Mitrović: Ćehotina još nije za zaštitu

Poznati ekolog tvrdi da ne postoje realni uslovi za proglašenje gornjeg toka rijeke sa meandrima parkom prirode i da se moraju uraditi detaljnija istraživanja

2741 pregleda 1 komentar(a)
Glavna atrakcija: Meandri Ćehotine, Foto: shutterstock
Glavna atrakcija: Meandri Ćehotine, Foto: shutterstock

Ne postoje realni uslovi za proglašenje gornjeg toka rijeke Ćehotine parkom prirode zbog brojnih nejasnoća i nedoumica.

To tvrdi predsjednik Ekološkog društva “Breznica” Milorad Mitrović.

On je kazao da je prije proglašenja potrebno uraditi brojna istraživanja, koja, kako tvrdi, nisu detaljno obrađena u Studiji koju je uradila Agencija za zaštitu prirode i životne sredine.

”Mnogo je nejasnoća i nedoumica koje se dvosmisleno tumače. Nemamo jasno utvrđene podatke o području. Hitno se mora napraviti zaštita vodoizvorišta ili isključiti upootreba vode iza akumulacije u Otilovićima za potrebe vodosnabdijevanja grada. Takođe, prolazak saobraćajnice Pljevlja-Bijelo Polje kroz vodozahvat isključuje bilo kakvu zaštitu”, smatra Mitrović.

Opština Pljevlja namjerava da proglasi gornji tok rijeke Ćehotine parkom prirode, kao područje od nacionalnog značaja.

Park prirode “Gornji tok rijeke Ćehotine” biće u kategoriju IV zaštićenih područja u koju spadaju područja u kojima su zaštićene divlje vrste biljaka, životinja i gljiva i njihova staništa. Ukupna površina parka prirode iznosiće oko 1.330 hektara, od čega je 109,40 hektara u II zoni zaštite a u III zoni 1217.

Postupak stavljanja pod zaštitu novog zaštićenog područja opština Pljevlja pokrenula je 3. marta prošle godine podnošenjem zahtjeva Agenciji za zaštitu životne sredine za izradu Studije zaštite. Agencija je u međuvremenu uradila taj dokument koji će na javnoj raspravi biti do 7. marta.

Na području gornjeg toka rijeke Ćehotine se nalazi i turistički reper Opštine Pljevlja - Meandri rijeke Ćehotine.

Mitrović smatra da od akumulacije u Otilovićima ne treba praviti spektakl, i podsjeća da se radi o o hidroakumulaciji, izgrađenoj prije 40 godina za potrebe rada Termoelektrane Pljevlja, koja danas ima ekosistemski značaj, a vlasnik akumulacije je Elektroprivreda Crne Gore.

”Vlasnik je TE Pljevlja, korisnik Vodovod, gazda voda i vodnog fonda SRK “Lipljen” čija je vlasnička struktura privatna trojice ljudi. Za gazdovanje divljači, uzgoj, zaštitu i lov nadležno je Lovačko društvo “Pljevlja” dok gazdovanjem i upravljanjem šumama upravlja i gazduje Uprava za šume. Zanimljivo je da je već sada određen titular, odnosno upravljač tog budućeg zaštićenog područja. Već se unaprijed zna ko će upravljati tim budućim zaštičenim područjem. Neko unaprijed proglašava upravljačem i unaprijed stravlja nekoga u monopolistički položaj. Ostaje nepoznanica na koji će način biti obeštećeni vlasnici imanja koja će se naći u potencijalno zaštićenim zonama. Građani MZ ‘Vijenac’ i Otilovići nisu obaviješteni o namjerama i postupku proglašenja zaštite zaštićenog područja. Kako će se namjera gradnje Cementare u Otilovićima implicirati na hidroakumulaciju i potencijalno zaštićeno područje”, rekao je Mitrović.

On je pitao da li je rađena studija sanitarne zaštite vodoizvorišta, iz koje bi trabalo da proizađe odluka o zonama sanitarne zaštite vodoizvorišta ili recipijenta kojim se grad snabdijeva vodom.

”Poznato je da kroz zonu vodozahvata odnosno kroz zonu hidroakumulacije Otilovići prolazi saobraćajnica i to je upravo ključni razlog zbog koga se ne može dobiti ili izdati upotrebna dozvola. Problem je i što je hidroakumulacija sa svih strana okružena poljoprivrednim zemljištem, a na pojedinom području i objektima domaćinstvima koja imaju septičke jame i slično…Trebalo bi ustanoviti i sprovesti monitoring upravljanja upotrebom đubriva u cilju zaštite rječnog sliva Ćehotine i hidroakumulacije Otilovići”, rekao je Mitrović.

On smatra da je prethodno trebalo uraditi popis zagađivača na tom prostoru i ustanoviti i sprovesti monitoring upravljanja otpadnim vodama.

”Zato se ne može na ovakav način prilaziti rešavanju problema, ako se ovde uopšte radi o rješavanju problema. Više sam sklon da vjerujem da su po srijedi neke druge namjere. Ne može se ovako preko noći i preko koljena premoliti i proglasiti zaštićeno područje bez prethodnih istraživanja i saznanja šta imamo, šta i na koji način to želimo zaštititi”, rekao je Mitrović.

Parkom prirode “Gornji tok rijeke Ćehotine”, kako je navedeno u Studiji, upravljaće Sporstko-ribolovni klub “Lipljen” u saradnji sa Turističkom organizacijom Pljevalja.

Pljevaljske partije složne da gornji tok treba da bude park prirode

U Opštinskom odboru SNP-a u Pljevljima smatraju da gornjii tok rijeke Ćehotine treba proglasiti zaštićenim područjem, jer u toj opštini ne postoji nijedan park prirode.

”Ukoliko se ovo područje gornjeg toka rijeke Ćehotine zaštiti, Pljevlja bi postala prepoznata i po turističkoj posjećenosti kako domaćih, tako i inostranih turista…Prirodni i ambijentalni uslovi, prirodne ljepote sa prostranstvima šuma, pašnjaka i livada pružaju sve mogućnosti za razvoj ruralnog turizma u opštini Pljevlja”, smatraju u SNP-u.

Ističu da se posljednjih decenija u opštinu nije ulagalo u razvoj i stvaranje novih privrednih grana, već se iz Pljevalja samo iznosilo i odlazilo.

”Vrijeme je da se ta slika promijeni i da Pljevlja postanu razvijena turistička destinacija”, smatraju u toj partiji.

I u gfrađanskom pokretu URA smatraju da da “Gornji tok rijeke Ćehotine” treba proglasiti parkom prirode što bi, smatraju u toj partiji, bio jedan od prvih velikih koraka da se stanje u Pljevljima krene mijenjati na bolje jer bi Pljevlja bila mnogo privlačnija za turiste.

Ističu da Pljevlja treba da budu prepoznata po seoskom turizmu, organskoj hrani, po arhitekturi, meandrima Ćehotine, pećinama, a ne po Termoeletrani i zagađenju vazduha.

Bonus video: