Predmeti stari, teško do podataka (INFOGRAFIK)

Korupcija, po ocjeni građana, najzastupljenija u državnoj upravi i zdravstvu

1166 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Direktorica Agencije za sprečavanje korupcije Jelena Perović kazala je bi na jesen trebalo očekivati odluke u slučajevima koji se se odnose na predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

”Moram da istaknem da se odluke u ovim predmetima mogu donijeti na zakonito prikupljenim dokazima i ocjenama tih dokaza. I to nije lak posao, jer svi ti predmeti datiraju iz neke 2010, 2011. ili 2012. godine. Mnogo je teško danas doći do podataka koji su relevantni za odlučivanje za te godine. Ono što smo mi uradili je da smo uzeli izjašnjenje od javnog funkcionera i upustili smo se u prikupljanje ostalih dokaza”, kazala je Perović na pitanje “Vijesti” o tim slučajevima na konferenciji za novinare.

Slučajevi se odnose, između ostalog, na putovanja u Dubai i St. Trope 2010. godine o trošku odbjeglog biznismena Duška Kneževića, pokrijeklo njegove kolekcije satova, imovine u selu blizu Nikšića...

Na predlog zamjenika predsjednika Dragana Bojovića, skupštinski Odbor za antikorupciju je krajem oktobra donio odluku o održavanju kontrolnog saslušanja na temu postupanja novog rukovodstva Agencije po donesenim presudama Upravnog suda u ovim slučajevima.

Perović i predsjednik Savjeta Momčilo Radulović su kazali na konferenciji da je ta institucija isporučila rezultate, uprkos brojnim pritiscima vlasti i opozicije na njen rad.

”Zbog mogućih kršenja Zakona o sprečavanju korupcije, pokrenuli smo upravne postupke protiv 46 poslanika, 90 sudija i 34 tužioca zbog dostavljanja izvještaja o prihodima i imovini za 2020. sa netačnim i nepotpunim podacima. Nakon što smo krajem 2020. pokrenuli postupke protiv premijera i sedam ministara 41. Vlade Crne Gore, u 2021. smo – brojke su se slučajno poklopile – procesuirali i premijera i sedam ministara 42. Vlade. To su očiti dokazi neselektivnosti našeg djelovanja, kao i suštinska poruka o nultom stepenu tolerancije na kršenje zakona,” kazala je Perović.

Na konferenciji su predstavljeni i rezultati godišnjeg istraživanja javnog mnjenja, po kojem je korupcija, po ocjeni građana, najzastupljenija u državnoj upravi i zdravstvu. Dok je procenat onih koji smatraju da je korupcija najzastupljenija u državnoj upravi opao za 7,7, kod zdravstva je porastao za 3,4 odsto.

Bonus video: