Pažin: Razvoj Crne Gore baziran je na principima savremene demokratije i evropskih vrijednosti

„Danas, kada je Crna Gora NATO članica, sa obnovljenom nezavisnošću i međunarodno etablirana kao stabilna i bezbjedna država, naša želja je da je posmatramo kao centralnu tačku za upliv investicija uspješnih međunarodnih kompanija koje svoje poslovne strategije razvijaju ka ovom regionu“, istakao je Pažin
93 pregleda 3 komentar(a)
Zoran Pažin, Foto: Gov.me
Zoran Pažin, Foto: Gov.me
Ažurirano: 24.10.2017. 10:56h

Razvoj Crne Gore baziran je na principima savremene demokratije i evropskih vrijednosti, sa jasno određenim spoljnopolitičkim prioritetima i politikama unutrašnjih razvoja, rekao je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin i naglasio da je Vlada posvećena ostvarivanju dinamičnog i održivog ekonomskog rasta.

Pažin je, na otvaranju konferencije “Kapija Balkana – Crna Gora 2017” u Podgorici, naveo da su Crna Gora i uopšte region Jugoistočne Evrope uvijek bili na raskrsnici interesovanja velikih sila.

„Danas, kada je Crna Gora NATO članica, sa obnovljenom nezavisnošću i međunarodno etablirana kao stabilna i bezbjedna država, naša želja je da je posmatramo kao centralnu tačku za upliv investicija uspješnih međunarodnih kompanija koje svoje poslovne strategije razvijaju ka ovom regionu“, istakao je Pažin, koji je potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku.

Kako je saopšteno iz kabineta Pažina, konferencija, koju organizuju Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore, u saradnji sa Ambasadom Izraela, Ministarstvom vanjskih poslova Izraela i Počasnim konzulom Crne Gore u Izraelu, okupila je veliki broj potencijalnih izraelskih investitora i privrednika dvije zemlje.

Cilj konferencije je, kako se navodi, projekcija novih ideja u promociji odnosa i unaprjeđenja saradnje dvije zemlje, kao i podsticaj privrednim subjektima dvije zemlje za daljom saradnjom i realizacijom brojnih projekata od obostranog interesa.

Kako je rekao Pažin, danas se razvoj Crne Gore bazira na principima savremene demokratije i evropskih vrijednosti, sa jasno određenim spoljnopolitičkim prioritetima i politikama unutrašnjih razvoja.

On je naveo da je Crna Gora, kao NATO članica, sa svih vodećih evropskih adresa označena i kao lider po pitanju članstva u Evropskoj uniji i kao primjer države koja gaji dobrosusjedske odnose i pažljivo vodi svoju regionalnu politiku.

„Na bazi stabilnog političkog i bezbjednosnog konteksta, danas smo u prilici da razgovaramo i o potencijalnom širenju vašeg biznisa na Crnu Goru. Vlada Crne Gore je u potpunosti posvećena ostvarivanju dinamičnog i održivog ekonomskog rasta”, poručio je Pažin.

Prema njegovim riječima, takav pristup doprinio je stvaranju uspjeha, a egzaktni podaci govore da je u prvoj polovini ove godine zabilježen ekonomski rast od 4,2 odsto, što je među najvišim stopama rasta u Evropi.

Pažin je saopštio da se u Crnoj Gori bilježi i konstantan trend neto priliva stranih direktnih investicija.

„U odnosu na prvu polovinu prošle godine, ove godine bilježimo povećanje stranih direktnih investicija za 41,7 odsto (SDI za januar-jun 2017. godine iznosile su 220.045,6 miliona EUR)“, precizirao je Pažin.

Uporedo, dodao je, rade i na tome da pojačaju stepen efikasnosti crnogorske administracije kao servisa građana, ali i investitora.

„Vjerujemo da još dinamičniji ekonomski rast tek predstoji. Uz još bolju valorizaciju Luke Bar, rekonstrukciju i punu iskorišćenost željeznice, ali posebno kroz izgradnju auto puta i drugih saobraćajnica kroz Crnu Goru, možemo značajno doprinijeti jačanju osnova za razvoj države”, naglasio je Pažin.

On, kako je rekao, očekuje da će konferencija biti samo povod za veći stepen interesovanja investitora za Crnu Goru.

Pažin se, kako je kazao, nada da će investitori svoje poslovne strategije prema Balkanu usmjeriti tako da Crna Gora bude čvorište daljeg razvoja njihovih investicija i prava kapija njihovog poslovnog nastupa u ovom regionu.

„Vlada Crne Gore ostaje otvorena i u potpunosti spremna da pruži puni doprinos i svaki vid podrške u tom pravcu”, poručio je Pažin.

Bonus video: