Dolazak na posao kontrolisaće video-nadzorom

Osim što će se elektronski čekirati pri ulasku, radnici Opštine Budva biće snimani, kako bi se spriječile zloupotrebe više od 400 zaposlenih, od kojih se mnogi nisu ni pojavljivali, a redovno primali platu

13575 pregleda 75 reakcija 5 komentar(a)
Više od 400 zaposlenih u administraciji, Foto: Vuk Lajović
Više od 400 zaposlenih u administraciji, Foto: Vuk Lajović

Radnici koji svakoga jutra dolaze na posao u Opštinu Budva moraće da se “čekiraju” elektronskim karticama, a dodatna kontrola radiće se i video-nadzorom, odnosno snimaće se svi koji ulaze kako ne bi bilo zloupotreba.

To je predviđeno novom odlukom koju potpisuje predsjednik Opštine Budva Marko Carević, a kojom je predviđena elektronska evidencija prisustvna na radu zaposlenih u opštinskoj administraciji.

Kako se navodi u odluci, elektronska evidencija prisustva na radu zaposlenih u Opštini Budva, funkcionisaće tako što će se evidentirati svaki dolazak i odlazak sa posla.

Prvi čovjek Budve je prije tri godine, kada je u prvom mandatu sjeo u fotelju predsjednika Opštine, donio tada sličnu odluku. Zaposleni su tada bili obavezni da svoj dolazak i odlazak sa posla, odnosno dnevno prisustvo na radu upisuju u listu evidencije. Međutim, to nije pokazalo rezultate, pa je to pokušaj da se uvede disciplina.

”Cilj odluke je poboljšanje radne discipline zaposlenih u organima lokalne uprave i samouprave, stvaranje boljih radnih navika, i postizanje veće efikasnosti u radu u Opštini Budva. Sistem elektronske evidencije uvodi se u cilju dobijanja ažurnije i tačnije evidencije o prisustvu zaposlenih, a sve radi ostvarivanja prava na zaradu i drugih prava po osnovu rada”, piše u odluci koju potpisuje Carević.

Kako se navodi, evidencija prisustva zaposlenih vodi se u elektronskoj formi, preko elektronskog čitača kartica, koji je instaliran na ulazima u službene prostorije Opštine Budva.

”Svi zaposleni imaju svoju personalnu identifikacionu karticu (RFID karticu), sa logotipom, imenom, prezimenom i serijskim brojem koji čitač prepoznaje i automatski evidentira. Svi zaposleni u Opštini Budva dužni su da putem elektronskog čitača evidentiraju svoje prisustvo i odsustvo” piše u odluci.

Nova odluka: Marko Carević
Nova odluka: Marko Carević foto: Vuk Lajović

Sekretarijat za lokalnu smaoupravo zadužen je vođenje elektronske evidencije prisustva zaposlenih na radnom mjestu i za dostavljanje izvještaja svakom starješini organa.

Zgrada Opštine je pokrivena i video nadzorom, pa se snimaju dolasci i odlasci zaposlenih.

U lokalnoj administraciji zaposleno je više od 400 radnika, što onih stalno zaposlenih, što na ugovor o radu, a već više od deceniju i po svaki od gradonačelnika obećava da će uvesti veći stepen discipline i efikasnosti u radu. Poreske obveznike lokalna birokratija godišnje košta gotovo sedam miliona eura, koliko se iz budžeta izdvaja za zarade zaposlenih u Opštini i institucijama kulture i službama. Frapantan podatak je prije nekoliko godina iznio tadašnji potpredsjednik Opštine Vladimir Bulatović, koji je ustvrdio da postoji čak 90 zaposlenih u Opštini koji uopšte ne dolaze na posao, a dobijaju redovno plate.

Carević je prije godinu uveo i oštre mjere korišćenja službenih auta, pa su funkcioneri u obavezi da nakon radnog vremena parkiraju vozila na parkingu lokalne uprave.

”U cilju racionalizacije troškova lokalne uprave, kao i odgovornijem odnosu prema imovini Opštine Budva, predsjednik Opštine Budva Marko Carević donio je Odluku o načinu i uslovima korišćenja službenih vozila u svojini Opštine Budva. U odnosu na prethodnu odluku, novina je to što lokalni javni funkcioneri, rukovodeća lica, kao i službenici i namještenici neće moći da koriste 24 sata službeno vozilo, već će isto morati da nakon radnog vremena parkiraju na službenom parkingu. Izuzetno, istima će biti omogućeno da koriste službeno vozilo nakon radnog vremena samo po specijalnom ovlašćenju od predsjednika Opštine, ukoliko je to neophodno za izvršavanja službene radnje koju nije bilo moguće završiti u radnom vremenu ili koja radnja je započeta tokom radnog vremena, a završena po isteku. U tom slučaju, odmah po završetku u obavezi su da parkiraju vozilo na parking prostoru Opštine Budva”, saopšteno je tada iz Carevićevog kabineta.

Bonus video: