„Bez smotre nijedan izviđač nije potpun. Nažalost, Savez izviđača Crne Gore dugo godina nije imao smotru – prošla je bila 2015. godine, a prije toga 1984. u Plavu. Ova smotra je hrabar potez, pogotovo u ovim izazovnim vremenima, ali i plemenit prema društvu, zajednici, samoj izviđačkoj organizaciji i mladim ljudima koji treba da unapređuju našu organizaciju i društvo u Crnoj Gori“, kazao je Vukadinović na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, izabrali su da na Grahovu naprave kamp, izgrade Omladinski izviđački centar i organizuju smotru, jer smatraju da je to najbolje mjesto za izviđačke aktivnosti, a i svjesni su njegovog potencijala u budućnosti. Vukadinović je kazao da su već stigle prijave izviđača iz Francuske i Izraela, a očekuju uskoro i prijave iz Belgije, Italije, Španije, Estonije, Gruzije, kao i zemalja regiona.

„Mislim da ćemo od ove smotre svi imati dobit. Prije svega izviđačka organizacija jer ćemo vaspitavati i učiti naše članstvo kako da se nose sa velikim aktivnostima. Sigurno ćemo imati veći broj članova, jer je dobro organizovana smotra najbolja reklama. Turistički potencijal Grahova doći će do izražaja, jer je ovaj vid aktivnog turizma u ekspanziji, a biće to dobra prilika da i mi i Turistička organizacija učimo kako da valorizujemo potencijale koje imamo“, kazao je Vukadinović.

Zahvalio se prijateljima i sponzorima koji će pomoći da smotra bude organizovana na najbolji mogući način, a čitav program će biti besplatan za djecu iz Grahova.

Sekretar Sekretarijata za sport, mlade, kulturu i socijalno staranje, Dejan Ivanović, kazao je da je smotra izviđača najveći omladinski događaj u 2022. godini u Crnoj Gori i da im je drago da je Opština Nikšić generalni pokrovitelj tog događaja.

„Tih dana Grahovo će biti svojevrsni epicentar evrоpske mladosti jer će se na tom prelijepom prostoru u izviđačkim kampovima smjestiti preko hiljadu mladih iz 15 zemalja Evrope і svijeta. To je ujedno i velika čast za naš grad, ali i obaveza da učinimo sve kako bi učesnici smotre ponijeli što bolje utiske o našem gradu“, poručio je Ivanović.

Savez izviđača je zemljište na Grahovu zakupio na period od deset godina, i prema riječima Ivanovića, sva izgrađena infrastruktura koja će poslužiti za realizaciju smotre biće na raspolaganju za formiranje Omladinskog izviđačkog kamра koji će, kako je istakao, u narednim godinamа biti novo mjesto za okupjanja mladih ne samo iz Nikšića, već i iz čitave Crnе Gore.

„Taj pгоjekat će takođe biti podržan od strane Оpštine Nikšić i značajno će doprinijeti afirmaсiji našeg grada i kao skautskog сentra Cme Gore“, kazao je Ivanović i podsjetio na aktivnosti koje je novo rukovodstvo lokalne uprave realizovalo na polju unаргеđenja omladinske politike.

Prema riječima Mitra Baraća, direktora Turističke organizacije (TO) Nikšić, koja je sa izviđačima potpisala Memorandum o saradnji, smotra će biti dobra prilika za promociju opštine Nikšić.

„Memorandum je korak naprijed, kada je u pitanju poslovanje Turističke organizacije i saradnja koja će nam pomoći u aktivnostima koje su usmjerene na unapređenju i razvoju samih turističkih lokaliteta na području naše opštine. Smotru vidimo kao veliku priliku da naš grad prezentujemo na pravi način“, kazao je Barać.

TO će, prema njegovim riječima, dati doprinos kroz promotivne aktivnosti, kao i osmišljenom rutom kroz uže jezgro grada, u kombinaciji sa nekoliko lokaliteta na širem području opštine.

„Trudićemo se da izviđači odu sa lijepom slikom o našem gradu, a pripremićemo i suvenire koje će moći da odnesu kao uspomenu na ovo druženje“, kazao je Barać.

Programski sadržaj same smotre je raznolikog karaktera i biće realizovan kroz više segmenata pa će učesnici imati priliku da upoznaju Nikšić i Kotor, da kroz ekološke aktivnosti, počev od edukativnih radionica, do uređenja borove šume i Grahovskog jezera, doprinesu boljem stanju životne sredine.

Tu su i sportske aktivnosti, poput sportskog penjanja, streljaštva, hiking tura...Imaće i internacionalni dan koji će biti otvorenog karaktera, a učesnici će predstaviti svoju zemlju, kako kulturu i tradiciju, tako i gastronomiju. Planiran je bogat kulturno-zabavni program u kome će učešće uzeti mnoge grupe i pojedinci.

Moderatorka konferencije bila je Sandra Mijušković.

Bonus video: