Ženama na dar i u njihovu čast

Više organizacija je obilježilo 8. mart, Međunarodni dan žena

4632 pregleda 20 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

U Nikšiću je danas sve bilo u znaku žena. Više organizacija je obilježilo 8. mart, Međunarodni dan žena, pa je tako Turistička organizacija (TO) Nikšić organizovala akciju "Ženi s ljubavlju" u okviru koje je simboličan novčani iznos, uz prigodan poklon, donirala za deset najugroženijih samohranih majki.

"Ovu priliku smo iskoristili da istaknemo da se Turistička organizacija, osim svojih uobičajenih djelatnosti i aktivnosti, trudi da prije svega bude društveno odgovorna, pa smo se u prilog tome odlučili da obradujemo naše sugrađanke koje su u najtežem položaju", kazao je Mitar Barać, direktor TO Nikšić.

U sklopu iste akcije, a u saradnji sa hotelom "Onogošt", TO je pripremila prigodne poklone i za sve gošće Lounge bara.

"Cilj nam je da kroz ovakve i slične aktivnosti damo doprinos unapređenju poslovanja svim ugostiteljima i hotelijerima na teritoriji naše opštine. Radi se o akciji koju smo započeli 14. februara i koju smo tada realizovali u saradnji sa hotelom 'Atrium', a plan nam je da do kraja godine slične akcije realizujemo sa svim ugostiteljima", kazao je Barać.

Na Trgu slobode u toku je "Osmomartvski bazar" koji TO Nikšić organizuje u saradnji sa Opštinom Nikšić i kojim je omogućeno lokalnim preduzetnicama da od 1.do 10.marta izlože svoje rukotvorine, bez naknade. Na Trgu je u tu svrhu postavljeno 12 kućica.

"Željeli smo da na ovaj način damo podršku ženskom preduzetništvu i stavimo akcenat i na valorizaciju samog trga", kazao je direktor TO Nikšić.

U Dnevnom centru za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom, organizovana je akcija pod nazivom "Uzvratimo ljubav“ namijenjena ženama koje su zaposlene u Dom zdravlja.

osmi mart Nikšićž
foto: Privatna arhiva

"Cijeneći njihov dosadašnji napor koji čine za građane Nikšića, naročito u dvogodišnjoj borbi sa postojećom pandemijom, a u duhu naših prethodnih akcija, željeli smo da mi budemo ti koji ćemo lijepim gestom uzvrartiti ljubav i poštovanje. Za naše dame, uposlene u JZU Dom zdravlja Nikšić, izradili smo i poklonili naše 'art' kreacije koje su korisnici izradili zajedničko sa svojim vaspitačima", kazao je direktor Dnevnog centra Radovan Dragnić.

I volonteri Crvenog krsta bili su vrijedni. Oni su, zajedno sa najmlađim sugrađanima, napravili ruže koje su, uz prigodne čokoladice i čestitke, uručili korisnicama geronto programa, kao i ženama koje su zatekli na glavnom gradskom trgu.

osmi mart Nikšić
foto: Privatna arhiva

NVO „Izvor života“ je petu godinu zaredom ženama iz Nikšića, Podgorice, Bara i Kotora poklonila cvijet.

„Obradovali smo ukupno 300 dama. Željeli smo da na ovaj način svima njima uljepšamo dan i bar na trenutak skrenemo misli sa teškog vremena u kome se nalazimo“, poručili su iz te NVO.

Obišli su i 20 starica koje žive same i obradovali ih prigodnim poklonima.

osmi mart Nikšić
foto: Privatna arhiva

Skrenuli pažnju na položaj žena i nasilje nad njima

Nvo "Alfa centar" i Centar za romske inicijative iskoristile su praznik i da skrenu pažnju na položaj žena i nasilje nad njima. Tako su članovi Volonterskog kluba "Alfa centar", zajedno sa mališanima iz JPU "Dragan Kovačević", iz vrtića "Radost", organizovali događaj "Pismo ženi". Njihov cilj je bio da skrenu pažnju zajednice na sve češće nasilje nad ženama.

"Mališani su napisali pisma sugrađankama i uljepšali dan pjevanjem numere 'Nek živi ljubav'. Po podacima SOS telefona Nikšić u vrijeme pandemije Covid 19 registrovano je povećanje poziva na nacionalnoj liniji za žrtve nasilja u porodici. Na kraju 2021.godine je za 22 mjeseca pandemije registrovano i povećanje zahtjeva za smještaj za 40 odsto u odnosu na isti period prije pandemije. Ovi podaci trebaju da uznemire svakog člana naše zajednice i da nas natjeraju da kao društvo pružimo jači odgovor na pojavu bilo kojeg oblika nasilja. Ovakvi događaji nose posebnu poruku, jer je šalju najmlađi članovi naše zajednice, djeca i mladi, svim majkama, sestrama, drugaricama, koleginicama”, kazala je Marina Došen iz 2Alfa" centra.

osmi mart Nikšić
foto: Privatna arhiva

Podsjetila je da su prethodne dvije godine sprovodili kampanju “Nasilje nije rješenje” koja je imala isti cilj, kao i da će nastaviti sa realizacijom ovakvih i sličnih aktivnosti.

"Ove godine volonteri su pripremili i 'kolačiće sreće' koje su podijelili sugrađankama u nadi da smo im barem na kratko skrenuli pažnju sa svakodnevnih obaveza i očekivanja koja od njih ima cijela zajednica.”, kazala je Došen.

Centar za romske inicijative je na Dan žena započeo akciju obilježavanja mjesec dana ženskog romskog aktivizma koja uključuje podjelu promotivnog materijala i organizovanja radionica. Akcija je započeta u Beranama, a juče su u Nikšiću, u naselju pod Trebjesom, i u Podgorici, na Koniku, po principu "od vrata do vrata" razgovarali sa članovima muške populacije i poklonili im magnete na kojima je pisalo "Cijeni ženu kao sebe", "Stavi tačku na nasilje", "Ja sam muško jer poštujem žene" i "Stavljam tačku na nasilje“. U Srednjoj stručnoj školi "Vukadin Vukadinović" u Beranama promovisan je video zapis o istinama i predrasudama o RE populaciji i potpisan Memorandum o saradnji, dok su u toj opštini, u OŠ "Radomir Mitrović“ organizovane dvije radionice, promovisan video materijal i takođe potpisan Memorandum o saradnji.

osmi mart Nikšić
foto: Privatna arhiva

Bonus video: