U Dom starih u Risnu mogu i stranci

Na listi čekanja u 2021. godini nalazilo se devet zahtjeva

9588 pregleda 69 reakcija 3 komentar(a)
Odlukom Vlade od 29. decembra 2021. integrisan u javni zdravstveni sistem: Dom starih u Risnu, Foto: domstarihrisan.me
Odlukom Vlade od 29. decembra 2021. integrisan u javni zdravstveni sistem: Dom starih u Risnu, Foto: domstarihrisan.me

U Domu starih “Grabovac” u Risnu, koji je krajem prošle godine integrisan u javni zdravstveni sistem, mogu biti smještene i osobe koje nijesu crnogorski državljani, ali imaju prebivalište i zdravstveno osiguranje u Crnoj Gori.

To su “Vijestima” rekli iz uprave Doma, odgovarajući na pitanje da li strani državljani sa boravištem u Crnoj Gori imaju pravo da koriste usluge te ustanove.

”Pravo korišćenja usluga Doma imaju osobe koje nemaju državljanstvo Crne Gore a imaju regulisano prebivalište i zdravstveno osiguranje u Crnoj Gori”, kazali su iz Doma.

Trenutno je, kako su naveli, u Domu smješteno 259 korisnika, a na listi čekanja u 2021. godini nalazilo se devet zahtjeva za smještaj.

Kapacitet ustanove je 287 ležajeva, pokazuju podaci Zavoda za socijalnu i dječju zaštitu.

Odlukom Vlade od 29. decembra 2021. je Dom starih “Grabovac” u Risnu integrisan u javni zdravstveni sistem.

”Odlukom Vlade je svim korisnicima Doma omogućeno korišćenje usluga Ministarstva zdravlja, kao i svim drugom stanovnicima Crne Gore”, rekao je u nedavno u Bojama jutra na TV Vijesti doktor Nikola Popović.

Objasnio je da je Dom bio isključivo socijalna ustanova i ljekari, iako imaju licence, nijesu imali mogućnost da koriste elektronski sistem Ministarstva zdravlja što je oteživalo normalan rad i funkcionisanje.

”Do sada nismo mogli da zakažemo preglede i pišemo recepte za ljekove, sada će sve to ići svojim tokom tako da je sada porodicama korisnika lakše, jer znaju da njihovi članovi imaju svu moguću zdravstvenu ponudu koja postoji u Crnoj Gori”, rekao je Popović.

Dom starih u Risnu osnovan je rješenjem Vlade tadašnje Republike Crne Gore 1947. godine.

”Počeci organizovane zaštite starih, siromašnih i napuštenih ljudi su mnogo stariji, a na području primorskih gradova, potvrde o njihovom postojanju nalazimo već u srednjem vijeku i to prevashodno kroz djelatnost crkve i drugih dobrotvornih organizacija. Preteča ovom Domu svakako je ‘Zaklonište siromaha kotorskih’ koje su 24. aprila 1901. godine u Dobroti otvorile časne sestre, reda Svetog križa, a koje su na poziv kotorskog biskupa godinu dana ranije došle iz Đakova”, navedeno je na sajtu Doma.

U aprilu 1942. godine prihvatilište je preseljeno iz Dobrote u Donji Stoliv, a 1945. na Prčanj u zgradu nekadašnjeg odmarališta beogradskog Društva žena.

”Tražeći adekvatnije rješavanje, preko nadležnih republičkih i saveznih organa obezbijeđeno je da Fondacija ‘Sue Ryder’ iz Velike Britanije od 1967. do 1969. godine na sadašnjoj lokaciji u Risnu podigne i opremi dva objekta (paviljoni ‘A’ i ‘B’) kapaciteta 100 ležaja, tako je Dom preseljen i otvoren u Risnu 6. juna 1969. Godine”, podaci su sajta ove institucije.

Dom pruža institucionalnu brigu o starim osobama, odraslim invalidnim i hronično-duševno oboljelim starim osobama, kao i osobama koje se nađu u stanju akutne socijalne potrebe.

”Zbrinjavanje podrazumijeva kompletnu njegu i zdravstvenu zaštitu lica smještenih u domu, kompletnu stručnu socijalnu i psihološku pomoć, pravnu i savjetodavnu pomoć u administrativno-finansijskim poslovima koje se tiču korisnika”, piše na sajtu.

Smještaj, ishrana, njega, podrška, terapija...

U okviru osnovne djelatnosti, Dom starih pruža usluge smještaja, ishrane, medicinske njege na primarnom nivou zdravstvene zaštite, hitan prevoz specijalizovanim vozilom po uputu ljekara, psiho-socijalne podrške, radno-okupacione terapije (muzička, likovna i novinarska sekcija, veliki broj manifestacija i priredbi, učešće na lokalnim i regionalnim manifestacijama), zatim usluge fizikalne terapije, frizera, brijača, održavanja lične higijene, higijene smještajnih jedinica i vešeraja, saopšteno je “Vijestima”. Cijena usluga u okviru osnovne djelatnosti u dvokrevetnim sobama na mjesečnom nivou je 300 eura (odjeljenje gerijatrije i psihogerijatrije), odnosno 450 eura na odjeljenju palijativne njege i demencije, i ostala je na nivou iz prethodnih godina.

”Ako se koriste usluge presvlačenja pelena, cijena se uvećava 50 eura sa uračunatom nabavkom pelena”, rekli su iz Doma.

Kao dodatne usluge, kako su naveli, ustanova nudi usluge smještaja u jednokrevetnim sobama i apartmanima, jednodnevne izlete, ekskurzije, pregled ljekara specijalista, prevoz specijalizovanim vozilima u pratnji stručnog osoblja do državnih institucija, banaka, ustanova sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite u Crnoj Gori.

Bonus video: