Još jedna vidra pronađena mrtva na šetalištu na Rijeci Crnojevića

"Treba apelovati na mještane, ribare, da obrate pažnju na tu životinju, ukoliko je u nevolji da pomognu. Nije zabilježen slučaj da je vidra 'lutra', vrsta koja živi u Crnoj Gori, napala čovjeka”, istakao je osnivač Udruženja Living Green Ninoslav Đurović

10557 pregleda 58 reakcija 5 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Na šetalištu na Rijeci Crnojevića, u srcu Nacionalnog parka Skadarsko jezero danas je pronađena mrtva vidra.

To je već drugi put da se ta malobrojna i zakonom zaštićena vrsta pronalazi mrtva u Crnoj Gori ove godine, jer je polovinom januara na Žabljaku u samom gradu snimljen leš vidre pored kontejnera.

Za odstrijel ovih životinja zakonom je predviđeno od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Osnivač Udruženja Living Green čiji je jedan od glavnih ciljeva zaštita vidre, Ninoslav Đurović, kazao je “Vijestima” da mu je javljeno tokom dana da je ta zakonom zaštićena vrsta pronađena mrtva na području Rijeke Crnojevića, a da je on taj slučaj prijavio rendžerskoj službi Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG).

“Vidra je pronađena na drvetu na obali iznad vode. Nadležni iz NPCG će se pozabaviti tim slučajem. Za sada ne znam da li ima tragova nasilja na ovoj jedinki. Prijaviću slučaj Agenciji za zaštitu životne sredine, Ministarstvu”, kazao je Đurović.

mrtva vidra
foto: Privatna arhiva

On je apelovao da povede računa o vidrama, da se zaštite, jer je to vrsta koja je indikator zdrave i čiste životne sredine, a u Crnoj Gori ih nema u velikom broju.

“Njena brojnost je mala, ali ima zemalja gdje ih uopšte nema, zbog upotrebe pesticida su nestale, kao što je u Belgiji i Holandiji. Tamo pokušavaju da ih vrate u prirodu. Dakle, mi ih imamo u svojim sredinama i treba da ih čuvamo. Osim na Skadarskom jezeru, u Crnoj Gori ih ima na području Tare, Bojane”, navodi Đurović.

Njena staništa su, kako navodi, čiste rijeke i jezera, a vidra se može naći i na moru, u blizini nekog potoka ili rijeke, što je slučaj sa Bojanom.

“Vidra živi na obalama sa vegetacijom i gdje za nju ima dovoljno hrane. Mesožder je, hrani se žabama, puževima, manjim pticama, miševima”. Ističe da u našoj državi možda ima ukupno osamdesetak vidra, a ta vrsta životinjska vrsta je poznata kao teritorijalna.

“Tako da na 60 kilometara možete da imate jednu vidru, mužjaka, sa dvije do tri ženke. Ako dođe druga onda dolazi do sukoba. Njihova staništa su ugrožena bila i izgradnjom malih hidroelektrana. Mnogi ribari misle da im je vidra neprijatelj, da im odnosi ulov, ali pojede jednu ribu dnevno. Treba apelovati na mještane, ribare, da obrate pažnju na tu životinju, ukoliko je u nevolji da pomognu. Nije zabilježen slučaj da je vidra 'lutra', vrsta koja živi u Crnoj Gori, napala čovjeka”, istakao je Đurović.

Bonus video: