Kako su komunalni radnici izborili svoja radnička prava?

Priča je nastala kao dio kampanje Evropske unije u Crnoj Gori „Naše prijateljstvo je uspješna priča“, koja je posvećena promociji EU projekata.

3882 pregleda 0 komentar(a)
Foto: EU projekti
Foto: EU projekti

Svakog radnog dana u 4h ujutru Dašo Đurđević pali kamion i zajedno sa kolegama koji se penju na stopu, kreće u misiju sakupljanja smeća po Herceg Novom. On radi u lokalnom komunalnom preduzeću duže od 20 godina. U razgovoru sa ekipom EU info centra objašnjava kako izgleda jedan uobičajan dan.

„Uslovi rada su teški, preko ljeta vrućine, preko 40 stepeni, a zimi kiše ogromne, vjetar, nevrijeme... Sve to radnici provedu na stopama i tako rade“, objašnjava Dašo.

EU projekti
foto: EU projekti

Svjestan uslova u kojima rade, Dašo je odlučio da krene u sindikalnu borbu. U tome je bio uspješan, pa su ga kolega 2016. godine izabrale za predsjednika lokalne sindikalne organizacije komunalnih radnika. Prva velika pobjeda bila je naplata 100.000 eura duga na račun prekovremenih sati.

„Nismo imali ranije ni slobodnog dana, ni nedjelje, ni praznika. Sve je bilo osporavano, međutim, osnivanjem sindikata smo uspjeli dosta toga da riješimo. Uspjeli smo da postignemo dobru komunikaciju i razumijevanje sa rukovodstvom. Sada nas pozivaju da se usaglasimo u nekim pitanjima i naše predloge prihvataju. Rezultat je vidljiv“, ponosno govori naš sagovornik, dok obilazimo njegov reon za čišćenje.

Vaselj Beganaj je Dašov kolega iz Nikšića. Već tri decenije se vozi na stopi kamiona i utovara smeće. Predsjednik je sindikata u lokalnom komunalnom preduzeću.

EU projekti
foto: EU projekti

„Sindikalnu borbu ne znam da je još neko u svijetu završio. Jer uvijek treba da se borimo za nečija prava, tako da nam predstoji težak rad. Eto, nadamo se da ćemo napraviti neke promjene u cilju zaštite radnika u našem preduzeću, a nadam se i iz cijele Crne Gore“, poručuje Beganaj dok se penje na stopu kamiona i odlazi u poslijepodnevnu smjenu.

A kako su komunalni radnici uopšte krenuli u sindikalnu borbu? Za to su zaslužne nevladina organizacija „Mladi Romi“ i Unija slobodnih sindikata Crne Gore, koji su okviru EU projekata Jačanje javnog aktivizma Roma – Ujedinjeni možemo više, formirali 3 nove lokalne sindikalne organizacije. Pored Herceg Novog i Nikšića, tu je i Kotor. Prenose nam svoja iskustva razvoja sindikalne borbe u jednoj od najugroženijih profesija.

EU projekti
foto: EU projekti

„Zahvaljujući podršci EU, imali smo priliku da idemo na teren i edukujemo radnike o njihovim pravima i slobodama. Upravo ti radnici sa terena, koji čine srce svakog komunalnog preduzeća, pokazali su jaku želju i potrebu da mijenjaju stvari. Stekli smo njihovo povjerenje i to nam je pomoglo da nađemo zajednički jezik i krenemo u iskrenu sindikalnu borbu, kako bi unaprijedili njihov položaj“, objašnjava Ivana Mihajlović iz USSCG.

EU projekti
foto: EU projekti

„Sama činjenica da postoji sindikat je mnogo drugačija za romsku zajednicu, jer su svjesni da imaju kome da se obrate, da ih neko sasluša i da će se iskreno boriti za njihova prava. To je ključni rezultat ovog projekta!“, ističe Samir Jaha iz NVO Mladi Romi.

Svi zajedno otišli su korak dalje i formirali granski sindikat komunalnih radnika, pri USSCG. To je urađeno u okviru drugog EU projekta Ujedinjeni možemo više – glas studentima, podrška radnicima! Tom sindikatu pripadaju i komunalna preduzeća u Pljevljima, Bijelom Polju, Danilogradu, Podgorici, Tivtu i Budvi. Prvi zadatak granskog sindikata bio je zahtjev da se komunalnim radnicima uvede beneficirani radni staž.

EU projekti
foto: EU projekti

„Uputili smo svim poslodavcima pismo namjere u kojem smo tražili da se beneficirani radni staž prizna ljudima, koji rade i po kiši i po snijegu, od ujutru do uveče, jedan veoma težak posao. Uskoro nas je zadesila pandemija korona virusa i nismo uspjeli da posao završimo do kraja. Tu brobu ćemo nastaviti i dalje, radićemo da im stvorimo uslove dostojne čovjeka, onakve kakve zaslužuju“, poručioje Branko Pejović, predsjednik granskog sindikata.

EU projekti
foto: EU projekti

Iako su EU projekti završeni, tu njihova misija nije završena, što na kraju razgovora potvrđuje i Jaha.

„Ja bih rekao da je ovo početak i da treba i dalje raditi na jačanju kapactita, komunikacije i koordinacije. Ovo je bio preduslov da sada možemo da idemo dalje“, zaključio je Jaha.

Priča je nastala kao dio kampanje Evropske unije u Crnoj Gori „Naše prijateljstvo je uspješna priča“, koja je posvećena promociji EU projekata. Više o EU projektima u Crnoj Gori možete da saznate ovdje.