Tužilaštvo nanovo da otvori slučaj zločina u Štrpcima

“Svi koje je vojska izvela su bili mučeni a zatim ubijeni. Do danas su pronađena samo četiri tijela, dok se za ostalima i dalje traga. Najstarija žrtva je imala 59 godina, dok je najmlađa imala samo 16”

4346 pregleda 175 reakcija 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) pozvala je crnogorsko tužilaštvo otvori nanovo slučaj ratnog zločina u Štrpcima i ostvari saradnju sa tužilaštvima u Srbiji i Bosni i Hercegovini (BiH) kako bi se saznala puna istina o stradanju nestalih.

Iz YIHR-a su kazali da se sjutra navršava 29 godina od ratnog zločina Štrpci kada su pripadnici vojske Republike Srpske 27. februara 1993. godine iz voza, koji je saobraćao prugom Beograd-Bar, izveli 21 osobu, od kojih je 18 bilo bošnjačke nacionalnosti, jedan Hrvat i jedna nepoznata osoba.

“Svi koje je vojska izvela su bili mučeni a zatim ubijeni. Do danas su pronađena samo četiri tijela, dok se za ostalima i dalje traga. Najstarija žrtva je imala 59 godina, dok je najmlađa imala samo 16”, podsjetili su iz YIHR-a.

Oni su rekli da su za taj ratni zločin pravosnažno osuđeni Nebojša Ranisavljević na 15 godina, pred Višim sudom u Bijelom Polju i Mićo Jovičić koji je dobio pet godina pred sudom Bosne i Hercegovine.

“Trenutno se i dalje vode postupci pred sudovima u Srbiji i BiH”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da porodice žrtava i dalje nijesu prepoznate kao civilne žrtve rata, čime se, kako su rekli, dodatno povređuju.

“Inicijativa mladih za ljudska prava traži da tužilaštvo Crne Gore otvori nanovo ovaj slučaj i ostvari saradnju sa tužilaštvima u Srbiji i BiH i zahtjevamo da se sazna puna istina o stradanju nestalih”, navodi se u saopštenju.

Bonus video: