Priznanje za profesora i dekana Pomorskog fakulteta Kotor Špira Ivoševića

Ivošević je na prvom mjestu zahvalio kolegama sa Pomorskog fakulteta na predlogu za dobijanje priznanja, a posebno Rektoru i Univerzitetu Crne Gore na promovisanju vrijednosti koje simbolizuje to priznanje

3828 pregleda 2 komentar(a)
Božović i Ivošević, Foto: UCG
Božović i Ivošević, Foto: UCG

Profesor i dekan Pomorskog fakulteta Kotor prof. dr Špiro Ivošević dobitnik je Priznanja Univerziteta Crne Gore (UCG) za postignute rezultate i doprinose razvoju naučnoistraživačkog, umjetničkog i stručnog rada na Pomorskom fakultetu Kotor, u 2021. godini.

„Ovo priznanje doživljavam kao rezultat trogodišnjeg vrijednog rada na inovativnom projektu EUREKA (PROCHA SMA E! 13080), koji je finansiran od strane Ministarstva ekonomskog razvoja, a zasniva se na istraživanju mogućnosti primjene materijala sa memorijskim oblikom u nautičkoj industriji“, kazao je Ivošević povodom nagrade koju mu je uručio rektor prof. dr Vladimir Božović.

"Na Pomorskom fakultetu Kotor se već godinama kontinuirao i profesionalno kroz Sistem kvaliteta ISO 9001 : 2015 normiraju, analiziraju i dokumentuju stručna, nastavna i naučnoistraživačka dostignuća zaposlenih. Shodno tome, uvidom istraživača sa Fakulteta za ovu nagradu su profesora Ivoševića nominovali rezultati ostvareni tokom 2020/21. godine, i to: 4 (četiri) rada u kategoriji SCI, 1 (jedan) rad u međunarodnoj monografiji, 6 (šest) radova na međunarodnim konferencijama, te rukovodstvo i članstvo u timu za 4 (četiri) međunarodna i 3 (tri) bilateralna projekta", saopštili su iz UCG-a.

Ivošević je na prvom mjestu zahvalio kolegama sa Pomorskog fakulteta na predlogu za dobijanje priznanja, a posebno Rektoru i Univerzitetu Crne Gore na promovisanju vrijednosti koje simbolizuje to priznanje.

„Smatram da su u naučnoistraživačkom radu od ključne važnosti inovativnost i preduzetništvo, kao i stvaralački duh i kreativnost u realizovanju ideja, te nužno povezivanje sa kolegama iz struke i istraživačima sa renomiranih univerzitetskih i drugih institucionalnih adresa iz Crne Gore, regiona i iz cijelog svijeta. Koautorstvo je dodata vrijednost svih objavljenih radova i ovom prilikom se zahvaljujem dragim kolegama na saradnji“, kazao je on.

Iz UCG-a podsjećaju da je Ivošević u projektne aktivnosti uključio i studente magistarskih i doktorskih studija i stvorio resurse da kroz realna istraživanja grade svoju akademsku karijeru. „Multidisciplinarnost istraživanja u pomorstvu kao imperativ nameće uključivanje istraživača sa partnerskih institucija, tako da sa ponosom ističem dugogodišnju projektnu saradnju sa kolegama iz regiona i šire“, smatra Ivošević.

Za njega su najveći izazovi u protekloj godini bili vezani za realizaciju naučnoistraživačkog rada u uslovima pandemije, kada su događaji, kao što je to bilo njegovo uvodno predavanje elektronskim putem, „na daljinu“, na Međunarodnoj konferenciji SMATECH 2021, u Glazgovu, za koji je značajno da se održi neposredno, za pomorsku industriju i nauku, posebno u pogledu direktne komunikacije, razmjene iskustava i ideja.

Iz UCG-a ističu da uspjeh Ivoševića ujedno reflektuje i uspješnost Pomorskog fakulteta Kotor na čijem je čelu. Ove godine, uz maksimalnu uključenost menadžmenta i zaposlenih na Fakultetu, u Kotoru je okupljen veliki broj naučnih radnika i stručnjaka na prvoj međunarodnoj konferenciji pomorskih nauka „KIMC 2021“, podsjećaju iz univerziteta.

Zahvaljujući brojnim projektnim aktivnostima, kako su kazali, Fakultet jača svoje naučne kapacitete kroz saradnju sa srodnim institucijama iz regiona i Evrope, omogućavajući svim kolegama priliku da razvijaju akademske kapacitete.

„Posebno mi je zadovoljstvo što upravo ovakvi vidovi saradnje rezultiraju sve većim brojem radova kolega profesora i saradnika, pa i studenata, u renomiranim naučnim časopisima. Posebno ističem uspjeh studenata postdiplomskih studija, koji uz kvalitetno mentorstvo, učestvuju na sve više naučnih konferencija. Vjerujem da smo time uspjeli u namjeri da što ranije pripremamo i izgrađujemo mlade akademske snage našeg Univerziteta i da im brže otvaramo puteve nauke i istraživanja. Tome ide u prilog i značajan broj doktoranada na Pomorskom fakultetu Kotor, koji se povećava iz godine u godinu, stvarajući pretpostavke za razvoj održivog pomorskog obrazovanja i pomorske privrede“, zaključuje Ivošević.

Za nagradu je kazao da se radi o potvrdi da su rad i istrajnost osnova razvoja i postizanja velikih djela, te da je svakako motiv da nastavi sa sličnim aktivnostima i ubuduće.

Bonus video: