Ministarka gradi kuću, poslanik pomogao kreditom

Borovinić Bojović i Bojović prihodovali malo manje od 45.000 eura, Bečić prijavio posljednju platu pred smjenu

39688 pregleda 46 reakcija 51 komentar(a)
Borovinić Bojović, Foto: BORIS PEJOVIC
Borovinić Bojović, Foto: BORIS PEJOVIC

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović postala je prošle godine vlasnica kuće u izgradnji od 85 metara kvadratnih.

To stoji u redovnom godišnjem izvještaju o prihodima i imovini koji su dostavljeni Agenciji za sprečavanje korupcije.

Borovinić Bojović i njen suprug, poslanik Demokratskog fronta u Skupštini Crne Gore Dragan Bojović, prihodovali su prošle godine malo manje od 45.000 eura.

Iz Ministarstva zdravlja kazali su “Vijestima” da je poslanik u aprilu prošle godine za potrebe gradnje kuće podigao 25.000 eura kredita, što je, u skladu sa Zakonom o sprečavanju korupcije, prijavio posebnim kartonom kao uvećanje imovine vrijednosti preko 5.000 eura.

”Sredstva od kredita koji se regularno izmiruje namijenjena su izgradnji kuće površine 85 m2, koja je u izgradnji i koja će biti u izgradnji narednih nekoliko godina, zbog čega se ne može konstatovati vlasništvo nad objektom koji nije završen - za razliku od kredita koji je i podignut i koji se redovno izmiruje”, navodi se u odgovoru. U imovinskom kartonu se navodi da je rata kredita 691 euro.

Iz Agencije su “Vijestima” kazali da je, uvidom u list nepokretnosti, utvrđeno da kuća nije upisana na ministarku.

”Kako se pravo svojine na nepokretnim stvarima stiče upisom u katastar nepokretnosti, Borovinić Bojović nije imala obavezu da u svom izvještaju podnijetom 4. marta 2022. godine prijavi kuću u izgradnji. Ukoliko ta nepokretnost bude upisana na njeno ime, Borovinić Bojović će imati obavezu da u roku od 30 dana podnese izvještaj koji se odnosi na uvećanje imovine preko 5.000 eura”, navodi se u odgovoru. Osim ministarske plate koja je najveći dio godine iznosila nepunih 1.570 eura, Borovinić Bojović prijavila je da je dobila 20 dnevnica za službena putovanja. Dnevnice su se, kako je prijavila Agenciji, kretale od nepunih devet eura u novembru do gotovo 1.495 eura u junu.

Borovinić Bojović je prijavila i da su joj isplaćeni dugovi i iz prethodnog perioda, od Kliničkog centra, preko Medicinskog fakulteta do podgoričkog Osnovnog suda i Tužilačkog savjeta. Pored toga je prijavila povraćaj novca iz banke.

Osim poslaničke plate od uglavnom 1.445, poslanik DF je gotovo cijele prošle godine primao dodatne naknade iz Skupštine, koje su se kretale od oko 29 do nepunih 260 eura mjesečno. Na ime akontacija za službeno putovanje, u novembru i decembru prihodovao je još 112 eura. Bojović je primao i 110 eura odborničke naknade iz Skupštine opštine Danilovgrad.

Ministarka je odranije vlasnica 745 metara kvadratnih pašnjaka koje je stekla kupovinom. Poslanik je vlasnik petine kuće od 90 metara kvadratnih, kao i zemljišta koje je naslijedio.

Borovinić Bojović je prijavila da je vlasnica “reno klio karanvana” iz 2012. godine, a poslanik “reno megana” iz 2005. godina. Oba autombila stečena su kupovinom.

Supružnici su vlasnici akcija, a ministarka od 2008. godine vraća 40.000 eura potrošačkog kredita u ratama od 226 eura. Oni su dali uvid u bankarske račune.

Doskorašnji predsjednik Skupštine Aleksa Bečić dostavio je Agenciji izvještaj 30 dana od dana napuštanja funkcije.

Bečić je razriješen početkom prošlog mjeseca.

Njegova januarska plata iznosila je 2.184 eura. Bečić je prijavio da je za kupovinu na rate dužan preko 6.000 eura. I on je dao saglasnost za uvid u bankarske račune.

Zakonom je propisano da je javni funkcioner dužan do kraja marta da dostavi redovan godišnji imovinski karton za prošlu godinu. Za one koji to ne urade u zakonskom roku, propisana je novčana kazna od 500 do 2.000 eura.

Bonus video: