Upravni sud vraća Katnića u fotelju?

Katnić se obratio Upravnom sudu, Ustavnom sudu i Tužilačkom savjetu tražeći da odgode primjenu odluke o prekidu njegovog mandata na čelu SDT-a. Do petka će se znati da li će sud uvažiti njegov zahtjev, iako je odluka o prestanku funkcije juče objavljena u “Službenom listu”. Na adresu Sekretarijata Tužilačkog savjeta do juče nije stigla nijedna kandidatura za Katnićevog nasljednika

49736 pregleda 346 reakcija 32 komentar(a)
Pisao sudovima i Tužilačkom savjetu: Katnić, Foto: BORIS PEJOVIC
Pisao sudovima i Tužilačkom savjetu: Katnić, Foto: BORIS PEJOVIC

Dugogodišnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić obratio se juče Upravnom sudu, Ustavnom sudu, ali i Tužilačkom savjetu tražeći od njih da odgode primjenu odluke koju je TS većinom glasova usvojio na sjednici 17. februara ove godine, kada je GST-u konstatovan prekid mandata jer je ispunio uslove za starosnu penziju.

Ukoliko Upravni sud prihvati njegovu žalbu, postoji rok od najviše pet dana da vijeće odluči po Katnićevom zahtjevu, a ukoliko obustave primjenu odluke TS-a, to će značiti da će se dugogodišnji GST vratiti u rukovodeću fotelju Specijalnog državnog tužilaštva do donošenja presude upravnog spora.

Katnić je “Vijestima” potvrdio da se žalbom obratio Upravnom sudu, u kojoj je naveo pravne razloge zbog kojih smatra da je Tužilački savjet povrijedio njegova prava i da nije ispoštovao red zakonskih poteza - nijesu sproveli ispitni upravni postupak niti sačekali okončanje upravnog spora, koji se vodi oko njegovog beneficiranog radnog staža, prije nego su donijeli odluku o prestanku funkcije.

Odluka o prestanku njegovog manadata, međutim, juče je objavljena u “Službenom listu”.

Katnić je od Upravnog suda tražio da obustavi primjenu odluke TS-a do okončanja upravnog postupka po njegovoj žalbi.

”Predao sam i predlog Tužilačkom savjetu da odmah odgode primjenu odluke o prestanku mandata GST-a”, kazao je Katnić “Vijestima”.

Tužilački savjet nema zakonski propisan rok niti obavezu prema Poslovniku TS-a po kojem treba da odluči po Katnićevom zahtjevu za obustavu, ali zato Upravni sud ima.

Tužba, po pravilu, ne odlaže izvršenje upravnog akta, odnosno, pravno dejstvo odluke Tužilačkog savjeta, ali vijeće Upravnog suda može da najkasnije u roku od pet dana rješenjem da odluči da li će da odloži izvršenje odluke Tužilačkog savjeta (ako prije toga TS to sam ne učini, što je teško očekivati) sve do donošenja sudske odluke, jer u članu 15 Zakona o upravnom sporu postoje razlozi za obustavu: “ako bi se izvršenjem upravnog akta ili pravnim dejstvom tužiocu nanijela nenadoknadiva šteta, a odlaganje nije protivno javnom interesu”.

To znači da će tok pravne bitke na relaciji Katnić - Tužilački savjet biti jasniji do kraja sedmice kada će se znati da li će vijeće Upravnog suda prihvatiti navode dugogodišnjeg GST-a da su mu povrijeđena prava i obustaviti primjenu odluke TS-a o prestanku tužilačke funkcije.

Ukoliko bi došlo do takve odluke Upravnog suda, onda bi se izbor novog Katnićevog nasljednika dodatno zakomplikovao i Specijalno državno tužilaštvo u skorije vrijeme ne bi dobilo novog rukovodioca.

Upućeni tvrde da Upravni sud, na osnovu uporedne sudske prakse, nakon zahtjeva Katnića može da odbije njegov zahtjev objašnjenjem da je “njegov zahtjev preuranjen” jer se prvo tužbom obratio njima pa tek onda predao predlog “javnopravnom organu za odlaganje izvršenja upravnog akta”, odnosno, Tužilačkom savjetu...

UZALUDNA BORBA?

Ako vijeće Upravnog suda ove sedmice ne prihvati Katnićeve razloge za obustavu odluke TS-a, onda je jasno da je prvi crnogorski GST suštinski izgubio pravnu borbu da se opet vrati u fotelju rukovodioca Specijalnog državnog tužilaštva jer će Tužilački savjet, kako je planirano, nastaviti sa ubrzanom procedurom izbora njegovog nasljednika.

Ukoliko do toga dođe, i Katniću je jasno da bi njegova borba bila uzaludna.

”Ekspresnim izborom novog GST-a obesmislila bi se moja tužba Upravnom sudu za poništenje odluke Tužilačkog savjeta o prestanku moje funkcije s obzirom na to da bi u slučaju da se novi GST izabere prije okončanja upravnog spora, ova upravna stvar postala bespredmetna, pa čak i u slučaju da Upravni sud usvoji moju tužbu i poništi prvobitnu odluku Tužilačkog savjeta”, saopštio je ranije Katnić.

Katnić smatra i da mu je TS dodatno otežao jer mu je tek u četvrtak, 24. februara, sedam dana nakon što mu je prekinut mandat, dostavio pisanu odluku o konstatovanju prekida funkcije jer je ispunio uslove za starosnu penziju.

On je imao rok od 20 dana, od dana kada je pismeno obaviješten o prekidu mandata, da dostavi tužbu Upravnom sudu i da traži obustavu primjene odluke TS-a.

Još nema kandidata

Na adresu Sekretarijata Tužilačkog savjeta do juče nije stigla nijedna kandidatura nakon što je TS na sjednici 17. februara donio odluku da se na osnovu člana 14 i 15 Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu objavi javni oglas za izbor novog glavnog specijalnog tužioca.

Činjenica da još nema dostavljenih prijava ne čudi jer je uobičajena praksa, posebno kad su u pitanju postupci izbora u pravosuđu, da zainteresovani kandidati prijave šalju u posljednjim danima oglasa ili putem pošte...

Kandidat za Katnićevog nasljednika mora da ispunjava opšte uslove za rad u državnom organu i posebne uslove propisane članom 12 Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu - pravni fakultet, položen pravosudni ispit i najmanje 12 godina radnog iskustva kao državni tužilac, sudija ili advokat.

Javni oglas je po ubrzanoj proceduri objavljen na sajtu Službenog lista i Tužilačkog savjeta, dan nakon odluke TS-a, 18. februara ove godine.

Javni oglas ističe u petak 4. marta, ali Sekretarijat TS-a će sačekati ponedjeljak kao rok za provjeru pošte.

Treba očekivati da će TS, ukoliko ne budu u pat poziciji ako Upravni sud obustavi primjenu odluke o prestanku funkcije GST-a, već naredne sedmice krenuti sa ocjenama programa prijavljenih kandidata, intervjuima i izborom nove čelne figure SDT-a.

Odluka u “Službenom listu” i na sajtu TS-a

”Službeni list” je juče objavio odluku Tužilačkog savjeta o prestanku mandata za GST-a Milivoja Katnića i još devet tužilaca kojima je TS prekinuo funkciju 17. februara zbog ispunjenja uslova za starosnu penziju.

”Na osnovu Amandmana XI na Ustav, člana 103 stav 1 tačka 3, člana 104 stav 1 tačka 2 i člana 105 stav 3 Zakona o Državnom tužilaštvu, Tužilački savjet je donio odluku, kojom se utvrđuje da je Milivoju Katniću, prestala funkcija glavnog specijalnog tužioca”, piše u “Službenom listu”.

Tužilački savjet je naknadno na sajtu postavio i dokument odluke TS-a da je GST-u odlukom TS-a utvrđen prekid mandata. U odluci TS je naveo da ih je Fond PIO 16. februara obavijestio da je ispunuo uslove za starosnu penziju, a u tom aktu piše i da je “na osnovu akta Ministarstva

odbrane od 10. 6. 2021. godine, utvrđeno da je imenovani u Vojsci u svojstvu profesionalnog vojnog lica ostvario beneficirani radni staž.

”Aktom broj 01-437/4 od 17. 2. 2022. godine Fond PIO je dostavio pojašnjenje akta od 16. 2. 2022. godine, u kojem navodi da je obračun poreza i doprinosa na plate profesionalnih vojnih lica do 14. 8. 2007. godine vršen shodno Uputstvu o načinu obračuna, poreza i doprinosa za socijalno osiguranje na zarade i druga lična primanja u Saveznom ministarstvu za odbranu i Vojsci Jugoslavije. Za profesionalna vojna lica obrazac M-4 počeo se izdavati od 15. 8. 2007. godine, a nakon donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona PIO 7. 8. 2007. a do navedenog perioda izdavana su uvjerenja o zaradama i uvjerenja o penzijskom stažu. Shodno navedenom, kako se u aktu navodi, imenovanom su u skladu sa tada važećim propisima uplaćeni porezi i doprinosi za navedene periode”, piše u odluci TS-a koju je potpisala predsjednica Maja Jovanović.

“Nerealno da sud prihvati privremenu mjeru”...

U praksi Upravnog suda, kako se vidi u odlukama objavljenim na njegovom sajtu, nije bilo slučajeva da se prihvata ova vrsta privremenih mjera. Za tri godine, od januara 2019. do 24. februara ove godine, nije usvojena nijedna, uključujući i one koje se tiču smjena. Tako je bilo u predmetima kada su predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić (Demokrate) i predsjednica Skupštine opštine Dragica Perović (DSS) podnijeli tužbe nakon što ih je kotorska koalicija predvođena tada DPS-om, smijenila.

U nekim slučajevima tužbe su odbijene kao preuranjene, jer se prije toga ta osoba nije obratila organu koji je donio odluku, tražeći od njega da odloži izvršenje. Nekoliko pravnika reklo je nezvanično da nije realno da sud prihvati privremenu mjeru i GST-a tako praktično vrati u fotelju. Jedan od sagovornika smatra da bi US time ušao i u nadležnost TS jer bi svojom odlukom određivao ko će biti GST.

Bonus video: