U Nikšiću na jesen najavljeno otvaranje Dnevnog boravka za djecu samohranih roditelja

Djeci će u boravku, koji će imati igraonicu, učionice, salu za fizičke aktivnosti i likovne radionice, prostoriju za odmor, kuhinju i spoljašnje igralište, biti obezbijeđen obrok, a sve usluge biće besplatne

13400 pregleda 139 reakcija 2 komentar(a)
Radovi na Dnevnom boravku počinju uskoro: Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Radovi na Dnevnom boravku počinju uskoro: Nikšić, Foto: Svetlana Mandić

Dnevni boravak za djecu samohranih roditelja u Nikšiću, prvi takve vrste u Crnoj Gori, trebalo bi da bude otvoren u septembru.

To su kazali iz NVO “Izvor života”, organizacije koja je priču o boravku najavila prije dvije godine, ali ih je pandemija spriječila da je realizuju.

”Kuću u kojoj će se nalaziti Dnevni boravak, i koja je u užem dijelu grada, ustupio nam je sugrađanin koji insistira na anonimnosti, uz dozvolu da je preuredimo i privedemo namjeni. Naši donatori, dvije nikšićke kompanije, odazvale su se da doniraju klime i namještaj za opremanje, dok će mobilijar za igraonicu obezbijediti mladi iz dijaspore”, kazala je za “Vijesti” Konstantina Vojinović, direktorica “Izvora života”, organizacije koja je 2020. godine u Nikšiću otvorila Narodnu kuhinju.

Prema njenim riječima, djeci će u boravku, koji će imati igraonicu, učionice, salu za fizičke aktivnosti i likovne radionice, prostoriju za odmor, kuhinju i spoljašnje igralište, biti obezbijeđen obrok, a sve usluge biće besplatne.

”Cilj projekta je da pruži mogućnost samohranim roditeljima da rade i više ne budu korisnici socijalnih davanja. Ovo će biti prvi boravak ovog tipa u Crnoj Gori. Jedini uslov za korišćenje usluga boravka je da se radi o samohranom roditelju koji će uredno donositi potvrdu o svom zaposlenju. Ranije smo razgovarali sa nekim privrednicima koji će samohranim roditeljima ponuditi posao”, kazala je Vojinović.

U boravku će biti mjesta za 50 do 70 mališana, uzrasta od jedne od 12 godina, koji će biti podijeljeni po starosnim grupama.

”Imamo odziv vaspitačica, učiteljica, javio se i jedan logoped, pedagog, nekoliko predmetnih nastavnika, koji će volonterski učestvovati u cijelom projektu, sve sa ciljem da djeci boravak bude ugodniji i da roditelji nemaju razloga za brigu. U cijeli projekat uključićemo i Centar za socijalni rad, Opštinu, Crveni krst i nevladin sektor”, kazala je Vojinović.

Djeca će u boravku moći da borave svih sedam dana u sedmici, u periodu od sedam do 22 časa.

Kako je istakla, radovi na realizaciji projekta počinju odmah.

Bonus video: