Poruka sa sabora: Molimo se da zavlada mir u Ukrajini

"Molimo se Bogu, kako je on nas osnaživao ljubavlju, da i njega Bog ukrijepi da sačuva jedinstvo svoga naroda i kanonsko jedinstvo Ukrajinske pravoslavne crkve, u zajednici sa svim svetim Božijim crkvama", kazao je mitropolit crnogorsko-primorski

35655 pregleda 70 reakcija 47 komentar(a)
Joanikije, Foto: Screenshot/Youtube
Joanikije, Foto: Screenshot/Youtube
Ažurirano: 27.02.2022. 15:39h

U Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici danas je održana liturgija povodom praznika Svetog Simeona Mirotočivog, nakon čega je uslijedila litija.

Sa Svetosimeonskog sabora upućena je molbu da ratna dejstva u Ukrajini prestanu i da "zavlada bratski mir u blagoslovenoj Ukrajini među svim duhovnim potomcima Svetog kneza Vladimira".

Mitropolit crnogorsko primorski Joanikije je, u govoru nakon liturgije koju je služio, kazao da je mitropolit kijevski i cijele Ukrajine Onufrije ovih dana "na velikom raspeću".

"I molimo se Bogu, kako je on nas osnaživao ljubavlju, da i njega Bog ukrijepi da sačuva jedinstvo svoga naroda i kanonsko jedinstvo Ukrajinske pravoslavne crkve, u zajednici sa svim svetim Božijim crkvama", kazao je Joanikije.

U poruci sa Svetosimeonskog sabora se navodi i da sjećanje na posljednju Svetosimeonovsku litiju od prije dvije godine "obnavlja našu ljubav i brigu prema pravoslavnoj braći u Rusiji i Ukrajini".

"Sa nama je prije dvije godine, u trenucima naše smutnje i nevolje bio njegovo blaženstvo Mitropolit kijevski Onufrije da posvjedoči istinsko jedinstvo udova Hristovog tijela, srodnika po krvi i jeziku, a iznad svega po duhovnom srodstvu. Molimo se Bogu da ratna dejstva prestanu i da zavlada bratski mir u blagoslovenoj Ukrajini među svim duhovnim potomcima Svetog kneza Vladimira. Danas se molimo da Sveti Simeon izlije svoje miro bratske sloge i ljubavi na sve vas i na svaku bogoljubivu dušu, da pomiri posvađane, sjedini razjedinjene, urazumi nerazumne, dobre utvrdi u dobroti, a svima daruje jevanđeljske mudrosti i vjere kakvu je i on imao, da bismo i mi hodili putem koji vodi u život vječni i dali ploda na ovoj rodnoj maslini", navodi se u poruci.

Onufrije je juče pozvao predsjednika Rusije Vladimira Putina da odmah zaustavi bratoubilački rat.

Liturgiji u Hramu u Podgorici prisustvovali su, između ostalih, lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, poslanik DF-a Jovan Vučurović, predsjednik i poslanici Demokrata Aleksa Bečić, Boris Bogdanović i Momo Koprivica, ministri Ratko Mitrović i Aleksandar Stijović, kao i gradonačelnici Nikšića, Budve, Herceg Novog i Tivta - Marko Kovačević, Marko Carević, Stevan Katić i Željko Komnenović.

Bonus video: