Podgoričani dva puta plaćaju jedan posao

Sredstva se bespotrebno, krajnje nedomaćinski troše pred predstojeće lokalne izbore, tvrdi Marija Marović, odbornica PZP-a u Skupštini Glavnog grada. Glavni grad tvrdi da je riječ o vanrednoj situaciji koja nije dio redovnog plana aktivnosti gradskog preduzeća “Zelenilo”

4820 pregleda 0 komentar(a)
Spržena Gorica nakon požara u julu prošle godine, Foto: Luka Zekovic
Spržena Gorica nakon požara u julu prošle godine, Foto: Luka Zekovic

Uklanjanje uništenog drveća od požara na Gorici treba da uradi gradsko preduzeće “Zelenilo”, za to između ostalog dobijaju i novac građana, odnosno iz budžeta Glavnog grada.

To su ocijenili sagovornici “Vijesti” komentarišući to što je Glavni grad prije dva dana objavio tender, vrijedan gotovo 10.000 eura, a kojim traže ponuđača za uklanjanje opožarenog biljnog materijala sa Gorice.

Odbornica Pokreta za promjene u Glavnom gradu Marija Marović pita zašto uklanjanje od požara uništenog drveća ne radi “Zelenilo”, već je raspisan tender da se potencijalno angažuje privatnik.

”Kao neko ko je dobio nagradu ‘19. decembar’, kao najznačajnije priznanje Glavnog grada i građana grada Podgorice, smatram da je ‘Zelenilo’ u obavezi i dužnosti da obavi posao koji mu po nadležnosti pripada. Sredstva se bespotrebno, krajnje nedomaćinski troše pred predstojeće lokalne izbore, a kao neko ko zaista nema povjerenja u rukovodstvo Glavnog grada izražavam sumnju da se posao želi kao i po običaju dodijeliti privatnoj firmi, ‘metodom’ namještenog posla”, navela je Marović.

Ona je ubijeđena da bi zaposleni u tom gradskom preduzeću, čestiti radnici koji “svim svojim bićem uljepšavaju našu Podgoricu”, bez razmišljanja obavili i taj posao kao i svaki do sada.

”Slogan ‘Podgorički, a ne politički’ očigledno predstavlja mrtvo slovo na papiru, jer ovim i ovakvim odlukama, potezima, sadašnje rukovodstvo Glavnog grada se ponaša kao i njihovi visoki funkcioneri u posljednjih 30 godina, onih godina u kojima je zabilježen najveći stepen korupcije i namještenih tendera”.

Iz Glavnog grada “Vijestima” je rečeno da je u požarima, koji su zahvatili brdo Gorica, obuhvaćena je značajna površina park-šume.

”Imajući u vidu potrebu uklanjanja opožarenog materijala sa velike površine, kako zbog plana dalje sadnje, tako i zbog preventivnih aktivnosti u cilju sprečavanja nastanka novih požara, predstavnici Komisije su predložili da se za navedenu aktivnost angažuje firma koja isto može učiniti za kratak vremenski period. Podsjećamo, privredno društvo ‘Zelenilo’ nadležno je za uređenje i održavanje javnih zelenih površina, projektovanje, izvođenje, rasadničku proizvodnju. Ovo privredno društvo realizuje aktivnosti na osnovu plana rada, koji podrazumijeva izgradnju novih i uređenje postojećih zelenih površina, parkova, igrališta. U konkretnom slučaju, a kao što ste se mogli sami uvjeriti, radi se o vanrednoj situaciji koja nije dio redovnog plana aktivnosti i zahtijeva dodatno angažovanje”, naveli su iz Glavnog grada.

Glavni grad
foto: Luka Zeković

Kako su naveli, Komisiju koja je izradila Studiju zaštite Park šume Gorica čine doktor šumarstva, dva doktora bioloških nauka, pejzažni arhitekta, ing. građ. geodezije, direktor Agencije za zaštićena prirodna područja Podgorice, hidrolog i predstavnik Službe zaštite i spasavanja.

”Koordinatorka Komisije je magistrica bioloških nauka i pomoćnica sekretara Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj. Shodno navedenom, Komisiju čine članovi sa svim potrebnim stručnim kvalifikacijama, dokazani u stručnom i naučnom radu, te će isti nadzirati realizaciju navedene usluge. Predstavnici Komisije su obišli teren i izvršili odabir područja sa kojeg će biti uklonjen opožareni materijal, te napravili procjenu iznosu od 9.917 eura. Na terenu će, prilikom uklanjanja, biti prisutni i predstavnici Komisije”.

Član organizacije KOD Vuk Iković smatra da, i ukoliko “Zelenilo” dobije posao uklanjanja drveća sa Gorice, bi to bilo trošenje novca građana i to duplo.

”Za upravljanje zelenim površinama u Glavnom gradu zaduženo je ‘Zelenilo’. To upravljanje znači i održavanje i uklanjanje tih nekih poteškoća. Između ostalog ukoliko je ravnoteža parka narušena jednim požarom, onda bi ‘Zelenilo’ bilo u obavezi, ako ne samo, onda sa Službom zaštite i spasavanja ukloni oštećena stabla, kako se ne bi bolest razvila, kako se ne bi đirila na zdrava stabla. Građani su ih već platili jer iz budžeta Glavnog grada dobijaju sredstva za održavanje, upravljanje i inapređenje zelenih površina. Ako imamo situaciju da se sada raspijuje tender, kojim će da se daju dodatna sredstva za uklanjanje izgorjelih stabala, to znači da mi dva puta za isti posao plaćamo Glavni grad. Plaća se dva puta da se unaprijedi stanje u park šumi Gorica”, kazao je Iković.

požar Gorica
foto: Luka Zeković

Ukoliko taj tender, smatra Iković, čak i dobije “Zelenilo”, to je “čista krađa građana Crne Gore, odnosno stanovnika Glavnog grada”.

”Jer bi tako dva puta platili ‘Zelenilo’. Ako je gradska uprava htjela da izdvoji dodatna sredstva da unaprijedi stanje na Gorici, onda je trebala sa organizacijama i civilnim društvom, koji su već posvećeni održavanju Gorice, kao što je organizacija koja je napravila Mediteranski vrt. Glavni grad je mogao da stupi u kontakt sa ‘Goranima’, pa da se napravi akcija sadnje i uklanjanja opožarenih stabala uz pomoć ‘Zelenila’ i vatrogasaca I na taj način da se napravi jedna dobrovoljna akcija, koja će istovremeno da služi i za lijepo druženje”, navodi Iković.

On je istakao da iz njegovog dosadašnjeg iskustva “Zelenilo” nije radilo dovoljno na uklanjanju oštećenih stabala sa područja park šuma.

”Ta suva stabla su uvijek postojala na Gorici. Na taj način je stvorena velika količina gorivog materijala, zbog kojeg je za sat vremena se proširio požar sa periferje do centralnog dijela Gorice. I to je jedan od uzroka zbog kojega smo za kratko vrijeme, prije nego što su došle vatrogasne jedinice, izgubili dobar dio park šume. Sigurno je četvrtina Gorice izgubljena za jedan dan”, kazao je Iković, komentarišući veliki požar koji je prošle godine u julu opustošio izletište i pluća grada.

Kada je KOD zvao “Zelenilo” da ukloni ta stara stabla, podložna lakom zapaljenju, kaže Iković, tražili su da ih iznesu na put, pa će oni da dođu sa mehanizacijom da ih odnesu.

”Prebacivanje svog posla na građane i svoje odgovornosti na pojedince. Posljednjih godina u par navrata smo tražili to od ‘Zelenila’. Mi ne možemo da odnesemo bilo gdje, jer je to jedna vrsta otpada, takozvanog zelenog – organskog, koji mora biti uskladišten shodno zakonu. Oni imaju mogućnosti da to rade. Mogu da uzmu, prilagode ga mehanizaciji, odnosno kamionima i traktorima koje posjeduju i onda da ga prebace do ‘Deponije’ ili ‘Čistoće’, koji će dalje da iskoriste taj otpad kao sirovinu. ‘Zelenilo’ bi moglo da proizvodi brikete od tih stabala. Nažalost ne, dešava se da se to odnese i da ga ‘Deponija’ zapali”.

Jedna drobilica, kako je istakao, za drvni otpad košta od 10 do 20 hiljada eura, može da bude mobilna, pa da bude mjesec dana recimo na Gorici, pa na nekoj drugoj lokaciji.

”To je novac koji za ‘Zelenilo’ ne bi trebalo da predstavlja problem. Dakle, potrebna je samo volja da rade ono što im je i nadležnost. Mehanizaciju i ljude imaju”, kaže Iković.

Bonus video: