Šavnik na društvenim mrežama za 20.000 eura

Nalog Opštine i gotovo identičan sadržaj na profilu njenog predsjednika, na Fejsbuku prati malo više od 1.000 osoba.

”Cijenimo da je postojanje ovih naloga na društvenim mrežama, potpuno opravdano”, odgovaraju iz Šavnika koji ima manje od 2.000 stanovnika

17179 pregleda 5 komentar(a)
Detalj iz Šavnika, Foto: Savnik.me
Detalj iz Šavnika, Foto: Savnik.me

Opština Šavnik utrošiće ove godine oko 20.000 eura na usluge odnosa s javnošću, koje uključuju vođenje dva naloga na društvenim mrežama.

Iz službe predsjednika Opštine Jugoslava Jakića nisu odgovorili “Vijestima” da li se angažovanje usluga na promociji Šavnika može povezati sa izborima koji bi u tom gradu od manje od 2.000 stanovnika trebalo da budu održani u maju.

Iz službe predsjednika su prethodno kazali “Vijestima” da su na društvenim mrežama otvorena dva naloga - “Opština Šavnik” i “Predsjednik Opštine mr Jugoslav Jakić” za opštinu (sve organe lokalne uprave) i predsjednika Opštine, kao organa lokalne samouprave.

”Dakle, nalog predsjednik Opštine mr Jugoslav Jakić, nije lični nalog, već nalog Opštine Šavnik, namijenjen za objave predsjednika Opštine kao organa lokalne samouprave. Takođe, profil Opštine Šavnik ne koristi se u cilju bilo kakve lične promocije, već informisanosti građana Opštine Šavnik i šire javnosti”, navodi se u odgovoru službe.

Nalozi Opštine i njenog predsjednika su uglavnom pokrenuti u septembru. Njihove profile na Fejsbuku prati malo više od 1.000 osoba, na Instagramu predsjednika 380 profila, a 50-ak manje Opštinu. Na Tviteru predsjednika prati oko 335 naloga, a Opštinu 50-ak. Na njima se dijele isti sadržaji. U januaru je na stranicama podijeljena slika Jakića (DPS) uz slogan “Čovjek od djela”.

Iz Jakićeve službe još dodaju da su društvene mreže posebno populane u zadnje vrijeme, te da su praktično svakodnevni izvor informisanja većine građana: “Želimo da ukažemo, da smo zahvaljujući ovim profilima, uspjeli da u dobroj mjeri blagovremeno informišeno građane opštine Šavnik i drugu zainteresovanu javnost o svima aktivnostim akutuelnim u našoj opštini i da sprovedemo određene projekte, upravo putem društvenih mreža. Cijenimo da je postojanje ovih naloga na društvenim mrežama, potpuno opravdano, a pogotovu imajući u vidu da opština Šavnik nema lokalne medije”.

Opština je prošle sedmice pokrenula postupak za pružanje usluga marketinga i odnosa sa javnošću. U dokumentaciji se navodi da je rok za podnošenje ponuda skraćen “iz razloga hitnosti”. “Naime, radi se o nabavci kojom je naručilac do sada pružao potpunu informisanost građana o aktuelnim dešavanjima, te u cilju kontinuiteta i blagovremene informisanosti građana rok je skraćen na zakonom predviđeni rok”, navodi se u obrazloženju odluke da se skrati rok za podnošenje ponuda.

Opština traži usluge vođenja naloga na društvenim mrežama Fejsbuk, Tviter i Instagram kako same Opštine tako i naloga predsjednika Opštine. Usluge uključuju osmišljavanje, izradu i sponzorisanje sadržaja, praćenje toka kampanje...

Takođe se traži PR podrška za komunikaciju sa medijima, koja bi uključuivala pisanje i distribuciju saopštenje za javnost, komunikacija sa medijima s ciljem pripreme gostovanja, pripremu govornika za medijski nastup...

Za ovaj novac predviđena je i edukacija dvoje zaposlenih Opštine Šavnik na temu kreiranja sadržaja za društvene mreže – osnove marketinga, marketing komunikaciju, osnove grafičkog dizajna...

Ponuđač će biti u obavezi da ima jednu osobu koja posjeduje šest godina radnog iskustva na poslovima predavača na predmetu međunarodni marketing i najmanje jednu koja posjeduje najmanje pet godina rada na poslovima predavača na predmetu grafičkog dizajna.U cilju vođenja naloga na društvenim mrežama, Opština je već sa podgoričkom firmom “BI Communication” ima ugovor o pružanju usluga marketniga i odnosa sa javnošću.

Za navedene usluge do sada je, prema odgovoru dostavljenom “Vijestima”, plaćeno 4.840 eura.

Pošto su neke objave na profilima sponzorisane, na pitanje kako se finansiraju, iz Opštine su kazali da su “objave, kao i njihova sponzorisanja, obaveza pružaoca usluga, odnosno firme BI Communication, te samim tim ona finansira te troškove”.

Bonus video: