U Kolašinu bilježe sve manje učenika

Osnovnu školu trebalo bi da završe 64 đaka

6407 pregleda 4 komentar(a)
Srednja škola “Braća Selić” u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović
Srednja škola “Braća Selić” u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović

Naredne školske godine u Srednjoj mješovitoj školi “Braća Selić” u Kolašinu u najboljem slučaju, konstatuju iz te ustanove, mogu se formirati svega tri odjeljenja prvog razreda.

Najveći problem sa kojim se suočava ta škola, kako piše u Informaciji o srednjoškolskom obrazovanju u Kolašinu, je sve manji broj učenika, iz godine u godinu.

”Iz tog razloga, ove školske godine Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS) predloženo je da upišemo dva kombinovana odjeljenja i to ekonomski tehničari i hotelsko turistički tehničari i konobar-kuvar III stepen. Mišljenja smo da bismo ovom kombinacijom sačuvali što više učenika, a samim tim, smanjili njihov odliv u druge srednje škole van teritorije opštine Kolašin”, piše u Informaciji.

Pored tih, planirano je i odjeljenje opšte gimnazije. Plan je sačinjen, objašnjavaju, na osnovu ankete učenika devetog razreda OŠ “Risto Manojlović”, podataka Zavoda za zapošljavanje (ZZZ), razgovora sa roditeljima, raspoloživog kadra…

”Prema raspoloživim podacima osnovnu školu trebalo bi, ove školske godine, da završe 64 učenika u osnovnim školama koje se nalaze na teritoriji kolašinske opštine, od čega su 53 učenika iz OŠ “Risto Manojlović”. Na evidenciji Biroa rada 14. februara, između ostalih, su i 52 maturanta gimnazije (podaci nijesu mjerodavni, jer se srednjoškolci prijave na Zavod, a nastave školovanje), 39 ekonomskih tehničara, osam turističkih tehničara, 28 kuvara i 31 konobar”, podaci su iz Informacije, koju je potpisala v.d. direktora Ana Šćepanović Golubović.

U jedinoj kolašinskoj srednjoj školi sada su ukupno 222 učenika, koji su raspoređeni u 11 odjeljenja. Među njima su četiri odjeljenja, od prvog do četvrtog razreda, opšte gimnazije, tri kombinovana odjeljenja kuvar/konobar III stepena, dva odjeljenja drugog, trećeg i četvrtog razreda ekonomskih tehničara i jedno odjeljenje četvrtog razreda hotesko-turističkih tehničara. I ove školske godine u prvi razred upisan je vrlo mali brroj učenika, to jest 58 u tri odjeljenja. Za opštu gimnaziju opredijelilo ih se 26.

SMŠ “Braća Selić” postoji skoro pola vijeka. Prvi put svršeni osnovci, poslije Drugog svjetskog rata, dobili su priliku da nastave školovanje u svom gradu školske 1965/66. godine. Bilo je to područno odjeljenje podgoričke Gimnazije “Slobodan Škerović”. Područno odjeljenje je dobilo status Više gimnazije 1971. godine. Osam godina kasnije dovršena je školska zgrada i gimnazija je dobija ime Školski obrazovni centar “Braća Selić”.

Bonus video: