Savjet AEM: Bez odluke Vlade nema pravnog osnova za zabranu ruskih kanala

"Neophodno je da na prijedlog MVP Vlada ovu odluku donese i njome utvrdi osnov za uvođenje i vrstu konkretnih sankcija, način primjene kao i način postupanja državnih organa i drugih subjekata nadležnih za sprovođenje sankcija, među kojima je i AEM", kazala je Ceković

3288 pregleda 1 komentar(a)
Foto: AEM
Foto: AEM

Savjet Agencije za elektronske medije (AEM) zaključio je, na današnjoj sjednici, da bez odluke Vlade o uvođenju međunarodnih restriktivnih mjera nema pravni osnov za preduzimanje zabrane sadržaja ruskih kanala na koje se odnosi odluka Savjeta Evropske unije.

Kako se navodi u saopštenju koje potpisuje rukovoditeljka Elvira K. Ceković, usvajanjem ove Odluke Agencija za elektronske medije, kao nadležna institucija za sprovođenje ovih mjera, imala bi osnov za dalje djelovanje.

"U skladu sa Zakonom o međunarodnim restriktivnim mjerama kojim se uređuje način uvođenja, primjene i ukidanja međunarodnih restriktivnih mjera koje Crna Gora sprovodi, neophodno je da na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova Vlada ovu odluku donese i njome utvrdi osnov za uvođenje i vrstu konkretnih sankcija, način primjene kao i način postupanja državnih organa i drugih subjekata nadležnih za sprovođenje sankcija, među kojima je i Agencija za elektronske medije (AEM)", kazala je Ceković.

Dodaju da je Savjet EU 1. marta donio Uredbu i Odluku o restriktivnim mjerama s obzirom na djelovanja Rusije kojima se destabilizuje situacija u Ukrajini.

"Saglasno Uredbi i Odluci Savjeta EU zabranjeno je emitovanje ili omogućavanje, olakšavanje ili na drugi način doprinošenje emitovanju bilo kojeg sadržaja: RT – Russia Today English, RT – Russia Today UK, RT – Russia Today Germany, RT – Russia Today France, RT– Russia Today Spanish i Sputnik".

Navedene mjere su, piše u saopštenju, donijete u cilju daljeg jačanja otpornosti Unije i država članica, kao njihove sposobnosti za suzbijanje hibridnih prijetnji, uključujući dezinformacije, kako bi se osigurala koordinirana i potpuna upotreba alata za suzbijanje ovakvih prijetnji na nivou Unije i država članica.

"Kako se navodi, Ruska Federacija se, u cilju opravdavanja i podržavanja agresije prema Ukrajini, bavi kontinuiranim i usklađenim propagandnim djelovanjem usmjerenim na civilno društvo u Uniji i susjednim zemljama, a pri čemu snažno mijenja i manipuliše činjenicama. Poštujući temeljna prava i slobode priznate u Povelji o temeljnim pravima, a posebno pravo na slobodu izražavanja i informisanja i slobodu preduzetništva, mjerama se navedene medijske kuće i njihovo osoblje ne spriječavaju da obavljaju druge aktivnosti u Uniji koje nijesu emitovanje, kao što su istraživanje i intervjui", zaključuje se u saopštenju Ceković.

Bonus video: