Srzentić: Crna Gora i Kosovo imaju čvrste prijateljske odnose, kroz projekte će saradnja biti značajno unaprijeđena

Ona je upoznala Krasnićija sa ključnim projektima koji se realizuju u Crnoj Gori u oblasti reforme javne uprave, ističući važnost reforme sistema lokalne samouprave, osnaživanja kadrovskog potencijala na lokalnom nivou...

4087 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija
Foto: Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija

Crna Gora i Kosovo imaju čvrste prijateljske odnose, a kroz konkretne projekte saradnja će biti značajno unaprijeđena, poručila je ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamara Srzentić.

Ona se, tokom prvog dana zvanične posjete Kosovu, sastala sa ministrom za lokalnu samoupravu u kosovskoj Vladi Elbertom Krasnićijem.

Srzentić je, kako je saopšteno iz Ministarstva, kazala da žele da na konkretnim projektima grade saradnju sa Kosovom.

“Zato mi je drago što smo tokom ove posjete identifikovali zajedničke tačke susreta i prostor za razvoj i saradnju. Na sastanku smo se uvjerili da se obje administracije suočavaju sa istim ili sličnim izazovima na lokalnom i centralnom nivou i dijelimo sličnu digitalnu agendu sa ciljem modernizacije javne uprave i razvoja javnih usluga na bazi potreba građana”, poručila je Srzentić.

Ona je upoznala Krasnićija sa ključnim projektima koji se realizuju u Crnoj Gori u oblasti reforme javne uprave, ističući važnost reforme sistema lokalne samouprave, osnaživanja kadrovskog potencijala na lokalnom nivou, kao i nove pristupe u upravljanju koji treba da na efikasan način identifikuju i adresiraju probleme opština.

Srzetnić je predstavila projekat Digitalne i liderske akademije koji je usmjeren na jačanje kadrovskih potencijala javnih službenika i uputila poziv Krasnićiju da i javni službenici Kosova u njemu učestvuju.

Ona je poručila da je namjera da Akademija dobije regionalni karakter.

Krasnići je istakao napore Vlade Kosova u pogledu unapređenja normativnog okvira sistema lokalne samouprave, unapređenja sistema finansiranja opština, kao i jačanja njihovog ekonomskog potencijala.

On je ocijenio da postoji prostor za saradnju sa Crnom Gorom kroz mehanizam prekogranične saradnje opština, a na zadovoljstvo i dobrobit građana obje države.

Sagovornici su potvrdili čvrste i prijateljske odnose Crne Gore i Kosova na polju razvoja lokalne samouprave, digitalizacije i prekogranične saradnje, podijelili zajedničku evropsku viziju regiona, te prepoznali potencijale za zajedničku saradnju na planu modernizacije i načina funkcionisanja javne uprave.

Bonus video: