Na svakih 5.000 doza vakcine tri neželjene reakcije

Iz Instituta kažu da je prijavljeno 12 sumnji na neželjene događaje nakon buster doze

6909 pregleda 7 komentar(a)
Buster dozu zaključno sa februarom primilo 94.848 osoba, Foto: Luka Zekovic
Buster dozu zaključno sa februarom primilo 94.848 osoba, Foto: Luka Zekovic

Institutu za ljekove i medicinska sredstva od početka vakcinacije do juče prijavljeno je 438 sumnji na neželjena dejstva vakcina, od kojih su najčešća povišena temperatura, bol na mjestu primjene i malaksalost.

”Poređenjem broja prijava sumnji na neželjene događaje nakon imunizacije sa brojem primijenjenih doza, zaključuje se da su na svakih 5.000 primijenjenih doza, dostavljene tri prijave sumnje na neželjene događaje.

Učestalost prijavljivanja i karakteristike prijavljenih neželjenih događaja govore u prilog činjenici da su vakcine strogo kontrolisani ljekovi, koji su od neprocjenjivog značaja u borbi protiv pandemije”, saopštili su iz Instituta.

Do juče je prijavljeno 12 sumnji na neželjeni događaj nakon primjene treće doze vakcine.

Najveći broj prijava, ukupno 231, odnosio se na vakcinu Sputnjik V, a 96 na Sinofarm. Zabilježeno je i 56 prijava u vezi sa vakcinom AstraZeneka, dok se jedna odnosila na Moderna vakcinu. Dostavljene su i 54 prijave sumnji na neželjene događaje nakon primjene vakcine proizvođača Fajzer.

”Nešto veći broj prijava koje se odnose na vakcinu Sputnjik V u odnosu na vakcine ostalih proizvođača je posljedica prije svega činjenice da je veliki broj zdravstvenih radnika primio upravo ovu vakcinu, koja je bila prva dostupna vakcina. Svjesni značaja praćenja bezbjednosti primjene vakcina protiv kovid-19, zdravstveni radnici su u velikom broju prijavili neželjene reakcije koje su sami iskusili nakon vakcinacije”, objasnili su.

U Institutu tvrde da su najčešće prijavljivani neželjeni događaji povišena temperatura, bol na mjestu primjene i malaksalost, a osim toga i glavobolja, drhtavica, kao i bolovi u mišićima i zglobovima.

”U pitanju su očekivani neželjeni događaji, koji su kod nekih pacijenata bili intenzivniji. U nešto manjem broju prijavljeni su takođe očekivani događaji kao što su mučnina, bol u leđima, pospanost. Zabilježeni su i pojedinačni slučajevi vaskularnih i neuroloških poremećaja, uglavnom kod starijih i pacijenata sa prethodno prisutnim oboljenjima, dok se nekoliko prijava odnosilo na alergijske reakcije, različitog stepena ozbiljnosti (reakcije preosjetljivosti). U slučaju alergijskih reakcija, nakon primijenjene terapije došlo je do povlačenja svih simptoma”, saopštili su iz Instituta. Pojasnili su da se sve dostavljene prijave na neželjene događaje nakon vakcinacije procjenjuju i čuvaju u nacionalnoj bazi podataka, ali i prosljeđuju globalnoj bazi sa sjedištem u Švedskoj.

Bonus video: