"Neophodno hitno rješenje za opstanak taksi prevoza u Crnoj Gori"

"Svjedoci smo trenutnog skoka cijena na globalnom nivou, što direktno pogađa sve kompanije koje se bave transportom roba i ljudi, a samim tim i taksii prevoznika Crne Gore, koji su se u više navrata obraćali nadležnim institucijama"

5155 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: UPCG
Sa sastanka, Foto: UPCG

Povodom trenutnog alarmantnog stanja u djelatnosti taksi prevoza, Odbor za taksi prevoz u Uniji poslodavaca Crne Gore održao je danas hitan sastanak sa Strukovnim sindikatom taksista Crne Gore.

Tema današnjeg sastanka, pored pandemije COVID-19 i restriktivnih mjera Vlade usmjerenih na suzbijanje širenja virusa, značajnog pada prometa, te sive ekonomije i nelojalne konkurencije, akcenat je stavljen na stanje cijena goriva u Crnoj Gori.

"Svjedoci smo trenutnog skoka cijena na globalnom nivou, što direktno pogađa sve kompanije koje se bave transportom roba i ljudi, a samim tim i taksii prevoznika Crne Gore, koji su se u više navrata obraćali nadležnim institucijama. Poslednji poziv Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, upućen dana 24.01.2022. godine, sa ciljem rješavanja nagomilanih problema u sektoru taxi prevozu, ostao je bez odgovara, te ostavio taksi prevoznike bez adekvatne pomoći", naveo je predsjednik Odbora Dejan Nuculović.

Navedeni problemi, kako je istakao, u velikoj mjeri čine upitnom i njihovu objektivnu mogućnost da u praksi primijene nova pravila koja sa sobom donosi plan “Evropa sad”, jer sa trenutnim stanjem, taksi prevoznici nisu u mogućnosti da izmire obaveze prema državi a ni prema svojim zaposlenima.

"Usaglašenih stavova, Odbor taksi prevoznika pri Uniji poslodavaca Crne Gore i Strukovni sindikat taksista Crne Gore ukazuju da bi im, u dijelu subvencija na zarade za prvi kvartal 2022. godine (za privredne subjekte koji su fiskalizovani u skladu sa Zakonom o elektronskoj fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga) kao i subvencija za goriva taksi prevoznika, nadoknadila trenutne gubitke i umnogo doprinijela daljem poslovanju kompanija", dodao je on.

Predstavnici poslodavaca i radnika, naglasio je Nuculović, još jednom upućuju hitan apel Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, za održavanjem sastanka, najkasnije do 11. marta, prije najavljenih dodatnih poskupljenja.

"Ukoliko razumijevanje i želja za saradnjom izostane, primorani smo da svoje interese i interese svojih zaposlenih zastupamo i branimo organizovanjem protesta".

Bonus video: