Vozači najviše zagađuju Odžak i Đurđevića Taru

Iako se na tim lokacijama nalaze kontejneri za odlaganje otpada, smeće se izbacuje u vožnji

12469 pregleda 0 komentar(a)
Odmaralište na putu Pljevlja - Đurđevića Tara, Foto: Da zaživi selo
Odmaralište na putu Pljevlja - Đurđevića Tara, Foto: Da zaživi selo

Odžak i Đurđevića Tara su lokacije na kojima se najčešće odlaže otpad duž glavnih putnih pravaca.

To su pokazali rezultati ankete koju je među građanima Pljevalja sprovedela NVO “Da zaživi selo” u partnerstvu sa NVO “Legalis”, a u okviru projekta pod nazivom “Vozači - budite u skladu sa prirodom”. Projekat je podržalo Ministarstvo kapitalnih investicija.

U anketi su građani Pljevalja odgovarali o navikama odlaganja otpada učesnika u saobraćaju na teritoriji te opštine.

”Vozači ili suvozači najčešće nakon vožnje odlažu otpad po dolasku u mjesto stanovanja ili po završetku vožnje. U toku vožnje, otpad iz automobila odlažu privremeno u kesu u automobilu. Odžak i Đurđevića Tara su lokacije na kojima se najčešće odlaže otpad duž glavnih putnih pravaca. Građani opštine Pljevlja su istakli lokacije kod česme za vodu u Odžaku, kod prodavnice u Odžaku i kod česme za vodu u Đurđevića Tari. Na tim lokacijama se nalaze i kontejneri za odlaganje otpada. Odlaganje otpada nije glavni razlog kratke pauze na ovim lokacijama, što se zaključuje po nazivima lokacija i odgovorima ispitanika”, saopštili su iz NVO “Da zaživi selo”.

Ističu da se otpad odlaže pored posuda za odlaganje otpada uz glavne putne pravce na području opštine Pljevlja.

”Kao glavne krivce za to, anketirani podjednako vide Komunalno preduzeće, mještane, vozače i turiste. Iz komentara se može zaključiti da Komunalno preduzeće odvozi otpad po planu odvoženja, a ne realnim potrebama. To se posebno odnosi na period godišnjih odmora, kada preko ljeta prigradska i seoska naselja imaju daleko više stanovnika nego tokom ostatka godine, što znači i više otpada. Slično je i sa vikendašima, gdje prigradska i seoska područja imaju u tom periodu više stanovnika. Opština Pljevlja je tranzitno područje za mnoge turiste koji krenu ka crnogorskom primorju. Svakako, da i turisti nesavjesnim odlaganjem otpada i bacanjem otpada iz automobila, utiču na količinu otpada uz glavne putne pravce. Ovo se posebno odnosi na ljetnje mjesece, kada je povećan broj turista. Anketirani iznose primjedbe i na vozače iz opštine Pljevlja, koji odlažu otpad kroz prozor automobila i ne vode računa gdje će on završiti. Dok jedni za ovo ponašanje krive mlađe vozače, dio ispitanika isključivu odgovornost za neadekvatno odlaganje otpada iz automobila vidi kod starijih vozača i to muškaraca”, stoji u saopštenju.

Prema mišljenju najvećeg broja ispitanika, putni pravac Pljevlja-Ranče je put pored koga treba postaviti nove posude za odlaganje otpada.

Oni su posebno izdvojili lokaciju Trlica, a značajnim procentima su prepoznate lokacije Vilići (kod skretanja za Dubočicu) i putni pravac Pljevlja - Čemerno.

”Opšta je podrška realizaciji i rezultatima javnog rada ‘Neka bude čisto’. Postavljene su posude za odlaganje otpada na brojnim lokacijama uz glavne putne pravce. I pored toga, otpad se nepravilno odlaže u blizini postavljenih posuda za otpad ili se periodično pojave nelegalne deponije”, stoji u saopštenju.

Kako bi se ovo stanje na terenu popravilo, anketirani smatraju da je potrebno realizovati, istovremeno, edukacije u auto-školama o pravilnom načinu odlaganja otpada iz automobile, edukacije učenika kroz predavanja i radionice o pravilnom odlaganju otpada iz automobila.

Smatraju da treba dijeliti edukativni materijal o odlaganju otpada iz automobila na graničnim prelazima, postaviti više informativnih tabli i bilborda o pravilnom odlaganju otpada iz automobile i emitovati video spotova i objavljivati članake u medijima o tome.

”Duž glavnih putnih pravaca je uređeno više izletišta. Postavljeni su hladici, klupe i drugi parkovski mobilijar. Sa uređenjem, izletišta postaju prepoznata kao mjesta za druženje i rekreaciju. Sa većim brojem posjetilaca, povećava se i količina napravilno odlaganog otpada, iako na izletištima ili u neposrednoj blizini postoje posude za odlaganje otpada. Čak dvije trećine ispitanika smatra da uređenjem izletišta i postavljanjem klupa i hladnika od prirodnog materijala se ne šteti životna sredina”, navodi se u saopštenju NVO.

Bonus video: