Traže rješenje za vodu i put

Predsjednici opština Danilovgrad i Cetinje razgovaraće sa mještanima Katunske nahije

5303 pregleda 2 komentar(a)
U najavi rješenje problema: Katunska nahija, Foto: Boris Pejovic
U najavi rješenje problema: Katunska nahija, Foto: Boris Pejovic

Predsjednica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević i gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković sjutra će imati sastanak sa predstavnicima udruženja “Katunska nahija” na kojem bi trebalo da se riješe problemi u vezi rekonstrukcije puta Danilovgrad - Čevo, poddionice Danilovgrad - Markovine, kao i rješenja pitanja vodosnabdijevanja tog kraja.

Problem je što tri godine kasni izrada glavnog projekta za rekonstrukciju puta, a zbog toga što se poklapa trasa sa budućom vodovodnom mrežom ni taj posao nije mogao početi.

Autor glavnog projekta treba da bude Preduzeće za građevinski nadzor i laboratorijska ispitivanja, a oni nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” zbog čega kasni njegova izrada. Iz Uprave za saobraćaj, koja je naručila projekat, kazali su da je njegova izrada u završnoj fazi i da očekuju da im sa svim fazama i elaboratima bude dostavljen u narednom periodu.

Iz kabineta Zorice Kovačević su odgovorili da bi prema njihovim saznanjima projekat mogao biti završen do kraja marta.

”Što se tiče vodosnabdijevanja, preduzeli smo aktivnosti na rješavanju ovog problema i organizovali sastanak sa predstavnicima NVO “Katunska nahija”. Formirali smo stručnu komisiju koja je dala predlog da jedno od mogućih rješenja bude izgradnja lokalnih sistema vodosnabdijevanja svakog sela posebno, što podrazumijeva bušenje bunara (nakon ispitivanja i određivanja lokacije), zatim iz bunara prepumpavanje potisnim cjevovodom do rezervoara iz kojeg bi se povela distributivna mreža do potrošača. Preduzeli smo određene aktivnosti radi obezbjeđenja sredstava kako bi u toku ove godine uradili jednu bušotinu i utvrdili da li ima mogućnosti da riješimo problem vodosnabdijevanja stanovnika koji se nalaze na teritoriji opštine Danilovgrad i Cetinja”, kazala je Kovačević.

Ministarstvo poljoprivrede ranije je udruženju “Katunska nahija” saopštilo da bi rekonstrukciju puta istovremeno trebalo iskoristiti i za postavljanje vodovodnih cijevi.

Bonus video: