Raičević: Zločini prevazišli porodični dom, sele se u institucije koje su ostale nijeme i pasivne

Raičević je pozvala poslanike "da se barem jednom ujedine" i da im pomognu u borbi za život, da iskoriste kontrolnu funkciju parlamenta i pokrenu parlamentarnu istragu

45564 pregleda 198 reakcija 6 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.03.2022. 14:44h

Završen je Osmomartovski marš koji je posvećen borbi protiv femicida u znak sjećanja na žene stradale usljed partnerskog nasilja

Marš je počeo je na Trgu nezavisnosti u Podgorici, a organizovali su ga iz Centra za ženska prava.

Događaju prisustvuje i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

Povorka je krenula u 12 sati sa Trga nezavisnosti, a već je najavljeno da će ići Ulicom slobode, Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog, kojim će ići do mosta Blaža Jovanovića, a zatim nazad Bulevarom Petra Cetinjskog do zgrade Skupštine gdje je postavljena izložba “Portfolio nenasilja” koju organizuju u saradnji sa Odborom za rodnu ravnopravnost Skupštine Crne Gore.

Okupljeni građani su stigli do Skupštine Crne Gore, a obratila im se izvršna direktorica Centra za ženska prava Maja Raičević.

Raičević je upitala da li je moguće da niko nije "vidio teror u očima njihove djece koja su svjedočila najgrem nasilju nad njima najdražim bićem?"

"Zbog toga se danas obraćamo vama, poslanici i poslanice. Da nam pomognete da do kraja rasvijetlimo zločine koji prevazilaze porodični dom i sele se u institucije koje su ostale nijeme, pasivne, bespomoćne", kazala je ona.

Raičević ih je pozvala "da se barem jednom ujdine" i da im pomognu u borbi za život, da iskoriste kontrolnu funkciju parlamenta i pokrenu parlamentarnu istragu koja će poslužiti kao osnov za odlučivanje Skupštine o političkoj odgovornosti nosilaca javnih funckija koji su se "oglušili o vapaje ovih mladih žena za pomoć i zaštitu".

"Mi ne odustajemo, a vi?", kazala je Raičević.

Abazović: Prihvatam kritiku za institucije, obaveza nove vlade će biti da pooštri sankcije za nasilje u porodici

Mandatar za sastav nove vlade, predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović kazao je da pruža apsolutnu podršku ženama u Crnoj Gori i da cijeni današnji skup, posebno što je imao posebnu temu, potpuno opravdanu zbog dešavanja u prethodnom periodu.

On je istakao da prihvata kritiku vezano za institucije sistema i da smatra da je obaveza da se više pozabavimo sankcionisanjem femicida, odnosno uvođenjem femicida kao krivičnog djela u Krivični zakonik.

Poručio je da će obaveza nove vlade biti da pooštri sankcije za nasilje u porodici, kao i da stvara uslove da se ravnopravnost među polovima osjeća više nego što je to sada slučaj.

Abazović je, komentarišući događaje u Ukrajini, kazao da jutrošnji podaci pokazuju da je 7.500, skoro 8.000 građana Ukrajine stiglo u Crnu Goru tražeći utočište.

"Naš apel je da prvo nastupi mir a da se onda problemi rješavaju. Apsolutno osuđujem invaziju Rusije na teritorijalni integritet Ukrajine", ponovio je Abazović i istakao da će Crna Gora koliko je u njenoj moći biti uz svoje saveznike i pružiti skromni doprinos koji sigurno neće izostati.

Bonus video: