Podobnima bonusi na ruke, ostalima ni bonovi za hranu

Sindikalna organizacija podgoričkog “Parking servisa” optužila direktora za nezakonitosti, on to negira

24765 pregleda 6 komentar(a)
Nezakonito poslovali godinama? (ilustracija), Foto: podgorica.me
Nezakonito poslovali godinama? (ilustracija), Foto: podgorica.me

Sindikalna organizacija “Udruženje radnika Parking servis” Podgorica optužila je direktora tog preduzeća Nusreta Canovića da radi na štetu zaposlenih, da su im na osnovu nezakonitih odluka godinama isplaćivane manje zarade, a stimulansi mimo propisa, jubilarne nagrade “na ruke”, ali i da su ostali uskraćeni za bonove za trgovinu u prodavnicama za novogodišnje praznike.

S tim problemom su upoznali dopisom i gradonačelnika Ivana Vukovića, tražeći od njega da im pojasni da li je tačno da je lično stopirao isplatu bonova u vrijednosti od pedeset eura za radnike, za trgovinu u marketima u decembru 2021. godine.

Iz “Parking servisa” negiraju tvrdnje sindikalaca, a ističu da su sve radili shodno propisima. Ipak, nisu odgovorili da li je tačno da je stopirana isplata 50 eura za trgovinu u marketima.

Predsjednik te Sindikalne organizacije Dalibor Radonjić ističe da to što su saznali da neće dobiti 50 eura je bila “kap koja je prelila čašu zbog dugogodišnjeg kršenja propisa na štetu zaposlenih”.

”Postoje mnogi propusti na koje želimo da ukažemo. Godinama trpimo pritiske i prijetnje otkazima, jer ukazujemo na nezakonitosti. Mnogi radnici su tužili preduzeće, odnosno njih preko 40 odsto, jer je menadžment falsifikovao dokumenta kako ne bi pred sudom gubili sporove zbog neisplaćenih zarada za noćni rad u periodu od 2013. do 2019, a u tome su im pomagali predstavnici sindikata”, naveo je Radonjić.

On je istakao da su zbog sumnje u malverzaciju tražili od poslodavca da im dostavi izvještaje revizora od 2013. do 2021. godine, ali i finansijske za 2019. i 2020.

”Tražili smo da nam se dostave podaci ko je od radnika dobijao pomoć u periodu od 2013. do 2021, jer u izvještajima preduzeća se navodi da su u pitanju desetine hiljada eura, ali prema našim saznanjima, ti iznosi nisu išli zaposlenima”, naveo je Radonjić.

On je naveo da su tražili i ko su članovi raznih Komisija i tijela preduzeća u istom periodu, koliko iznosi njihova godišnja naknada, kao i spisak radnika koji su dobijali stimulans na mjesečnom nivou.

”Jer sumnjamo da su to dobijali samo podobni, odnosno ‘pojedine’ kolege bliske direktoru Canoviću. Primjera radi jubilarne nagrade su prema našim saznanjima isplaćivane na ruke, pa je tako država oštećena za porez”, tvrdi Radonjić.

Iz “Parking servisa” navode da je “spor oko obračunske vrijednosti koeficijenta iz 2013. rezultirao sa tri dijametralno različite presude Osnovnog i Višeg suda, po istom pravnom osnovu, od čega su neke u korist tog privrednog društva, a neke u korist radnika”.

”Podsjećamo, prva presuda Osnovnog i Višeg suda donesena je u korist Društva. To je stvorilo pravnu nesigurnost, zbog čega je poslata urgencija Vrhovnom sudu za dobijanje pravnog mišljenja po ovom pitanju, uz to je prihvaćena i revizija postupka koju ovo privredno društvo čeka i po kojoj će i postupiti. Urgenciju su poslali kako ovo privredno društvo, tako i zapošljeni u istom. Ističemo da se u ‘Parking servisu’ do obračunske vrijednosti koeficijenta dolazi poštovanjem zakonskog osnova, uz dodatno povećanje po osnovu Granskog kolektivnog ugovora za komunalnu djelatnost od 35 odsto i dodatnog povećanja od 10 procenata po osnovu Kolektivnog ugovora Društva”.

Sva davanja, kao i ostali izdaci, istakli su, realizuju se shodno zakonskim propisima.

”U prilog toj činjenici podsjećamo da su nadležni organi konstatovali ispravno postupanje ovog Društva. Osim potvrde ispravnosti rada, odbijene su i krivične prijave koje navodite. Odlukom Odbora direktora Društva, krajem decembra prošle godine, svakom zaposlenom je isplaćena bespovratna pomoć u iznosu od 100 eura, što predstavlja praksu koja postoji godinama. A svaka pomoć opredijeljena za potrebe zapošljenih ovog privrednog društva isplaćena je i isključivo u skladu sa propisima”.

Međutim, Radonjić navodi da je od poslodavca i od osnivača tražio kopiju zahtjeva za pokretanje i korigovanje koeficijenta, a da prema Granskom komunalnom ugovoru uvećanje treba da je najmanje 35 odsto uključujući poreze i doprinose.

Njemu je Viši sud potvrdio presudu Osnovnog suda, na koju se žalio “Parking servis” i po kojoj je to preduzeće dužno da mu isplati 1.990 eura za više od pet godina – od 1. juna 2013. do 1. marta 2018.

Radonjić je “Vijestima” ispričao da su se odjednom “pojavila” dva dokumenta, odnosno odluke, u kojim piše da “se utvrđuje obračunska vrijednost koeficijenta u bruto iznosu od 133,65 eura prema kojoj se vršio obračun zarada i do sada.

Navodi i da su oba dokumenta, a u koja su i “Vijesti” imale uvid, zavedena pod istim djelovodnim brojem od 30. novembra 2017, iako u jednom od njih stoji da “…Na osnovu člana 30 i 31 Kolektivnog ugovora Društva ‘Parking servis’ Podgorica, Sindikalna organizacija, Radnički sindikat, poslodavac-izvršni direktor i Odbor direktora Društva 17. septembra 2013. donose…”

”U prvoj odluci, za koju odgovorno tvrdim da je falsifikat, piše da je donijeta 17. septembra 2013, a zavedena je pod brojem 9054 od 30. novembra 2017. godine, a potpisao je izvršni direktor Nusret Canović. To je nemoguće, jer Canović tada nije bio na čelu preduzeća. Pored njega, potpis su stavili i predsjednik sindikalne organizacije našeg preduzeća, koja je pripadala Savezu samostalnih sindikata, Nikola Jovović, predsjednica druge sindikalne organizacije preduzeća Sonja Milačić i predsjednik Odbora direktora Srđan Miljanić. I drugu odluku, koja datira iz od 29. novembra 2017, a zavedena je pod istim brojem kao i prva - 9054, potpisala su ista lica”, navodi Radonjić. Prema njegovim riječima, predstavnici sindikata nisu smjeli da potpišu taj dokument, pa su tako prekršili kolektivni i granski ugovor za komunalne djelatnosti, kojima pripada “Parking servis”.

On je zbog toga pisao dopise ranije, a i nedavno pisao dopise Glavnom gradu, a podnio je krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu zbog zoupotrebe položaja, ali koju je državna tužiteljka Ljiljana Klikovac odbila 2021. godine, jer kako je navela “ne postoji osnovana sumnja da su izvršili prijavljeno ili neko drugo djelo koje se goni po službenoj dužnosti”.

Da, kako navodi, priča istinu, potvrđuje i izjava bivšeg člana Odbora direktora od 2007. do 2018. Rajka Bajagića, koji je bio svjedok u jednom od pokrenutih sporova od strane radnika, a koji je potvrdio da su se odjednom “pojavili” dokumenti, a da tuženi, odnosno “Parking servis”, nijedan od ta dva “falsifkata nijre upotrijebio u postupcima koje su zaposleni vodili prije 2020. godine”.

”Bajagić je u potpunosti potvrdio moju priču”, navodi Radonjić.

Bonus video: